De la Lugoj la Comloşu Mare

Publicat în Dilema Veche nr. 462 din 20-26 decembrie 2012
De la Lugoj la Comloşu Mare jpeg

Pe 5 decembrie 2012, cartea Căutătorii de poveşti a avut lansarea şi la Timişoara. După o seară de zîmbete şi voie bună, i-am prins pe bibliotecarii Adriana Weimer (Biclioteca din Lugoj) şi Sergiu Şoic (Biblioteca din Comloşu Mare) - doi dintre protagoniştii a două poveşti scrise de Radu Paraschivescu - şi le-am adresat cîteva întrebări.
1) De cît timp sînteţi bibliotecar şi cînd a intrat biblioteca dvs. în Programul Biblionet?
2) În ce fel a schimbat Programul Biblionet comunitatea, biblioteca, dar şi pe dvs. ca bibliotecar?
3) Care (mai) sînt utilizatorii bilbiotecii dvs.? (P.M.)

Adriana WEIMER

„«Că n-am venit la voi la şură, Ană Lugojană, / Să mă uit pe sub căciulă, Ană Lugojană, / Am venit să joc o fată, Ană Lugojană, / Să mă pomeneasc-odată, Ană Lugojană.» Dacă textierul ar fi trăit în zilele noastre, cred c-ar fi scris «Adriană» în loc de «Ană». Şi toată lumea l-ar fi înţeles.“
Radu Paraschivescu,
„(Adri)Ană Lugojană“ 

1) Bibliotecară sînt de foarte mult timp, din ’97. La început, cînd am venit într-o bibliotecă, lucrurile nu erau aşa evoluate. Am bătut la maşină pînă prin 2001, cînd am avut primul calculator. Biblionetul a venit la Biblioteca din Lugoj acum doi ani şi, de atunci, zilnic se întîmplă ceva. Iar acest program a ajuns un punct unde te împrieteneşti.

2) Într-adevăr, m-a schimbat mult. Ca bibliotecar, am fost întotdeauna atentă la informaţiile pe care le furnizez oamenilor, la corectitudinea lor, la ajutorul dat pentru a căuta o carte în bibliotecă, de a îndruma. Organizăm şi foarte multe lansări de carte şi evenimente culturale. De exemplu, se organizează la noi Ziua Siguranţei pe Internet, apoi, a fost Anul Caragiale, sînt zilele Mihai Eminescu, avem Festivalul „Lucian Blaga“, se fac tot felul de simpozioane...

Dincolo de asta, m-am trezit – odată cu deschiderea acestui Program Biblionet – că trebuie să apelez la psihologul din mine şi să am un tact fantastic în lucrul cu oamenii care vin la bibliotecă.

3) Vin mulţi copii, atît fiindcă au nevoie pentru şcoală de cutare carte, cît şi pentru Internet. La un moment dat, am fost puţin derutată pentru că veneau copii să se joace – ăsta era primul lor gînd.... Dar să nu uităm că omul a evoluat prin joc, iniţial; copilul a luat contact cu lumea prin joc. Există un anumit interes specific fiecărei vîrste. Iar bibliotecile publice trebuie să se adapteze.

Sergiu ŞOICA

„Sergiu Şoica, bibliotecarul din Comloşu Mare, iese din tiparul a ceea ce-am întîlnit pînă acum, prin două elemente. Unu, nu e femeie. Doi, se află în funcţie de cinci ani, nu de douăzeci. Are treizeci şi unu de ani, a fost profesor de istorie şi degajă o bună dispoziţie molipsitoare.“
Radu Paraschivescu, 
„Chelsea pe uliţă“ 

1) Am terminat Facultatea de Filologie şi am lucrat iniţial ca profesor – predam istorie. În Comloşu Mare nu mai exista bibliotecă de ani buni, nu mai erau cărţi, nu mai era sediu, nu mai era nimic. Pînă acum vreo şase ani, cînd primarul de atunci a avut iniţiativa de a construi una. Mi-a plăcut mult ideea de a o lua de la zero, de la construcţia propriu-zisă şi aranjatul rafturilor la constituirea fondului de carte, organizarea de diferite activităţi...

2) Biblioteca noastră a devenit parte a Biblionet acum un an. De atunci, au venit, în primul rînd, mai mulţi copii. Înainte, era un singur calculator pentru public, care avea programe piratate şi era mai tot timpul stricat. Ulterior, au venit cele patru calculatoare, iar cel vechi a intrat într-un con de umbră... Şi respectul a crescut, pentru că acum aveam soft-uri originale şi acest lucru a avut un impact foarte puternic – unii vedeau pentru prima oară un Windows sau un Office veritabil, ca la mama lui. Iar cel mai mare profit a fost cu proiectorul video. Pe peretele bibliotecii, am proiectat filme, meciuri importante din Campionatul European şi Liga Campionilor, acest lucru aducînd laolaltă şi peste 100 de persoane, ceea ce e excepţional pentru un sat în care înainte nu se întîmpla nimic.

