Decomunizare, denazificare, inteligență și morală

Publicat în Dilema Veche nr. 369 din 10 - 16 martie 2011
Decomunizare, denazificare, inteligență și morală jpeg

- întrebări din public -

Întrebare: Să înţeleg că denazificare da, şi decomunizare nu?

Adam Michnik: Am spus eu ceva de acest gen? Cred că denazificarea este un mit în care am crezut cu mare plăcere. M-am ocupat foarte mult de felul în care a arătat denazificarea în Franţa şi în Germania. A fost întotdeauna o ficţiune; iar, dacă a avut într-adevăr loc, a fost posibil numai datorită unei ocupaţii străine – americanii sau englezii. Atunci cînd au apărut Bundesrepublik şi guvernul lui Konrad Adenauer s-a terminat cu denazificarea. Propun să nu trăim în lumea acestor mituri. Pot să fiu de acord că în anul 1990 puteai gîndi onest, aşa cum gîndea Gabriel Liiceanu. Era primul şoc al libertăţii, şi aşa au gîndit foarte mulţi oameni. Nu am fost de acord cu acest lucru, însă eram în minoritate. Dar astăzi să te gîndeşti la decomunizare?... N-o să comentez aşa ceva. N-am nici un exemplu că, la 20 de ani după război, să se fi încercat undeva denazificarea. În ţara mea există, desigur, şi astăzi susţinători ai decomunizării. Dar nu se doreşte decomunizarea unor lucruri, este vorba despre găsirea unui instrument împotriva duşmanului politic. Există o formă eficientă de decomunizare: alegerile libere. Nu există o altă formă. Toate celelalte le numesc „anticomunism cu faţă bolşevică“; sînt anumite forme de discriminare în afara legii şi în afara democraţiei. Există un anumit grup de oameni care îşi arogă dreptul de a-i discrimina pe alţii. Eu am luptat întotdeauna ca în Polonia să existe puterea pe care o alege poporul polonez; n-am luptat pentru puterea proprie sau a colegilor mei. Şi sper că, cel puţin în acest mod, m-am deosebit de Lenin. Lenin a luptat pentru puterea partidului bolşevic: nu le permitea ruşilor să-şi aleagă puterea pe care o vor. Întregul limbaj al lui Lenin consta în faptul că le spunea celorlalţi „Daţi-vă la o parte, voi deja aţi fost la putere“. Nu spunea asta administraţiei ţariste, ci guvernului Kerenski, care era o coaliţie a partidelor democrate. Lenin spunea: „Există un singur asemenea partid care are dreptul să conducă, şi acesta este partidul nostru“. Eu spuneam complet invers: nu există un asemenea partid; nu există un partid care să aibă dreptul natural de a conduce. Acest lucru se poate întîmpla numai în urma alegerilor libere: dacă vreţi să fiţi la putere, trebuie să cîştigaţi alegerile. Sigur, după cum se ştie, în Polonia n-a fost atît de evident pentru toată lumea, dar în 20 de ani am învăţat. 

Andrei Pleşu: La noi, problema este că şeful principalului partid de opoziţie umblă cu tricouri cu Che Guevara pe piept. Asta ne creează o uşoară panică pentru alegeri, fiindcă eu nu sînt sigur că el ştie cine e Che Guevara. Dar faptul că îl afişează este mai periculos decît ce am văzut eu la Berlin, unde era un restaurant „Che Guevara“, şi am intrat furios înăuntru să mă cert cu chelnerii: de ce numesc ei acest restaurant „Che Guevara“? Şi a venit o nemţoaică blondă, fermecătoare, care s-a uitat în stînga şi în dreapta şi m-a întrebat: „Cine-i Che Guevara?“. Mă tem că nici omul despre care vorbeam nu ştie cine e Che Guevara, dar riscă să creeze o ideologie care să falsifice votul. Tu, Adam, ştii cine a fost Che Guevara... 

Adam Michnik: Pentru că ştiu cine a fost Che Guevara, îi mulţumesc lui Dumnezeu că n-am fost niciodată în labele lui. 

Întrebare: Aş vrea să-mi convertesc întrebarea într-o sugestie: o temă pentru emisiunea 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu. Iar dl Adam Michnik ar putea face o introducere la această temă. Care credeţi că este, în momentele de răscruce ale istoriei şi în viaţă, raportul dintre inteligenţă şi morală? 

