De ce Mioriţa?

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
De ce Mioriţa? jpeg

Se zice că Miorița s-ar fi născut în zona sudică a Carpaților Orientali, în munții Vrancei, în actuala localitate Mănăstirea Cașin, Bacău, dar că ar fi avut peste 1500 de variante pe tot cuprinsul țării. „Autorul necunoscut“ ar fi fost mocanii – ciobanii din Transilvania care au venit peste populația catolică din Cașin. În Transilvania, însă, poemul folcloric era interpretat în timpul sărbătorilor de iarnă sub formă de colind. A fost cules de Alecu Russo la Soveja, Vrancea, iar varianta „de manual“ pe care o știm cu toții îi aparține lui Vasile Alecsandri. Balada este considerată de G. Călinescu unul dintre cele patru mituri fundamentale ale literaturii populare. Formula s-a extins, așadar Miorița a devenit un „mit“ (aici e o întreaga discuție despre ce reprezintă mitul) fundamental al poporului român.

De ce un Dosar despre Miorița? Pentru că mi s-a părut interesan­tă o dezbatere pe marginea a­ces­tor „mituri fundamentale“ (așa­dar, în pregătire: Meșterul Manole, Sburătorul, Traian și Dochia), în contextul de astăzi. Ce mai reprezintă Miorița acum, dincolo de clișee de tipul „plai mioritic“ și de brand-uri (de restaurante, de băuturi spirtoase, de produse lactate sau nume de ansambluri folclorice)? La școală, Miorița, text clasic, se predă în clasele a VIII-a și a IX-a. Ce înțeleg copiii din această baladă, mai ales cei din mediul urban, care nu știu nimic despre ciobani și despre oi și nici nu-i interesează? Cum încearcă profesorii să facă acest text atractiv pentru acești copii? Însă, dincolo de discuția filologică, ce nevoie avem noi, adulții, de Miorița? Este „fatalismul mioritic“ o trăsătură principală a poporului român? Ne împăcăm cu soarta, așteptăm moartea cu seninătate? La aceste întrebări există răspunsuri în Dosar din diferite perspective. Oare cine mai stă de vorbă cu oile, astăzi, fie ele și unele năzdrăvane?

Așadar, Dosarul propune Mio­ri­ța co­mentată, reanalizată și di­se­­ca­tă, Miorița clasică și cea post­modernă, Miorița ca brand, cli­șee legate de Miorița. O dezbatere creativă care poate să ascundă sensuri profunde. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Gigel Stirbu PNL FB jpg
Gigel Știrbu (PNL): „Este momentul să ieșim de la guvernare și să ne detașăm clar de PSD”
După ce o parte dintre liderii PNL s-au dezis de conducerea actuală a partidului, dar și de partenerii de guvernare, solicitând demisia lui Marcel Ciolacu, unul dintre vicepreședinții PNL, Gigel Știrbu, cere ieșirea partidului de la guvernare.
image png
Alexandru Muraru, lider PNL Iași, anunță că îl susține pe Nicușor Dan în turul II al alegerilor prezidențiale
Președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, și-a anunțat public susținerea pentru Nicușor Dan. Partidul se reunește luni, 5 mai, de la 16.00, pentru a lua o decizie.
irina columbeanu jpg
Fiica lui Irinel Columbeanu a ajuns celebră în SUA. Cum a apărut Irina Columbeanu în presa internațională: „Mi-am găsit vocea și m-am simțit confortabil în pielea mea”
Irina Columbeanu, fiica fostului cuplu Monica Gabor – Irinel Columbeanu, a fost aleasă „Tânăra anului 2025” de publicația americană The Malibu Times, datorită implicării în proiecte educaționale și sociale, dar și a parcursului său academic remarcabil.
banner Dan Negru
Experimentul fricii. Dan Negru și lecția unui savant, denumit de arabi „al treilea Aristotel”: „Acum 1000 de ani a spus asta”
Dan Negru privește cu detașare spectacolul politic din preajma alegerilor și oferă, în stilul său caracteristic, o lecție amară despre frică și manipulare. Într-un videoclip publicat recent pe pagina sa de Instagram, prezentatorul TV le-a vorbit românilor despre un experiment inedit, realizat în urm
vas croaziera shutterstock1 jpeg
Salariul incredibil pe care un cuplu de români îl câștigă pe un vas de croazieră: „Navigăm pe perioade de trei luni pe mare”
Nenumărați români se îndreaptă dincolo de hotare, în căutarea unui trai mai bun. Însă, în unele cazuri, salariile cele mai bune nu se găsesc într-o țară anume, ci în mijlocul oceanelor!
Google, foto Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
Un deliciu cum n-ai mai gustat: cheesecake cu lămâie şi frişcă, la pahar
Răsfaţă-i pe toţi cei dragi cu un desert cu totul deosebit: un cheesecake cu lămâie şi frişcă, servit puţin altfel, la pahar. Vei merge la sigur cu acest preparate dulce!
Dr  Virginia Tarlea 2 JPG
Dr. Virginia Țârlea, medic ginecolog, despre HPV: „Elimină până la 98% din cancerele colului uterin“
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai grave forme de cancer care afectează femeile din România. Țara noastră ocupă un loc nedorit în Europa: are cea mai mare rată de incidență și mortalitate din cauza acestei afecțiuni
aryna1 jpg
Secretele Arynei Sabalenka. Care este „medicamentul” care a transformat-o într-o mare campioană
Aryna Sabalenka a împlinit astăzi 27 de ani, vârstă care o găsește pe primul pe loc în clasamentul WTA.