Descoperiri aplicate

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Descoperiri aplicate jpeg

„Satisfacţia de sine nu poate fi decît atunci cînd nu eşti nicio­dată satisfăcut. Mai exact, scopul meu e ca, atunci cînd mi-am atins un ţel, să îmi impun imediat altul mai avansat.“ Vlad are 25 de ani şi locuieşte în Bucureşti. Stăm de vorbă într-o seară de august, pe Tinder, o aplicaţie de smartphone prin care se pot da întîlniri cu cineva din apropiere. În timp ce vorbim, el se uită la un meci de fotbal, eu caut să văd ce înseamnă împlinirea de sine pentru tineri (nepotrivit moment, aşa este!). Aud de Tinder de cel puţin doi ani, pînă acum nu am avut curiozitatea să îmi instalez aplicaţia, însă. Odată cu descoperirea împlinirii de sine, a apărut şi aceasta în telefon.

Vlad se pregăteşte pentru examenul de barou. A renunţat la un loc de muncă tot din domeniul juridic. „Nu am vrut să renunţ, dar am fost nevoit, ca să îmi asigur promovarea examenului ce îmi va permite să profesez fără limite.“ Se consideră „tipul plictisit care nu îşi permite prea multe interacţiuni sociale, motiv pentru care găseşte alternative“. Deşi învăţatul îi „consumă tot timpul“, pentru el e o rutină forţată, care „nelinişteşte puţin“.

Din drumul pentru „împlinirea de sine“ nu se opreşte. „Ce-i drept, am 25 de ani, iar mentalitatea de acum e una aparte. Nu îmi propun să mă opresc. Îmi propun să evoluez constant. Cu toate astea, sînt sigur ca mentalitatea se va schimba cu timpul şi priorităţile vor fi altele.“ A ales să studieze Dreptul pentru că aşa a simţit, „cred că e vorba de vocaţie, nu de profesie“, spune el. Vlad a răspuns mai greu la mesaje, spunea că nu are timp ziua, este mai tot timpul ocupat.

Merg mai departe cu descoperirea de sine a altora. „Împlinirea de sine este cînd te trezeşti dimineaţa, iei cana de cafea caldă, scoţi nasu’ pe geam şi zîmbeşti, tu cu tine, aşa… satisfacţie de sine, de viaţa pe care o ai şi de tot ce ai în jur“, răspunde Mihaela pe Whats­App, o altă aplicaţie de mesagerie pentru telefoane inteligente. Are 29 de ani şi lucrează în vînzări la o companie/casă de modă renumită din Bucureşti. E în Vama Veche cu cîţiva prieteni, pe plajă, ceva mai relexată, se pare.

Postez un mesaj cu întrebarea „Ce e împlinirea de sine?“ pe grupul de „Prietene dragi“ de pe WhatsApp. Răspunde iute Ana-Maria: „Să fiu fericită, să am timp să zîmbesc şi să mă bucur, dar şi să fiu apreciată profesional. Aprecierile şi zîmbetele sigur îmi cresc stima de sine.“ La cei 29 de ani de curînd împliniţi, lucrează în departamentul financiar al unei bănci. „Dar să nu confundăm stagnarea şi delăsarea cu modestia, Vera“, mai spune Ana. Pe cele nesuferite nu le mai întreb.

Am început de curînd o carte, Ridică-te din propria ta cenuşă, mai puternic ca oricînd. O am de un an, însă am tot amînat să o citesc. După un capitol şi jumătate m-am oprit şi am puternica dorință să o las uitată undeva la metrou. Parcă îmi răsună în ureche lecţiile şi strategiile de integrare a experienţelor personale şi o voce care spune: „Uite alţii cum s-au ridicat puternic, tu ce faci!!??“ La carte am renunţat. Şi e perfect. 

Vera Ularu lucrează în comunicare la FDSC.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Predoiu FB jpg
Deputații dezbat şi votează moţiunea simplă împotriva ministrului Predoiu „pentru faptele săvârşite în exercitarea funcţiei”
Camera Deputaților dezbate şi votează miercuri moţiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer demiterea din funcţie a acestuia, precum şi analiza în vederea iniţierii urmăririi penale "pentru faptele săvârşite în exercitarea funcţ
Donald Trump FOTO AFP
România, una dintre țările care contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite. Cum ne va afecta asta
Administrația americană va anunța miercuri tarifele vamale impuse automobilelor și principalelor componente importate de SUA, ceea ce va provoca o undă de șoc în industria mondială a automobilelor, cu posibile implicații grave pentru producătorii europeni.
pingpong jpg
kitchen 2165756 1280 jpg
Ce trebuie să pui în bucătărie, ca să nu mai miroasă a mâncare. Trucul simplu care te scapă de o mare problemă
Bucătăria este inima casei, locul unde preparăm mâncăruri delicioase și ne bucurăm de aromele îmbietoare ale ingredientelor proaspete.
contract stampila
A început sezonul traficului cu vize de flotant. De ce nu poate fi aplicată legea ANALIZĂ
Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare dă startul unui fenomen scăpat total de sub controlul autorităților și care are loc an de an în România: goana după viza de flotant care îți permite, ca părinte, să alegi ce școală dorești pentru copilul tău.
frigarui din ficatei jpeg
Secretele ficățeilor: O porție poate face minuni pentru creier, energie și imunitate. Beneficii ascunse ale acestui superaliment
Fie că îți provoacă nostalgie sau îți stârnește reticență, ficatul cu ceapă și piure este o mâncare ce ne amintește multora de mesele din copilărie sau de cantina școlii. Totuși, se pare că bunica avea dreptate – experții în sănătate consideră că ficatul rămâne o adevărată comoară nutrițională.
razboi foto pixabay jpg
„Haosul privilegiază un scenariu violent, suntem în cea mai proastă situație”. Avertismentul lui Armand Goșu pentru România ANALIZĂ
Războiul din Ucraina, tensiunile din apele Taiwanului și butoiul de pulbere din Orientul Mijlociu ar putea da oricând naștere unei conflagrații teribile, avertizează istoricul Armand Goșu. Situația este impredictibilă la nivel global, iar România se află în cea mai proastă situație.
Coliva, preparata la pomeni foto: Facebook
Cea mai simplă rețetă de colivă. Cum o făceau bunicile noastre cremoasă și delicioasă
Coliva este unul dintre cele mai vechi și mai încărcate de semnificații preparate din tradiția ortodoxă românească.
crin antonescu marcel ciolacu foto fb jpg
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
Liderii PSD le-au cerut primarilor și președinților de Consilii Județene să tragă în campanie pentru Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției, “ca și cum ar fi membru PSD”, susțin surse din partid pentru Adevărul.