De peste mări și țări - anchetă

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
De peste mări și țări   anchetă jpeg

Trăind în diferite culturi, cu alte limbi, călătorind nespus de mult, am învățat în timp să mă raportez și prin alte definiții la familie și să o accept așa cum e, să o îndrăgesc și apreciez și mai mult. Cu tăcerile și neajunsurile ei, cu speranțele, deziluziile și poveștile ei, unele rostite, altele intuite. Am realizat că familia înseamnă și mai mult decît nucleul și valorile celei în care am crescut, care mi-a dat însă o temelie solidă. Viața mi-a arătat că familia este un dat foarte complicat, însă poate fi și un cocon de lumină, căldură și acceptare. Bunicul meu spunea că familia îți e dată, prietenii ți-i faci și e norocos cel care le combină armonios pe amîndouă.

Le-am scris cîtorva prieteni de peste mări și țări și i-am rugat – pornind de la următoarele întrebări: „Ce înseamnă relațiile de familie pentru tine? Cum s-au schimbat în timp? Cum ați acceptat aceste schimbări?” – să îmi trimită un mic gînd despre raportarea lor la familie. (A. F.)

 Carina COTARU, Australia

Familie înseamnă mama, sora mea și bunica. Și, bineînțeles, cumnatul, nepoata și nepotul. Mai e și bunicul, care a murit acum mulți ani. După care mă gîndesc la celelalte familii ale mele  –  familia de la universitate, care m-a sprijinit în patru ani de studiu și mi-a fost fundație solidă în cei 20 de ani de cînd ne-am cunoscut. Mai am și familia adoptivă din orașul în care trăiesc, la 4.000 km de rudele apropiate, cu care n-am mai putut să mă văd de opt luni din cauza pandemiei. Am rude de sînge pe care le-am revăzut de-abia la 20 de ani după ce am plecat din țara natală și de care am simțit că mă leagă puternic strămoșii comuni. Pe lîngă ele, mai este și speranța familiei pe care încă nu am întîlnit-o, a noului meu partener. De-a lungul vieții am trăit și am călătorit în multe țări și peste tot am cunoscut oameni care m-au înțeles, m-au primit în viețile lor și ne-am devenit unii altora familie. Pentru o clipă, două clipe sau o viață. Familie prin naștere și prin alegere personală.

Are 43 de ani, s-a născut în România și este obstetrician specializat în sănătatea indigenilor, în Darwin.

 Stefan TEODORESCU, Amsterdam

Familia pentru mine reprezintă un sentiment de apartenență, libertate, autenticitate și încredere. Însă mi-a luat ceva timp să descopăr aceste adevăruri. Prin adolescență înțelegeam familia ca pe o scenă pe care perfecțiunea și teama de a dezamăgi își făceau simțite prezența. Dintr-un respect nemăsurat pentru părinți și dintr-o lipsă de cunoaștere despre cum să fim autentici și deschiși unii cu alții trăiam multe experiențe individual și rar ne îngăduiam să vorbim despre emoții și lucruri personale. Îmi găseam oameni de încredere, mentori în afara familiei cu care să pot dezbate într-un mod mai liber și dezinhibat diverse subiecte. Odată ce am plecat din țară, tînjind după sentimentul de familie, am cunoscut persoane care au dat noi înțelesuri cuvîntului familie. Și prin călătoriile mele, cunoscîndu-mă mai bine și fiind expus la o mulțime de lucruri noi, paradoxal, am devenit mai apropiat de părinții mei. Cumva am început să ne cunoaștem mai bine, să ne dăm voie să fim noi, să ne înțelegem mai bine și, mai presus de toate, să acceptăm anumite trăsături ale fiecăruia. Distanțarea a dat o nouă dimensiune înțelegerii, iar dorul ne-a adus mai aproape.

Are 27 de ani, este delivery manager/IT company.

 Monica DEMELO, Anglia

Familia mea, sursa mea de putere și de durere, de singurătate și de înțelegere. Cum să surprind în cuvinte istoria frămîntată și călătoria prin care am trecut? Pentru mine, stînca Gibraltarului a fost unica persoană din familie care nici măcar nu are legături de sînge cu noi, dar care a fost singura care m-a iubit necondiționat și m-a văzut exact așa cum am fost dintotdeauna. Nimeni nu s-a mai comparat vreodată cu ea și nici nu o să se compare vreodată. Și totuși, toată copilăria m-am simțit străină în propria familie, senzație care persistă pînă în ziua de azi. Ei mă iubesc pe mine, eu îi iubesc pe ei, dar va exista întotdeauna un zid invizibil care ne desparte, o incapacitate de a manifesta cu adevărat iubirea, de a o exprima. Atîtea neînțelegeri, secrete, sentimente rănite și trădări și de o parte, și de cealaltă. E un clișeu, dar timpul a vindecat multe răni, mi-a adus înțelegere și certitudinea (pe care n-am avut-o dintotdeauna) că, orice ar fi, pînă la urmă pot conta pe ei și că sînt la fel de răniți și de frînți cum eram (sînt) eu. Dar sentimentul de singurătate rămîne.

