Deriva transatlantică a Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Deriva transatlantică a Europei jpeg

De la Beatles încoace, nu ştiu ca Europa să mai fi adus culturii universale, ca în trecutul ei glorios, vreo contribuţie decisivă. Iar faimoasa trupă britanică, nota bene, e greu să fie considerată produsul Europei continentale, deşi s-au produs, în debut de carieră, la Hamburg.

Totuşi, Europa continentală ridică pretenţii fără precedent de la finele războaielor mondiale încoace. Atunci, supremaţia americană s-a instalat necondiţionat şi necontestat pînă la războiul din Vietnam. Cînd opoziţia internă, americană, faţă de acest război prea puţin înţeles de studenţime şi libertatea garantată de sisteme democratice stabile s-a coalizat spre a amplifica furiile şi elanurile revoluţiei 68-iste.

După un timp, revoluţionarii au trecut la putere în Europa. Dar n-au realizat, pozitiv, mai nimic. Nu ei au obţinut căderea Zidului Berlinului, ci creştin-democraţii lui Helmut Kohl. Ultimul a contribuit esenţial, alături de Ronald Reagan – prin decizia americanului de a demara „războiul stelelor“, un proiect prea complex pentru ca sovieticii să mai poată ţine pasul –, precum şi împreună cu Solidaritatea poloneză şi Suveranul ei Pontif, la demolarea sistemului comunist şi prăbuşirea Cortinei de Fier. Configurarea Europei de azi e în mare măsură produsul lor, nu al stîngii relativiste, postmoderne şi corecte politic.

Dar ultima n-a sucombat. La umbra protecţiei americane s-a dezvoltat impetuos, mai întîi în Franţa şi în universităţile de peste Ocean, apoi şi în Germania, începînd să devoreze lent, apoi din ce în ce mai vorace, nu doar vechile valori europene, ci şi repere esenţiale ale democraţiei liberale, săpînd totodată la baza punţii transatlantice. Au început să sufere, din ce în ce mai intens, libertatea de opinie şi de expresie, laolaltă cu gîndirea liberă. În Germania s-a instalat mitul refacerii unităţii naţionale în temeiul deceniilor de Realpolitik, al concesiilor făcute Estului comunizat. Concomitent s-au cultivat în straturi succesive noi orgolii. S-au adăugat mîndriei ridicării din genunchi, prin miracolul economic al anilor ’50, succesul reunificării şi triumful european facilitat de reformele de piaţă introduse de Guvernul Schröder. Toate au alimentat vanitatea unei puteri comerciale mondiale căreia riscă să i se urce acum la cap.

Devenită principala putere economică europeană şi una comercială globală într-o epocă în care stînga a permis demolarea parţială a bazei industriale a superputerii, pe care o concurează vehement şi statele emergente, Germania lui Merkel a început să ridice pretenţii. Parte din ele sînt îndreptăţite. Ţara vrea însă ceea ce nu doar prietenii, ci şi duşmanii democraţiei liberale i-au dorit de mult. În speţă, să-şi asume un nou rol politic. Unul nu doar european, ci mondial.

Ar fi un drum situat, o dată în plus, la distanţă de Statele Unite şi, după, Brexit, de lumea anglo-saxonă. Chiar dacă implică, în gîndirea elitei germane, ajutorul Uniunii Europene, e totuşi un drum aparte şi periculos. E o traiectorie amintind de cea solitară, pe care i-o propuse Germaniei lui Adenauer Stalin, în anii ’50, cînd Moscova i-a promis predecesorului cancelarei reunificarea în schimbul abandonării alianţei nord-atlantice şi a neutralităţii. Adenauer rezistase, respectînd consensul postbelic cu care se soldase catastrofa nazistă, cînd, electrocutată de înfrîngere şi de ameninţarea sovietică, întreaga societate germană a exclus pentru viitor orice nou „Sonderweg“, orice nouă izolare naţionalistă de aliaţii occidentali ai Republicii Federale.

La şase decenii de atunci, succesoarea lui, şi ea creştin-democrată, pare – fortificată de virulenta antipatie faţă de populistul Trump, manifestată în segmente ample ale de elitei culturale, politice şi mediatice germane – să sucombe ispitei. Dar e oare completă această analiză? Nu i-a scăpat oare elementul incontestabil important al campaniei electorale prin care Merkel se pregăteşte să-şi perpetueze prezenţa extrem de îndelungată la cîrmă? Pe acest fundal trebuie analizată aparenta schimbare de paradigmă operată în raporturile transatlantice la capătul unui interval de patru luni şi al celor trei întîlniri bilaterale la vîrf din prima parte a lui 2017, extenuîndu-i şi pe Angela Merkel, şi pe mult hulitul preşedinte Trump.

După întrevederea lor de la Washington şi participarea la summit-ul NATO, ca şi la reuniunea G7, Merkel a dat semne să fi cedat nervos. Enervată, pare-se, îndeosebi de recea denunţare, de către preşedintele american, a Tratatului Climatic de la Paris, ceea ce echivalează cu o palmă răsunătoare aplicată cvasireligiosului crez ecologist al nemţilor, cancelara s-a distanţat public de liderul executivului american.

Defazat, ca bună parte a elitei mediatice americane, care speră să dispară de la sine coşmarul Trump, implodînd sub loviturile propriilor prostii şi prăbuşindu-se din oficiu, sub greutatea presupusei „russian connection“, Washington Post constata recent că Merkel „şi-a schimbat net retorica“. Căci a declarat că noi, europenii, trebuie să ne luăm „destinul în propriile mîini“. Iar SUA nu ar mai fi „un partener de încredere“.