E interesant că se leagă şi prietenii. De exemplu, veneau săteni şi-mi spuneau să pun nu ştiu ce film pentru că e senzaţional, oameni care n-aveau nici o treabă nici cu biblioteca, nici cu fotbalul... Se socializează extrem de mult şi se naşte o relaţie între bibliotecă şi cetăţeni care n-au nici o treabă unii cu alţii, pe diferite teme – nu neapărat pe carte, ci pe zone de interes. De schimbat, se schimbă multe dacă chiar vrei să faci ceva şi vii cu o propunere, iar după aceea oamenii vin automat cu alte propuneri...

3) La mine, sînt două grupuri de solicitanţi: copiii, care trebuie să citească pentru că-i trimit profesorii – şi atunci devine obligatoriu, deoarece se cere la şcoală –, şi bătrînii, pe care – curios – nu-i interesează decît romane poliţiste sau de dragoste şi... cam atît. În aceste condiţii, am început să fac lucruri în plus. De cînd sînt angajat, am 232 de abonaţi. Aş fi putut să înscriu mult mai mulţi, dar am zis să rămînă doar cititorii efectiv, adică cei care chiar împrumută cărţi. Şi decît să mă laud că am 1000... 

anchetă realizată de Patricia MIHAIL

Foto: O. Micsik

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

politie etilotest
Un șofer beat mort s-a dus cu mașina la Poliție. Fusese chemat la secție după ce și-a amenințat cu moartea soția și copiii
Caz incredibil în Galați. Un șofer beat s-a dus cu mașina la o secție de Poliție din orașul Galați. El fusese contactat de polițiști, întrucât era bănuit că și-a amenințat cu moartea soția și copiii.
shutterstock 383146987 jpg
Cele mai neglijate 7 locuri din casă, atunci când vine vorba despre curățenie
Află care sunt cele 7 locuri cel mai des uitate la curățenie și învață cum să le cureți eficient pentru un cămin mai sănătos și mai curat. Ghid complet cu sfaturi utile!
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis, ofițer al fostei Securități pe un site obscur din Ungaria. Ce scrie presa maghiară despre anularea alegerilor din România
Un articol publicat în presa maghiară scrie despre situația anulării alegerilor din România, comparându-l pe Călin Georgescu cu Donald Trump. Totodată, site-ul fuhu.hu face referire la președintele Klaus Iohannis, susținând șeful de stat este fost ofițer al Securității comuniste.
Manichiura jpg
Motivul pentru care îți sare oja de pe unghii. Greșeala pe care o faci mereu fără să știi
Este o scenă cu care te-ai confruntat probabil: ai aplicat oja pe unghii, iar în doar câteva zile sau chiar câteva ore, iată că aceasta începe să se decojească, să sară sau să se deterioreze. Ce se întâmplă? Poate te-ai întrebat de ce, după atât de mult timp și efort investit în manichiura ta, rezul
Papa Francisc FOTO Profimedia jpg
Papa Francisc vorbește despre abuzurile și cazurile de corupție din Biserica Catolică în noua sa carte
Pontiful va lansa noua sa autobiografie, „Spera” în 2025. În carte vorbește despre abuzurile și cazurile de corupție din Biserica Catolică.
c 27j spartan avion militar foto mapn
Armata României cumpără 48 de adăposturi pentru avioane de luptă. În ce baze militare vor ajunge și care este valoarea estimată a contractului
Ministerul Apărării Naționale anunță licitație pentru 48 de adăposturi dislocabile cu rol de a asigura adăpostirea temporară pentru avioane militare de luptă
Semnătura tânărului Mihai Eminescu (foto: Facebook / Muzeul Național Brukenthal)
Istoria Registrului care conține semnătura tânărului Mihai Eminescu
În fiecare an, începând cu anul 2010, în data de 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, cu scopul de a promova valorile și patrimoniul cultural românesc.
mihai eminescu şi veronica micle jpeg
Eminescu, așa cum puțini îl cunosc. Geniul care știa șase limbi străine, xenofob, cu voce de aur și un viciu ucigător
Mihai Eminescu este o personalitate de referință a culturii românești, un simbol al unei epoci culturale. Eminescu a fost înger și demon, genial și controversat, sanctificat, demonizat, doborât în mizeria ospiciului pentru ca mai apoi să fie urcat pe soclul celebrității.
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
Insula supranumită „regatul cepei dulci”, care i-a fascinat pe turiști: „Totul are ca temă ceapa”
Oamenii au fost fascinați de un loc pe care l-au văzut în Japonia. Ei spun că este locul perfect pentru Shrek, celebrul căpcăun din seria de filme cu același nume care îi încântă pe copii. Datorită climei sale blânde și a solului vulcanic bogat, insula a devenit cunoscută pentru cepele sale dulci și