De ce există iliberalismul

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
De ce există iliberalismul jpeg

1) Pentru că există perdanți

Un lucru nu poate fi contestat: aderarea la Uniunea Europeană a statelor din fostul bloc comunist a fost o poveste de succes. A adus dezvoltare economică și libertăți politice. Infuzia de fonduri europene a scos din starea de sărăcie familii și comunități. S-au dezvoltat sectoare economice noi, industria și agricultura au devenit mai competitive, mai integrate în economia globală. Statele au devenit parteneri egali în cel mai mare și mai puternic bloc comercial al lumii. Securitatea lor este mai bine protejată. Acum, alte state, din Europa de Est sau Balcanii de Vest, doresc să fie primite în grup. Dar succesul nu este deplin. Primele state foste comuniste au aderat la UE în 2004, acum 15 ani. De la aderarea României și Bulgariei au trecut 12 ani. Nu e puțin. A spune că în aceste țări este astăzi mai rău decît acum 15 ani ar fi ridicol. Dar au existat și perdanți, în rîndul claselor muncitoare mai puțin calificate, în mediul rural, în urbanul mic, în rîndul persoanelor vîrstnice sau al tinerilor care-și găsesc cu greu loc pe piața muncii. Decalajele dintre nivelurile de trai între Est și Vest persistă. Și decalajele între regiuni sau între rural și urban, în noile state membre, s-au menținut. Ba chiar s-au mărit, într-o țară precum România, unde capitala a depășit bine de tot media europeană în materie de PIB/locuitor, dar unde există și două dintre cele cinci cele mai sărace regiuni ale UE. Iată mediul propice dezvoltării unor oferte politice populiste: perdanților li se promite, dacă nu o ieșire din această stare, măcar o dulce revanșă.

2) Pentru că e mai simplu

Iliberalismul are marea calitate de a pretinde că deține soluții simple la probleme complicate. Pentru a le aplica, liderii iliberali au nevoie de sisteme de luare a deciziilor simplificate și obediente. Orice opoziție devine suspectă de trădare. Iar deciziile se aplică fără crîcnire. În unele cazuri, merge. În Ungaria, Viktor Orbán a forțat băncile să convertească creditele imobiliare din franci elvețieni în moneda locală și furnizorii de energie să scadă facturile. Liderii iliberali lasă impresia că pot pune ordine în haos, că pot face ca lucrurile să meargă mai repede într-o direcție anume. Anii de tranziție, schimbările extraordinare produse în societățile foste comuniste au distrus repere și, pentru mulți, liderii iliberali par a le înlocui. Ei au promis întotdeuna că dețin soluția miraculoasă (și atît de simplă…) pentru a-i proteja pe cei vulnerabili de agresiuni nemaivăzute: multinaționale, migranți, minorități sexuale și altele.

3) Pentru că există dușmani și istorie

Cu greu se poate imagina un regim iliberal fără teoria conspirației. Regimul iliberal de la Budapesta se sprijină, pe de o parte, pe mitul nedreptății istorice de la Trianon și, pe de alta, pe teoria conspirației legată de miliardarul George Soros. Avem, așadar, Europa de la sfîrșitul Primului Război Mondial care, sub influența liberalismului wilsonian, a nedreptățit o Ungarie părăsită de toată lumea. Peste timp, o altă conspirație liberală, urzită de George Soros – un evreu bogat – și susținută de Jean-Claude Juncker, își propune să aducă migranți pentru a distruge unitatea etnică a ungurilor. În Polonia, Partidul Lege și Justiție a dezvoltat teoria conspirației în jurul accidentului aviatic de la Smolensk, în care a pierit președintele Lech Kaczinski, fratele actualului lider informal al țării, alături de o întreagă pleiadă de membri ai elitei politoce, diplomatice și militare. Povestea este cu atît mai zguduitoare cu cît s-a produs înaintea plănuitei comemorări a masacrului de la Katyn din 1940, cînd bolșevicii au lichidat mii de ofițeri polonezi. Iliberalismul român, în plină afirmare, combină elemente moștenite din discursul ceaușist – neamestecul în treburile interne, neatîrnarea sau excepționalismul românesc – cu altele de împrumut, cum ar fi lupta contra multinaționalelor sau conspirația sorosistă și „statul paralel“. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Foto: Nicu Buculei, flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.