Luate cum grano salis, cuvintele acestei declaraţii de iminent divorţ nu sînt noi şi nici nu exprimă adevărul fără rest pe care, citate literal, par să-l semnifice. În fapt, intens detestata victorie în alegeri a preşedintelui american, în contra căruia Merkel folosise încă din campania electorală americană, ca şi ministrul ei de Externe, actualul preşedinte Frank-Walter Steinmeier, avertismente formulate net, chiar draconic, i-a suscitat cancelarei o reacţie similară. La numai cîteva săptămîni după scrutinul american, Merkel, citată de Der Spiegel, sublinia că europenii „trebuie să şi ia soarta în propriile mîini“.

Indiscutabil, şocul provocat de ascensiunea aparent irepresibilă a populiştilor europeni, cu reverberaţii amplificate masiv de Brexit şi de victoria republicanului în alegerile prezidenţiale americane, ca şi de impredictibilitatea notorie a lui Trump, au amplificat nervozitatea cancelarei. Dar riposta ei nu e decît parţial semn de nevroză şi indiciu al pragmatismului ei politic, care o determină să gîndească îndeobşte în termeni de putere, spre a ţine cont, cu predilecţie, de idiosincraziile antiamericane ale unui electorat german chemat să voteze în toamnă.

Declaraţia cancelarei e, esenţialmente, o chemare la unitate şi reorientare post-transatlantică şi post-Brexit în faţa unei Europe conduse totuşi de germani. Lor, Merkel speră să le procure eficient sprijinul francezilor lui Emmanuel Macron. Uniunea condusă de franco-gemani e scindată şi în criză perpetuă, potenţial fatală. În plus, chemarea ei prezintă probleme. Fiindcă de Paris, cu care împărtăşeşte atitudinea faţă de terorismul islamist şi ideea intensificării cooperării în zona euro, Berlinul se vede net despărţit de frica Germaniei de a fi nevoită să plătească oalele sparte ale lipsei de entuziasm reformist a francezilor. Această carenţă transformă Germania, după Brexit, în potenţial unicul finanţator al unei Europei esenţialmente falimentare, dacă nu s-ar bucura încă de susţinerea datorată dinamicei creşteri economice germane.

Or, potenţiala aventură postamericană a Germaniei (deloc certă, dat fiind că Merkel s-a arătat conştientă de perpetuarea nevoii de parteneriat germano-european cu americanii şi britanicii) pare un pariu riscant şi din alte motive. Nu doar din cauza ameninţării ruseşti, care nu priveşte Germania la fel de acut ca pe est-europeni. Ci şi pentru că, din Siria şi pînă în Afganistan, din Venezuela şi pînă pe continentul negru sau în Iran, lumea este – cu şi fără terorism islamist – plină de turbulenţe, crize şi conflicte fierbinţi şi de potenţiale noi războaie reci. Europa însăşi e mai profund scindată decît oricînd, după războiul iugoslav, după cum reiese din gestionarea nu tocmai înţeleaptă de către Berlin şi oamenii Germaniei de la Bruxelles a crizei refugiaţilor şi a litigiului ivit între globaliştii din Apus şi naţionaliştii din Răsărit.

În plus, puterea economică germană e lipsită de blindajul unei forţe militare proprii, suficiente spre a garanta Europei securitatea, chiar dacă majoritatea germanilor ar renunţa la pacifism şi ar dori să le-o asigure şi est-europenilor ameninţaţi de Putin şi de heirupismul islamisto-autoritar à la Erdogan. Trumpismul, cu tot cu naţionalismul, populismul şi protecţionismul pe care-l implică, reprezintă, cert, o mare problemă pentru elitele lumii vechi. Eroarea lor constă însă în subestimarea preşedintelui american. Care a demonstrat, fără echivoc, că învaţă rapid. Altfel nu se explică, între altele, volta urgentă în raporturile SUA cu o Chină comunistă pe care Trump părea hotărît s-o antagonizeze masiv, chiar printr-un posibil război comercial. Sau garanţiile necondiţionate de respectare a articolului 5 al Tratatului NATO oferite fie şi doar unei ziariste din România la o conferinţă la Casa Albă, iar nu, aşa cum ar fi fost recomandabil, la summit-ul nord-atlantic.

Dacă toate acestea ar trebui să se zărească lesne, de unde perpetuarea antagonismului actual? Din nevolnicia Bătrînului Continent. Ca şi din laşitatea unei Europe ce se teme şi de umbra ei. E neriscant ca, în căutare de vrăjmaşi imaginari meniţi să întărească unitatea în propriile rînduri, să ataci retoric, fie şi virulent, puteri democratice care nu vor riposta niciodată cu forţa la critici. Dar deriva transatlantică are multe neajunsuri. Între altele, faptul că, fără sprijin anglo-american, Europa nu va ajunge să poată ţină piept ameninţărilor multiple ale lumii globalizate. Şi nici de geniul Beatlesilor riscă să nu treacă.

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ras Al Kaimach Sursa wikipedia jpg
Cele mai căutate vacanțe exotice de sărbători. După Dubai și Abu Dhabi, încă un emirat îi încântă pe români
Orientul Mijlociu a devenit tot mai accesibil în ultimii ani pentru românii aflați în căutarea destinațiilor exotice de vacanță. După Dubai și Abu Dhabi, și emiratul Ras Al Khaimach s-a numărat printre preferințele celor care au căutat sejururi de sărbători.
telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.