De la cine luăm cînd primim?

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
image

Adeseori, cerem ceea ce credem că ni se cuvine. Uitînd, de obicei, că a primi are, undeva, drept corolar a lua.

În urmă cu cîteva luni, o delegație a Asociației Orașelor din România cerea Guvernului să dubleze fondurile alocate funcționării primăriilor. Printre altele, au insistat pentru acordarea indemnizației speciale pentru primari (a se citi: pensie specială), argumentînd că „ar fi o chestiune morală de recunoaștere a importanței acestei funcții care a devenit o profesie de primar”. Trebuie precizat, aceste indemnipensii ar urma să fie plătite din bugetele locale.

Pe de altă parte, recent, aceiași primari au protestat împotriva intenției Guvernului de a majora cu 50% impozitele și taxele locale pe proprietate. (Pentru context, impozitul actual plătit anual pentru un apartament de 100 mp, în zona centrală a Bucureștiului, este puțin mai scump decît un cartuș de țigări.) Ei argumentează că o asemenea majorare ar fi greu de suportat de către populație, în condițiile creșterii generale a prețurilor.

Mi se pare lăudabilă grija primarilor pentru bunăstarea cetățenilor din urbe. Pe de altă parte, ei nu se sfiesc să ceară ceea ce (zic ei) li se cuvine, chiar dacă asta presupune creșterea presiunii pe bugetul local. Doar că ei par a nu înțelege că banii pe care-i cer în plus trebuie strînși de la plătitorii de taxe; deci, dacă e nevoie de mai mulți bani, atunci trebuie mărite taxele. Altfel nu se poate.

Ba se poate – vor spune ei. Să-i dea statul. Dar el, statul, de la cine să ia?

Văd că o uniune a pensionarilor cere stoparea transferului contribuțiilor de asigurări sociale la Pilonul II, astfel încît să rămînă bani la bugetul de asigurări sociale pentru creșterea cu 26% a pensiilor (de ce 26 și nu 27?). 

Ce ar însemna asta? Practic, acei 4,75% din contribuțiile salariaților care acum sînt acumulate pentru pensia viitoare a acestora ar merge în buzunarele pensionarilor de astăzi. S-ar rezolva (poate) nevoia de bani a actualilor pensionari, numai că viitorii pensionari – cei care, prin contribuții, susțin acum fondul de pensii – vor trebui, peste 10-15 ani, să se mulțumească cu venituri de subzistență. Cu alte cuvinte, să luăm din pensiile viitoare ale altora ca să primim noi acum.

Se știe, ne așteaptă o iarnă grea, în care diminuarea puterii de cumpărare a veniturilor va afecta grav calitatea vieții celor mai mulți dintre noi. Drept remediu, primarul sectorului 1 dorește să acorde un ajutor de 1.000 de lei fiecărui adult din sector. Mai pricepută la marketing, o fostă primărița dădea bani pe rînd: într-o zi dădea „ajutoare” bicicliștilor, în alta celor care #rezistaseră 25 de ani într-o căsnicie, apoi ochelariștilor, apoi amatorilor de excursii și tot așa... De aceiași bani, ea oferea conținut redacțional în fiecare săptămînă.

În sectorul 1 trăiesc cam 200.000 de adulți, care ar urma să primească 200 de milioane de lei. Banii sînt strînși din taxele adunate de la toți. Cu ei s-ar putea face o groază de lucruri care să îmbunătățească viața oamenilor (grădinițe, locuințe sociale, salubrizare). După cum se știe, nu este cel mai sărac sector bucureștean, dimpotrivă. Pentru majoritatea locuitorilor, mia de lei va reprezenta un frumos cadou din partea doamnei primar, dar cam atît.

În același timp, sînt cam 20.000 de familii care trăiesc de azi pe mîine – aflate în risc de sărăcie. Acestea vor avea de înfruntat o iarnă extrem de grea. Dacă cele 200 de milioane s-ar distribui numai acestor familii care au într-adevăr nevoie de ajutor, ar însemna cîte 2.000 de lei pentru fiecare lună, eventual sub forma de vouchere pentru locuință și alimente, din noiembrie pînă în martie; aceștia ar face cu adevărat diferența dintre mizerie și un trai acceptabil. Ce-i drept, e mai simplu să distribui tuturor persoanelor înscrise în registrul electoral decît să selectezi familiile aflate în nevoie.