Andrei Pleşu: Am face o asemenea emisiune, dar fără Adam Michnik n-ar avea nici un haz. De obicei, cei care pun o asemenea întrebare – Care este raportul dintre inteligenţă şi morală? – vor să spună în subtext că noi, ăştia, n-avem morală. Cam asta e miza întrebării. O regăsesc de multe ori pe forumuri, prin gazete, ideea fiind „eşti matale deştept, dar minima moralia, domnu’ Pleşu...“ Aşa mi se spune. Fiecare înţelege altceva prin morală şi printr-o opţiune morală legitimă. Dar această întrebare, pusă civilizat – şi vă mulţumim pentru ea – ascunde, dacă nu cumva sînt eu prea suspicios, un mic reproş. O să reflectăm. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această întîlnire şi vreau să mulţumesc în mod special celei care a făcut efortul supraomenesc de a traduce pînă la sfîrşit, doamna Sabra Daici.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

sindromul inimii frante pixabay png
„Sindromul inimii frânte”. Cum afectează pierderea partenerului sănătatea vârstnicilor
Tot mai mulți vârstnici sunt diagnosticați cu „sindromul inimii frânte”, o afecțiune reală a inimii care poate evolua, în cazuri grave, până la infarct. Tristețea profundă resimțită în urma pierderii sau despărțirii de partenerul de viață afectează în special bărbații în vârstă, potrivit specialiști
Declarație de presă susținută de șeful misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) pentru alegerile prezidențiale din România, Eoghan Murphy, în Bucuresti. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Polițiștii din Teleorman au deschis două dosare penale şi au aplicat o amendă, pentru fraudă la vot
Polițiștii din Teleorman au deschis două dosare penale duminică, 18 mai, pentru fraudă la vot şi au aplicat o sancţiune contravenţională.
Prințul Harry și Meghan Markle foto profimedia (3) jpg
Ce i-a transmis Prințul Harry lui Meghan Markle la altar. Ce au observat experții în cititul pe buze
În mai 2018, aproape două miliarde de oameni au urmărit nunta lui Meghan Markle cu Prințul Harry, care a avut loc la Capela St. George din Windsor. Evenimentul a captat atenția lumii întregi, fiind marcat de schimbul de inele, jurămintele și sărutul final.
Angel Tîlvăr FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a votat „pentru un popor unit şi prosper”
Ministrul interimar al Apărării, Angel Tîlvăr, a votat duminică, 18 mai, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, „pentru pace şi înţelepciune”.
sectie vot popesti jpeg
MAI: Datele din Registrul pentru Evidența Persoanelor sunt actualizate constant; apel la verificarea informațiilor din surse oficiale
Ministerul de Interne (MAI) a transmis mai multe precizări referitoare la acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. Ministerul a lansat un apel la responsabilitate și a îndeamnat cetățenii și reprezentanții mass-media să verifice informațiile exclusiv din surse oficiale.
sua cetațenie jpg
Propunere șoc: Obținerea cetățeniei americane în urma unui reality-show
Într-o Americă divizată și în plină recrudescență a discursului anti-imigrație, un producător de televiziune a propus Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) un concept care pare desprins dintr-un episod de satiră distopică: un reality show în care imigranții ar urma să concureze, prin probe
vot Italia jpg
Propagandă electorală cu tricolor și manele în fața Consulatului din Roma. O femeie a vrut să intre cu o piatră de pavaj în secția de votare. Intervin carabinierii
Susținătorii unuia dintre candidații la alegerile prezidențiale din România desfășoară o manifestație electorală cu manele în fața Consulatului României la Roma, potrivit Antena 3 CNN. Au fost chemați carabinierii.
Studentii clujeni au pornit în marș în ziua alegerilor prezidențiale  Sursa foto Ziua de Cluj jpg
„Marș la vot!” – Studenții clujeni s-au mobilizat în ziua alegerilor prezidențiale pentru a încuraja prezența la urne
Câteva zeci de studenți s-au strâns duminică, 18 mai, în campusul Observator din Cluj-Napoca, pentru porni într-un marș civic organizat de Organizația Studenților UBB (OSUBB). Inițiativa, fără lozinci sau pancarte are ca scop mobilizarea tinerilor să iasă la vot.
politia facebook jpg
Un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce a rupt buletinul de vot
Un bărbat din localitatea Blăgești, Bacău, s-a ales cu dosar penal după ce duminică, 18 mai, şi-a rupt buletinul de vot.