S-a născut în România, a trăit în Canada și acum încearcă să-și dea seama cum să se reinventeze, din moment ce cariera ei în aeronautică și turism a rămas pe butuci.

 Neal GRUER, București

Înainte ca mama mea ghaneză să înceteze din viață, ea ne-a meșteșugit familia în Scoția, precum negustorul fierar sudează lanțul la ancoră – cu legături indestructibile. Nici o problemă nu a fost lăsată neadresată, fiecare succes a fost sărbătorit, iar angajamentul unul față de celălalt, prioritizat. A fost muncă grea, dar incredibil de valoroasă. Drept cuplu intercultural (tatăl meu este scoțian), părinții mei au clădit familia fără un manual de instrucțiuni; bazată pe principii – dragoste, respect, onestitate și comunicare. Cu această fundație, am devenit formidabili – atît ca întreg, cît și ca indivizi. Pe mine și pe surorile mele ne-a instruit pentru relațiile viitoare, și caracterizează în continuare întreaga noastră perspectivă pozitivă. Familia rămîne entitatea care ne ghidează. Chiar dacă am înaintat în vîrstă, adăugînd noi parteneri și copii în grup, filozofia noastră comună ne permite să ne deplasăm prin lume cu încredere și siguranță. Pentru mine, aceasta este esența familiei.

Are 35 de ani, s-a născut la Edinburgh, este scriitor și fotograf.

 Dora WAGNER,  Amsterdam

Cred că am învățat să mă detașez puțin de emoții și de senzația de „distanță” devreme, cînd am plecat din cuibul familial, adică la 18 ani. Pentru mine, faptul că eram o familie n-a însemnat niciodată că trebuie să trăim sub același acoperiș sau să comunicăm zilnic. Cînd ești tînăr și trăiești cu familia, mereu vei fi tratat ca un copil pînă cînd te hotărăști în sfîrșit să pleci.Odată ce am plecat, relația cu părinții a devenit mai profundă – comunicam mai mult săptămînă de săptămînă și conversațiile despre viața mea de adult (cu eșecuri și succese) au avut de cîștigat. Am acceptat că funcționăm mai bine dacă nu locuim sub același acoperiș, mai ales pentru că așa fiecare are loc să respire și să-și trăiască viața. Asta ne permite să ne reîntîlnim cu drag și să avem discuții mai bogate.

Are 32 de ani, este talent acquisition business partner, născută la Budapesta.

 Lucian TEODORESCU, Viena

Pentru mine, relațiile de familie reprezintă unul dintre lucrurile cele mai importante – relaționarea soț-soție, părinți-copii sau între copii. Toate acestea sînt dimensiuni esențiale în a avea relații de familie corespunzătoare. Visul oricărei familii este ca fiecare dintre aceste dimensiuni să se bazeze pe iubire, încredere, sprijin, optimism, pozitivitate. Nu mi-am dorit neapărat să lucrez în afara țării, însă la un moment dat a trebuit să iau această decizie. Nu a fost o decizie ușor de luat în familie. A trebuit să încep, practic, de la zero. Mai mult decît atît, avînd un copil încă în școala primară și unul încă în facultate, nu mi-a fost foarte ușor, dar am strîns din dinți. Soția mea este ceva mai conservatoare și nu își dorește să plece să lucreze undeva în afară sau să locuiască în străinătate. Deci nu a fost ușor nici pentru mine și nici pentru cei din familia mea, dar ce am simțit în toti acești ani este că s-a creat parcă o relație mai strînsă cu ai mei, dorința și nerăbdarea de a veni acasă și de a fi împreună și de a petrece mai mult timp cu ai mei au crescut.

Lucian are 52 de ani, este head of corporate consultancy/banking.

