Descoperiri aplicate

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Descoperiri aplicate jpeg

„Satisfacţia de sine nu poate fi decît atunci cînd nu eşti nicio­dată satisfăcut. Mai exact, scopul meu e ca, atunci cînd mi-am atins un ţel, să îmi impun imediat altul mai avansat.“ Vlad are 25 de ani şi locuieşte în Bucureşti. Stăm de vorbă într-o seară de august, pe Tinder, o aplicaţie de smartphone prin care se pot da întîlniri cu cineva din apropiere. În timp ce vorbim, el se uită la un meci de fotbal, eu caut să văd ce înseamnă împlinirea de sine pentru tineri (nepotrivit moment, aşa este!). Aud de Tinder de cel puţin doi ani, pînă acum nu am avut curiozitatea să îmi instalez aplicaţia, însă. Odată cu descoperirea împlinirii de sine, a apărut şi aceasta în telefon.

Vlad se pregăteşte pentru examenul de barou. A renunţat la un loc de muncă tot din domeniul juridic. „Nu am vrut să renunţ, dar am fost nevoit, ca să îmi asigur promovarea examenului ce îmi va permite să profesez fără limite.“ Se consideră „tipul plictisit care nu îşi permite prea multe interacţiuni sociale, motiv pentru care găseşte alternative“. Deşi învăţatul îi „consumă tot timpul“, pentru el e o rutină forţată, care „nelinişteşte puţin“.

Din drumul pentru „împlinirea de sine“ nu se opreşte. „Ce-i drept, am 25 de ani, iar mentalitatea de acum e una aparte. Nu îmi propun să mă opresc. Îmi propun să evoluez constant. Cu toate astea, sînt sigur ca mentalitatea se va schimba cu timpul şi priorităţile vor fi altele.“ A ales să studieze Dreptul pentru că aşa a simţit, „cred că e vorba de vocaţie, nu de profesie“, spune el. Vlad a răspuns mai greu la mesaje, spunea că nu are timp ziua, este mai tot timpul ocupat.

Merg mai departe cu descoperirea de sine a altora. „Împlinirea de sine este cînd te trezeşti dimineaţa, iei cana de cafea caldă, scoţi nasu’ pe geam şi zîmbeşti, tu cu tine, aşa… satisfacţie de sine, de viaţa pe care o ai şi de tot ce ai în jur“, răspunde Mihaela pe Whats­App, o altă aplicaţie de mesagerie pentru telefoane inteligente. Are 29 de ani şi lucrează în vînzări la o companie/casă de modă renumită din Bucureşti. E în Vama Veche cu cîţiva prieteni, pe plajă, ceva mai relexată, se pare.

Postez un mesaj cu întrebarea „Ce e împlinirea de sine?“ pe grupul de „Prietene dragi“ de pe WhatsApp. Răspunde iute Ana-Maria: „Să fiu fericită, să am timp să zîmbesc şi să mă bucur, dar şi să fiu apreciată profesional. Aprecierile şi zîmbetele sigur îmi cresc stima de sine.“ La cei 29 de ani de curînd împliniţi, lucrează în departamentul financiar al unei bănci. „Dar să nu confundăm stagnarea şi delăsarea cu modestia, Vera“, mai spune Ana. Pe cele nesuferite nu le mai întreb.

Am început de curînd o carte, Ridică-te din propria ta cenuşă, mai puternic ca oricînd. O am de un an, însă am tot amînat să o citesc. După un capitol şi jumătate m-am oprit şi am puternica dorință să o las uitată undeva la metrou. Parcă îmi răsună în ureche lecţiile şi strategiile de integrare a experienţelor personale şi o voce care spune: „Uite alţii cum s-au ridicat puternic, tu ce faci!!??“ La carte am renunţat. Şi e perfect. 

Vera Ularu lucrează în comunicare la FDSC.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.