De la cine luăm cînd primim?

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

Adeseori, cerem ceea ce credem că ni se cuvine. Uitînd, de obicei, că a primi are, undeva, drept corolar a lua.

În urmă cu cîteva luni, o delegație a Asociației Orașelor din România cerea Guvernului să dubleze fondurile alocate funcționării primăriilor. Printre altele, au insistat pentru acordarea indemnizației speciale pentru primari (a se citi: pensie specială), argumentînd că „ar fi o chestiune morală de recunoaștere a importanței acestei funcții care a devenit o profesie de primar”. Trebuie precizat, aceste indemnipensii ar urma să fie plătite din bugetele locale.

Pe de altă parte, recent, aceiași primari au protestat împotriva intenției Guvernului de a majora cu 50% impozitele și taxele locale pe proprietate. (Pentru context, impozitul actual plătit anual pentru un apartament de 100 mp, în zona centrală a Bucureștiului, este puțin mai scump decît un cartuș de țigări.) Ei argumentează că o asemenea majorare ar fi greu de suportat de către populație, în condițiile creșterii generale a prețurilor.

Mi se pare lăudabilă grija primarilor pentru bunăstarea cetățenilor din urbe. Pe de altă parte, ei nu se sfiesc să ceară ceea ce (zic ei) li se cuvine, chiar dacă asta presupune creșterea presiunii pe bugetul local. Doar că ei par a nu înțelege că banii pe care-i cer în plus trebuie strînși de la plătitorii de taxe; deci, dacă e nevoie de mai mulți bani, atunci trebuie mărite taxele. Altfel nu se poate.

Ba se poate – vor spune ei. Să-i dea statul. Dar el, statul, de la cine să ia?

Văd că o uniune a pensionarilor cere stoparea transferului contribuțiilor de asigurări sociale la Pilonul II, astfel încît să rămînă bani la bugetul de asigurări sociale pentru creșterea cu 26% a pensiilor (de ce 26 și nu 27?). 

Ce ar însemna asta? Practic, acei 4,75% din contribuțiile salariaților care acum sînt acumulate pentru pensia viitoare a acestora ar merge în buzunarele pensionarilor de astăzi. S-ar rezolva (poate) nevoia de bani a actualilor pensionari, numai că viitorii pensionari – cei care, prin contribuții, susțin acum fondul de pensii – vor trebui, peste 10-15 ani, să se mulțumească cu venituri de subzistență. Cu alte cuvinte, să luăm din pensiile viitoare ale altora ca să primim noi acum.

Se știe, ne așteaptă o iarnă grea, în care diminuarea puterii de cumpărare a veniturilor va afecta grav calitatea vieții celor mai mulți dintre noi. Drept remediu, primarul sectorului 1 dorește să acorde un ajutor de 1.000 de lei fiecărui adult din sector. Mai pricepută la marketing, o fostă primărița dădea bani pe rînd: într-o zi dădea „ajutoare” bicicliștilor, în alta celor care #rezistaseră 25 de ani într-o căsnicie, apoi ochelariștilor, apoi amatorilor de excursii și tot așa... De aceiași bani, ea oferea conținut redacțional în fiecare săptămînă.

În sectorul 1 trăiesc cam 200.000 de adulți, care ar urma să primească 200 de milioane de lei. Banii sînt strînși din taxele adunate de la toți. Cu ei s-ar putea face o groază de lucruri care să îmbunătățească viața oamenilor (grădinițe, locuințe sociale, salubrizare). După cum se știe, nu este cel mai sărac sector bucureștean, dimpotrivă. Pentru majoritatea locuitorilor, mia de lei va reprezenta un frumos cadou din partea doamnei primar, dar cam atît.

În același timp, sînt cam 20.000 de familii care trăiesc de azi pe mîine – aflate în risc de sărăcie. Acestea vor avea de înfruntat o iarnă extrem de grea. Dacă cele 200 de milioane s-ar distribui numai acestor familii care au într-adevăr nevoie de ajutor, ar însemna cîte 2.000 de lei pentru fiecare lună, eventual sub forma de vouchere pentru locuință și alimente, din noiembrie pînă în martie; aceștia ar face cu adevărat diferența dintre mizerie și un trai acceptabil. Ce-i drept, e mai simplu să distribui tuturor persoanelor înscrise în registrul electoral decît să selectezi familiile aflate în nevoie.

Care este legătura dintre aceste întîmplări? În toate cazurile, există cineva care este – sau se consideră – îndreptățit să primească: primarii, pensionarii, familiile sărace. Numai că, într-un fel sau altul, procesul este viciat. În primul caz, cineva se consideră îndreptățit să primească ceva, dar refuză să fie el cel care ia de la alții. În al doilea caz, de asemenea, cineva ar dori să primească luînd de la alții, dar nu o recunoaște. În cel de-ar treilea, ceea ce ar trebui să fie primit de un grup de oameni este distribuit unora care, obiectiv, n-au nevoie de acei bani. În toate, pare că s-ar da ceva ce vine din neant.

Mircea Kivu este sociolog.

Foto: wikimedia commons

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.