 Martin BARRY, New York

Dragă mamă,

Aproape că nu trece zi în care să nu mă întreb „Cum ai reușit?”. Cum te-ai comportat cu atîta grație și eleganță? Cum ai reușit să fii o mamă cu loc de muncă și cu patru copii și să ne crești pe toți cu purtări destul de bune? Cum te-ai descurcat cu tata atîția ani?

Nu-mi amintesc exact ziua în care am aflat că ai fost diagnosticată cu cancer. Dar îmi amintesc emoțiile, frustrarea, imaturitatea reacției mele și mai ales greutatea de a crede. Nu îmi era greu să cred în sensul că aș fi respins dovezile că ai cancer, ci mai degrabă în sensul că aveam senzația că ești nemuritoare.

Îmi amintesc cînd mi-a sunat telefonul. „Marty, eu sînt, sora ta.” Îmi amintesc frînghia pe care o simțeam în stomac. Autorul meu preferat de atunci, John Updike, așa ar fi descris-o: ca pe o frînghie care se tot zvîrcolește, se îndoaie, apoi face o buclă, ca în pasajul în care Rabbit află de moartea fiicei lui. Bucla din corpul meu m-a imobilizat – emoțional și fizic – ani de zile, ani în care am încercat să înțeleg ce însemna această nouă realitate. Tu ai fost piatra de temelie a familiei, care a îndurat toate furtunile și a căpătat o patină fină. Conducătoarea noastră cea stoică și altruistă n-avea cum să dispară. Nu?

Imaturitatea de care vorbeam mai devreme are de-a face cu felul cum înțelegeam conceptele de viață și moarte – lucru cu care bănuiesc că ne luptăm la nesfîrșit. Pentru așa ceva nu aveai cum să-ți pregătești copilul. Atunci, erai un far care răspîndea iubire, grație și sprijin neclintit. Îți spuneam ce aveam pe inimă cînd aveam nevoie, te sfidam cînd mă simțeam răzvrătit și îmi deschideam sufletul în fața ta cînd mă simțeam mîndru. Admirația pe care o simțeam pentru tine era mascată, probabil, de dorința mea aparent independentă de a fi bătut de vînturile fiecărei clipe, de efortul meu continuu de a-mi deschide singur calea. Singurul motiv pentru care vîntul acela m-a împins înainte a fost că aveai tu aripi protectoare care mă fereau de rafalele cele mai puternice.

Pe 2 mai 2005 ne-ai părăsit. Unul dintre cele mai remarcabile lucruri la povestea asta este că lecțiile tale le-am învățat ascultînd și privind o viață inspirată și frumoasă. În fond, cît de des putem spune că am învățat de la cineva care chiar își aplică propriile învățăminte? N-am putut decît să mă străduiesc să găsesc o femeie care să aibă aceleași valori și aceeași grație ca tine. Voiam să găsesc în mine capacitatea de a iubi îndelung și necondiționat – la fel ca tine – pentru că am învățat, cu timpul, că valoarea unui bărbat stă în cît de mult poate iubi, nu în cît de mult poate fi iubit.

După ce te-ai dus, am rugat 50 de oameni să te descrie cu un singur cuvînt. Un prieten de familie drag a ales cuvîntul „aripi”. Cîțiva ani mai tîrziu, am cunoscut o femeie incredibilă. Și ea are aripi. O cheamă Hollie.

La zece ani după ce am făcut cunoștință cu Hollie la New York, am început să ieșim împreună. Ea locuia în Tokyo, eu în Praga. Nu era cea mai ușoară relație. După prima noastră întîlnire în Tokyo, am pus mîna pe telefon să te sun – uneori mai fac asta involuntar. Voiam să-ți spun „tocmai am ieșit la cină cu femeia cu care o să mă căsătoresc”. Au trecut aproape cinci ani din seara aceea. Avem cel mai remarcabil băiețel, are trei ani și îl cheamă Hayden – un nume irlandez-celtic care înseamnă „vale cu priveliște”. Își poartă bine numele. E la fel de bun și plin de bucurie ca tine. Ne petrecem tot timpul liber învățîndu-l cum să se exprime, fie că e vorba de tristețe sau fericire. Vreau să fie capabil să le spună detașat ce simte partenerelor pe care le respectă și le iubește. Nu pot decît să sper că sentimentele și cuvintele lui vor duce mai departe mesajul tău de speranță, optimism, altruism și iubire.

Are 40 de ani, este fondator & CEO, Manifesto Market, fondator & președinte, reSITE.

Traducere de Anca BĂRBULESCU și Cristina PASALAU

a consemnat Anca FRONESCU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.