De la hipsteriță la prea puțin feministă

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
De la hipsteriță la prea puțin feministă jpeg

Sînt la aproape 30 de ani-„lumină“ de adolescenta dintr-un oraș de provincie, care mergea spre liceu și cumpăra Dilema. Pentru că o citeam atunci am prins mai mult curaj și am ales o facultate „difuză“, cum mi-a zis tata, cînd m-am dus la admitere. M-am încăpățînat să citesc și să scriu, cînd alți oameni s-au ocupat cu lucruri mai pragmatice și mai profitabile în viață.

Am fost de-a lungul timpului în multe feluri: o studentă timidă, alteori ambițioasă, apoi într-o oarecare avangardă, cînd eram în redacția Re:Publik, o revistă de cinema și cultură urbană, care apărea pe piață cînd încă nu exista Facebook-ul și lumea nu era atît de conectată și nu inventase încă jurnalismul cool, cam „hipsteriță“ cînd a venit vorba de oamenii serioși, o scriitoare „interesantă“, cînd am început să public, iar, mai recent, într-un nou context, una nu suficient de „feministă“.

Mă întreb din ce în ce mai des: cum se poate ca lumea să înceapă chiar în dimineața asta, atît de natural și fără dubii? Ce ne legitimează această alunecare în cel mai incandescent dintre adevărurile posibile, care nu poate fi decît unul bătut în cuie și pe care îl putem oricînd folosi ca argument pentru a-l „omorî“ pe celălalt cu zîmbetul pe buze, în numele toleranței absolute?

Pentru mine, o femeie care alege să se facă scriitoare, de exemplu, asumîndu-și o formă de putere și de fragilitate deopotrivă și, de ce nu, de marginalitate, nu va putea niciodată să fie suspectată de „feminism“ insuficient. O mamă care își crește singură copilul, care va fi tratată cu dispreț sau nepăsare exact de cei de la care te-ai aștepta mai puțin, va fi o eroină și mai mare.

O anumită normare ne pune la adăpost de niște derapaje, dar nu reușește să schimbe profund nici prejudecățile și nici să anuleze dorința de putere. Ideologia poate, cel mult, să sufle un jet de pulbere de aur peste ipocriziile bine mascate. Necesar, dar nu suficient. Cînd am debutat nu mi-am pus prea multe probleme legate de faptul că sînt o femeie care scrie. Și nici nu mi-am propus să vorbesc în numele altor oameni. Mi-am dorit să o fac cît mai onest și cît de bine pot, indiferent cît de greu se dovedea pe parcurs acest drum. N-am luat premii și nici coronițe și nici nu am considerat că mi se cuveneau. Poate e un semn de progres, cine știe, dar discuția legată de „feminitate“ pare că a devenit mai importantă decît cea despre literatură. Iar simpatiile și antipatiile estetice, nu știu cum, din ce în ce mai previzibile.

Nu cred în rezolvări „politice“. Am văzut de prea multe ori cum funcționează ipocrizia socială, unde începe și unde se termină principiile și intențiile bune. Cît de personale devin filtrele, dincolo de cauzele nobile comune. Dorința de putere e cameleonică și se poate camufla în nenumărate feluri. Poate de asta am o mare slăbiciune pentru Eseu despre orbire al lui Saramago.

Nu reușesc să mă împac nici cu o anumită schizoidie, în care e cît se poate de natural să înjuri o revistă și, în mesajul următor, să spui că, de fapt, ai vrea să trimiți un text și să apară acolo. Și ce ai crezut cu cîteva zile înainte să se șteargă ca prin minune și toți să devenim, ca prin minune, curați ca lacrima.

Mă îndoiesc că e cineva care poate avea dreptate absolută pe lumea asta. Și sper, de dragul umanității, că literaturii și artei, în general, nu i se va aplica, de către vreo inchiziție instituită ad-hoc, o ștampilă cu „trebuie să fie așa pentru că“.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

pisoiul Leo  Foto Adevărul jpg
Ce vârstă are cu adevărat pisica ta. Cum se calculează primul an pisicesc în ani umani
Pisicile au o durată de viață mai scurtă decât noi, dar un an pisicesc echivalează cu mai mulți ani umani. Dacă vrem să comparăm, putem calcula câți ani are pisica noastră, lucru care ne poate ajuta să le înțelegem maturitatea și nevoile pe măsură ce îmbătrânește.
iancu bunaneanu observator jpg
Povestea incredibilă a lui Iancu, un orfan din Constanţa ce a ajuns regizor la Cannes: „Vei reuşi”
Născut cu dificultăți de adaptare, traumatizat fizic și verbal în orfelinat, un băiețel din Constanța ajunge în Statele Unite și-și transformă trauma în succes. Devine regizor, iar în 2016 ajunge la Festivalul de la Cannes cu filmul vieții sale. „Bunee: The boy from Constanța” este un film documenta
1 bill gates intro jpg jpeg
Avertismentul lui Bill Gates: AI va distruge toate locurile de muncă, cu trei excepții
Expansiunea inteligenței artificiale provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare, deoarece mulți se tem că îi va lăsa fără locuri de muncă, spune Bill Gates, fondatorul Microsoft, argumentând că aceste temeri nu sunt nefondate.
mere mar meri istock jpg
Copacii pe care trebuie să-i plantezi în grădină în aprilie. Este luna ideală pentru a face acest lucru
Luna aprilie este o perioadă ideală pentru a planta copaci în grădină. După iarna rece, solul începe să se încălzească, iar riscul de îngheț scade semnificativ.
Lavinia Șandru FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Portret de candidat. Cine este Lavinia Șandru, fosta jurnalistă care vrea să fie președinte
Lavinia Șandru este unul dintre personajele mai vechi în politica românească, fiind fostă deputată Partidului Democrat (PD) în timpul mandatului de președinte al lui Traian Băsescu.
oameni pe strada jpg
Ce culori aleg să poarte oamenii ipocriți
Scriitorul Francisco de Quevedo spunea că „ipocritul vrea să arate ceea ce nu este”, fiind definit ca o persoană care pretinde că are credințe, valori sau principii pe care nu le are, adică acționează într-un mod care nu se potrivește cu ceea ce gândește.
padure profimedia jpeg
Singurul animal din lume care folosește o armă chimică pentru apărare. Pulverizează un amestec fierbinte și toxic pentru a ține prădătorii la distanță
Este un animal de care cei mai mulți dintre noi poate că nici nu am auzit, însă specialiștii din întreaga lume sunt uimiți de abilitatea specială pe care o are! Mai precis, este vorba despre o insectă rară, care are abilitatea de a folosi o adevărată armă chimică pentru a se apăra!
razboi foto pixabay jpg
Dezastru strategic pentru România. Fără soluții în fața Rusiei, ne distanțăm rapid de cei ce ne-ar apăra. Expert: „Nu avem o directivă de planificare”
Analistul militar Hari Bucur Marcu critică activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care îl vede incapabil să găsească soluții la provocările momentului. Într-o analiză pentru „Adevărul”, Hari Bucur Marcu remarcă faptul că ultima întâlnire a CSAT nu a adus niciun răspuns
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Alimentul surprinzător pe care ar trebui să-l consumăm zilnic. „Îmbunătățește digestia și ar trebui să fie obligatoriu”
Lumea nutriției devine tot mai atractivă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de viață prin alegeri alimentare corecte. Din acest motiv, mulți oameni apelează la sfaturile experților pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.