De la vaiete la eroism și viceversa

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Fenomene cu care ne întîlnim frecvent pe la noi, văicăreala ca stil de a întreține o conversație, văicăreala ca mod de a atrage empatia și compasiunea, văicăreala ca instrument de negociere par în momentul actual niște lucruri minore. Ba chiar ele își găsesc foarte aproape de granițele noastre contrarii de-a dreptul eroice, așa cum a fost și mult difuzatul răspuns al grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor la somația vasului de război rusesc. Un episod ce ne poate aduce în minte legendarul răspuns al regelui Spartei, Leonidas, care, aflat în fruntea puținilor săi luptători ce se opuneau unei enorme armate persane, s-a confruntat cu somația de a preda armele. „Veniți și luați-le”, ar fi răspuns Leonidas, o reacție înscrisă astăzi pe o placă memorială aflată la Termopile, pe locul celebrei bătălii, dar care a rămas întipărită și în conștiința istorică a omenirii timp de 2.500 de ani.

Asemenea fraze denotă opusul extrem al văicărelii și se pare că e vremea lor. Cu siguranță ar fi fost preferabil să ne putem continua obiceiul văicărelilor noastre minore, de pace. Căci, privită din această perspectivă, și povestea cu drobul de sare a lui Creangă pare un fel de moft pentru vremuri bune. Astăzi, nu eventualitatea foarte improbabilă a căderii drobului de sare în capul copilului ne îngrijorează, ci foarte concreta informație că, în apropierea noastră, pe geamul caselor intră rachete și bombe devastatoare. Iar în acest caz, soluția nu mai poate fi simpla văitare, ci acțiunea. În fața unei nenorociri adevărate, lumea începe să-și strîngă rîndurile și să treacă la fapte.

Ar fi bine să ne putem întoarce cît de curînd la starea mai „normală”, în care, de exemplu, un cunoscut întîlnit la colțul străzii să înceapă să ni se plîngă (cum am pățit eu deunăzi) că a ajuns să regrete vremurile lui Ceaușescu. Și, în ciuda enervării pe care ne-o provoacă, să putem înțelege din asta că nu e neapărat vorba de un nostalgic periculos, din cauza căruia ne-am putea întoarce la totalitarism (ca Vladimir Putin), ci de un biet individ care folosește asemenea reflexe verbale idioate doar pentru a începe o conversație sau pentru a-și exprima micile nemulțumiri curente ale vieții.

Despre această mică văicăreală, despre mecanismele care o fac atît de frecventă, despre cauzele, efectele, dezavantajele și, uneori, beneficiile ei va fi vorba în Dosarul care urmează. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Departament IT FOTO Shutterstock jpg
Eliminarea facilităților fiscale și lipsa unei strategii naționale de educație și formare profesională pot afecta atractivitatea României pe termen lung
Cel mai recent raport al Asociaţiet Business Service Leaders în România (ABSL), realizat în colaborare cu Deloitte România, evidențiază avantajele actuale ale industriei serviciilor pentru afaceri și motivele pentru care dezvoltarea sa ar trebui să fie o prioritate națională.
Bombardament in Fasia Gaza FOTO Profimedia (2) jpg
Rusia și-a distrus propriul baraj în Belgorod pentru a opri înaintarea Ucrainei
Rusia ar fi folosit o bombă aeriană de mare putere pentru a distruge un baraj în regiunea Belgorod, în încercarea de a opri înaintarea trupelor ucrainene, conform observatorilor militari.
Val Kilmer, foto Pinterest jpg
Viața regretatului actor Val Kilmer, influențată de o mare tragedie: „Am fost forțat să mă provoc cu adevărat”
Viața lui Val Kilmer, care s-a stins din viață pe 1 aprilie 2025, a fost marcată de o tragedie care i-a schimbat traiectoria profesională. În adolescență, el a suferit o pierdere devastatoare!
Pornografie infantilă Foto Arhiva Adevărul
Europol a dezmembrat o vastă rețea de pedofilie. 79 de persoane au fost arestate
Anchetatori din peste 30 de ţări au dezmembrat o vastă rețea de pedofilie, cu aproape 2 milioane de utilizatori în întreaga lume, a anunţat miercuri agenţia de poliţie a UE Europol.
Maradona (EPA) jpg
Procesul lui Diego Maradona continuă: mărturia-cheie a unui medic legist
Diego Maradona a murit în condiții considerate suspecte.
siegfried muresan facebook
Eurodeputatul Siegfried Mureșan spune că Simion = Ponta. „Au același obiectiv: să îndepărteze România de Uniunea Europeană”
Eurodeputatul Siegfried Mureșan aduce critici la adresa candidaților Victor Ponta și George Simion, despre care spune că au același scop, acela „să îndepărteze România de Uniunea Europeană”. Despre conflictele celor doi, eurodeputatul spune că au un scop pur electoral.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump a luat în vizor mai multe țări care „joacă murdar”. Cine se află pe lista neagră a președintelui SUA
Oamenii se confruntă cu noile creșteri de taxe impuse de administrația SUA. În tot acest timp, președintele Donald Trump anunță așa-numita „Zi a Eliberării” în privința economiei americane.
miel pixabay jpg
O activistă vegană a furat un miel de la o fermă pentru „a-l salva”. I-a pus scutec și l-a ținut în casă, fiind la un pas să îl omoare
O femeie vegană care a furat un miel dintr-un câmp, l-a îmbrăcat într-un scutec și l-a ținut în dormitor timp de trei săptămâni a fost găsită vinovată de cruzime împotriva animalelor, după ce încercările ei greșite de a-l îngriji aproape că l-au ucis.
viza temporara in sua Foto Ambasada Sua în România FB jpg
Ambasada SUA în România a schimbat regulile programării interviului pentru solicitanţii de viză temporară
Persoanele care solicită viză temporară în Statele Unite trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu codul de bare, pentru a demonstra că au utilizat același formular de cerere pentru a-și programa interviul.