Care este legătura dintre aceste întîmplări? În toate cazurile, există cineva care este – sau se consideră – îndreptățit să primească: primarii, pensionarii, familiile sărace. Numai că, într-un fel sau altul, procesul este viciat. În primul caz, cineva se consideră îndreptățit să primească ceva, dar refuză să fie el cel care ia de la alții. În al doilea caz, de asemenea, cineva ar dori să primească luînd de la alții, dar nu o recunoaște. În cel de-ar treilea, ceea ce ar trebui să fie primit de un grup de oameni este distribuit unora care, obiectiv, n-au nevoie de acei bani. În toate, pare că s-ar da ceva ce vine din neant.

Mircea Kivu este sociolog.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Guvern FB jpg
Ce ar trebui făcut pentru revenirea din șoc
Cutremurul politic înregistrat la alegerile prezidențiale a lăsat societatea românească în stare de avarie, cu o falie mare între clasa politică tradițională şi electorat şi cu perspectiva alunecării tot mai mari spre formațiunile extremiste.
Jennifer Lopez Foto Profimedia (1) jpg
Jennifer Lopez, sexy „la cratiță”! Diva a gătit îmbrăcată într-o rochie de gală
Jennifer Lopez (55 de ani) a demonstrat din nou că arată senzațional în orice ipostază, chiar și în bucătărie.
Reprezentanți ai PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale fac declarații de presă la finalul unei ședințe la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vor reuși PSD, PNL și USR să colaboreze pentru a da un nou Guvern? Analist: „E posibil să avem un USR în afara acestei înțelegeri"
Partidele românești se află într-un moment decisiv, într-o perioadă marcată de schimbări politice majore. Analistul Adrian Zăbavă avertizează că România a intrat într-o „nouă etapă”, iar formațiunile trebuie să pună interesul național înaintea calculului politic.
luptatori stat islamic foto shutterstock
SUA nu vor permite refacerea grupării Stat Islamic în Siria. Mesajul secretarului de Stat american
SUA sunt "hotărâte" să nu lase gruparea Stat Islamic (IS) să se reconstituie sau să creeze sanctuare în Siria, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, care a îndemnat de asemenea să se "evite o fragmentare" a ţării după căderea regimului lui Bashar al-Assad.
ploaie umbrela jpeg
Vremea marți, 10 decembrie. Temperaturi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. Ploi și burniță în mai multe zone
Meteorologii au emis prognoza meteo pentru marți, 10 decembrie. Valorile termice vor depăși normele perioadei, cu cer noros și precipitații slabe în vest, nord și centru, dar și izolat în alte zone.
Horatiu Potra este escortat de politisti la IPJ Prahova  Foto Inquam Photos  George Calin (5) jpg
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum să vorbească
Horațiu Potra locuiește în Mediaș, oraș mic de provincie, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea.
Coasta Amalfi Italia Colaj Italia-it / DMS
Top 10 cele mai spectaculoase trasee rutiere din Europa. O aventură prin peisaje uimitoare. România este în top
Europa este un adevărat tezaur de peisaje variate, monumente istorice și minuni culturale. Care este cel mai bun mod de a le descoperi? O excursie cu mașina. De la drumuri de coastă spectaculoase la pasaje montane impresionante, aceste 10 trasee rutiere de top din Europa oferă aventuri de neuitat
iss cap video jpg
Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au interzis la pârțuri! Ce alimente nu au voie să consume
Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) nu au voie să consume anumite alimente, din cauză că ar putea provoca...o explozie! Nu este o glumă, ci o regulă adevărat. Aceștia nu mănâncă legume, mai ales varza de Bruxelles, pentru că acestea ar putea provoca flatulență. Mirosul gaz
Târgurile de Crăciun din Sibiu și Craiova Colaj DMS
Cât au ajuns să coste preparatele tradiționale la târgurile de Crăciun din țară? Românii plătesc zeci de lei pentru o singură porție
Târgurile de Crăciun din țara noastră reușesc să impresioneze și în acest an, iar turiști din întreaga lume vin aici pentru a se bucura de acestea. Însă, pentru multă lume, prețurile care îi întâmpină sunt o surpriză neplăcută. Mai ales dacă sunt nevoiți să plătească și cazare la un hotel.