De la lipsa de integritate la corupţie

Publicat în Dilema Veche nr. 585 din 30 aprilie - 6 mai 2015
De la lipsa de integritate la corupţie jpeg

- argument -

De cîtva timp, lupta anticorupţie oferă rezultate tot mai vizibile. Raportul DNA arată creşterea numărului de dosare pentru corupţie, se dau tot mai multe sentinţe definitive în asemenea cazuri. La televizor apar aproape zilnic noi arestări. 93% dintre cetăţenii români cred despre corupţie – conform unui Eurobarometru recent – că e „extinsă“, iar instituţiile europene consideră că e „endemică“. Spectacolul televizat va schimba, cu siguranţă, percepţia publicului, care susţine lupta anticorupţie. Dar s-ar putea să constatăm, în timp, că rădăcinile ei sînt mai profunde. 

De ani buni, se vorbeşte foarte mult despre „marii corupţi“ şi despre ramificaţiile politice ale corupţiei. Există însă tentaţii ale unor comportamente corupte răspîndite peste tot, în cele mai adînci straturi ale societăţii. Şi există numeroase forme şi tentaţii ale comportamentelor care încalcă integritatea. Faţă de acestea, s-ar părea că există o toleranţă foarte mare: a avea un post de decizie şi a-ţi angaja rudele pe diverse posturi nu scandalizează prea multă lume, a oferi „o atenţie“ (doctorului, funcţionarului public etc.) e o practică socială acceptată. Mai mult decît atît, la locul de muncă ori în viaţa socială, foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri nu pun mare preţ pe reguli, sînt tentaţi mai degrabă să le ocolească, iar dacă vor să obţină ceva (o mărire de salariu, un post mai bun etc.) sînd dispuşi să „facă unele compromisuri“, să păcălească, să se pună bine cu şefu’ etc. Se tot comentează astfel de lucruri, care sînt puse ba pe seama moştenirii comuniste, ba pe seama fanarioţilor care ar fi „stricat“ fibra naţională. Explicaţiile sînt complicate, dar un lucru e sigur: comportamentele lipsite de integritate par să domine societatea românească de azi. 

Aceasta e concluzia unui studiu realizat de Dorin Bodea, de la care pleacă acest Dosar. Concluziile studiului – realizat pe un număr consistent de angajaţi, de-a lungul cîtorva ani – privesc mediul de afaceri, dar şi viaţa de toate zilele. Aşa încît am adăugat acestui studiu un interviu cu un om de afaceri (despre integritate, etică şi respectarea regulilor) şi două convorbiri cu reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale preocupate de temele corupţiei şi integrităţii. Rezultatul este o radiografie de moment a acestor fenomene. Cu siguranţă vom mai discuta despre ele încă multă vreme de acum înainte.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

WhatsApp Image 2025 05 28 at 14 50 04 jpeg
cluj napoca pexels jpg
Orașul din România care se mândrește cu opt hoteluri de cinci stele. Este al doilea din țară ca număr de astfel de unități de cazare, după București
România numără, în prezent, 38 de hoteluri de cinci stele, potrivit datelor oficiale, iar distribuția acestora reflectă dinamica dezvoltării economice și turistice din marile orașe ale țării. Capitala rămâne lider incontestabil la acest capitol, cu 17 unități de lux, însă un alt oraș important din ț
foc diana jpg
Atac incendiar la moșia familiei Spencer. O parte din moștenirea istorică a Prințesei Diana, distrusă de flăcări
O parte din moștenirea istorică a Prințesei Diana a fost grav afectată în urma unui atac incendiar petrecut pe domeniul Althorp, reședința de secole a familiei Spencer din Northamptonshire.
Propaganda fals fake news FOTO Shutterstock
MAE condamnă manipularea identității oficialilor români în campanii de dezinformare. „România rămâne un partener dedicat al Republicii Moldova”
Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm utilizarea ilegală a identității vizuale a oficialilor români în scopul manipulării opiniei publice și subminării încrederii în parcursul democratic și european al Republicii Moldova.
Michael Dickerson împreună cu ministrul Bogdan Ivan Foto US Embassy jpeg
Ministrul Economiei a semnat două scrisori de solicitare pentru coproducția de muniție cu Statele Unite
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a semnat miercuri, 28 mai, două scrisori de solicitare pentru coproducţia de muniţie cu Statele Unite, fiind vizată coproducţia muniţiei pentru tancurile Abrams şi a muniţiei de artilerie.
image png
O femeie a fost mușcată de urs pe Transfăgărășan
O femeie a fost rănită de un urs, miercuri, în timp ce se afla în zona barajului Vidraru, în judeţul Argeş. Din primele informații, victima ar fi suferit leziuni la o mână.
Macron, lovit de soția sa FOTO Profimedi
Un expert în limbajul trupului dezvăluie semnele clare că Emmanuel și Brigitte Macron sunt „disperați să pretindă că totul e în regulă”
Momentul filmat în avionul prezidențial, în care Brigitte Macron pare să-l împingă în față pe președintele Franței, a provocat o avalanșă de reacții.
Giulia Anghelescu, foto Instagram jpg
O artistă cunoscută din România a ajuns de urgență la spital după ce a mâncat legume de la piață
Cântăreața Giulia Anghelescu a ajuns de urgență la spital după ce a consumat un aliment care părea aparent sănătos.
masina apa istock jpg
Ce despăgubire uriașă a primit un român după ce mașina i-a fost afectată de inundații? „Asigurarea rămâne singura soluţie eficientă”
Un român a primit o despăgubire uriașă după ce mașina sa a fost afectată de inundații. Un asigurător din șara noastră a plătit sute de mii de lei în cadrul unei polițe CASCO, după ce apele au avariat grav vehiculul.