De ce este necesar să ne temem, pentru a fi împreună

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
De ce este necesar să ne temem, pentru a fi împreună jpeg

Frica este un liant social foarte puternic, atît pentru oameni, cît și pentru state, care nu o dată au fost comparate cu niște „persoane“. Teoria alianțelor, de exemplu, spune că acestea persistă atîta timp cît se confruntă cu o amenințare externă; în lipsa amenințării, alianțele tind să se dilueze și să se destrame. Tot frica este cea care îi determină pe oameni să renunțe la starea de natură, ne spune Hobbes, și să se organizeze în societate, cedîndu-și libertatea de a-și face dreptate singuri în favoarea suveranului, care în schimb îi protejează. Așadar, conform acestei narațiuni, la baza constituirii statului nu stă altceva decît frica.

Această idee nu trebuie citită într-o cheie morală, care să ne ducă la concluzia că, fondîndu-și legitimitatea pe faptul că se constituie ca un rezultat al fricii, statul ar fi cumva imoral. Dimpotrivă, considerînd existența statului ca fiind o chestiune care nu are legătură cu noțiunile de bine și de rău, ci mai degrabă înțelegînd statul ca pe un instrument tehnicizat de guvernare a unor populații din ce în ce mai numeroase, vom încerca în cele ce urmează să reconstituim modul în care anumite tematici – precum terorismul sau imigrația –, cu fricile aferente pe care le declanșează, corespund în mod aproape natural nevoii actuale a statului de a găsi o modalitate să-și reconsolideze suveranitatea într-o epocă în care aceasta este pusă sub semnul întrebării din direcții din ce în ce mai numeroase.

Două din elementele constitutive ale statului modern sînt teritoriul și corpul politic. Teritoriul se constituie, istoric, printr-o distincție clară între un spațiu intern sau „domestic“, dacă folosim terminologia anglo-saxonă, care este ordonat, ierarhizat și în interiorul căruia se exercită suveranitatea, și un spațiu internațional prezentat ca fiind anarhic și periculos. La rîndul ei, comunitatea politică se constituie prin demarcarea unor frontiere simbolice care marchează alteritatea: coeziunea națiunii este garantată de limba, cultura, tradițiile și eventual etnicitatea împărtășită. Rolul străinului în interiorul acestui tip de comunitate politică este chiar acela de a marca diferența și de a consolida unitatea națiunii.

Mult invocatul fenomen al globalizării generează cel puțin două tipuri de mutații care fragilizează în mod direct rolul statului ca principală formă de organizare a comunităților politice. Este vorba, pe de o parte, de permeabilizarea granițelor, care face ca statul să nu mai poată controla fluxurile care îi traversează frontierele – fluxuri de bani, mărfuri, informații și persoane. „Retragerea statului“ din sfera economică și incapacitatea sa de a mai influența în mod semnificativ procesele economice nu mai este de mult o noutate. Pe de altă parte însă, apariția spațiului virtual permite coagularea unor comunități deteritorializate și apariția unor identități transnaționale. Astfel, apartenența națională ca principal marker identitar se diluează, loialitățile primare ale cetățenilor se modifică și coeziunea corpului politic național este din ce în ce mai slabă.

În contextul în care cei doi markeri identitari menționați, teritoriul și corpul politic, sînt fragilizați, statele caută noi modalități de a-și reinstitui suveranitatea afectată de globalizare, prin eforturi menite de a reconstitui granițele (sub forme nu doar teritoriale, ci și instituționale și simbolice) și a consolida coeziunea comunității naționale, dar și prin alte mijloace de a-și extinde sfera de competență. De pildă, după sfîrșitul Războiului Rece, discursul public include în sfera securității din ce în ce mai multe aspecte care nu țin de domeniul militar: fenomenul, denumit „securitizare“, permite declanșarea unor practici excepționale care suspendă legea, dar și extinderea sferei de competență a statului în zone care mai înainte făceau obiectul vieții private. „Patriot Act“ a fost legea care a declanșat o evoluție de nestăvilit către un control generalizat al statului asupra vieții private a cetățenilor, iar această lege a fost posibilă tocmai datorită fricii pe care atentatele de la 11 septembrie 2001 au provocat-o în SUA. Astăzi avem din ce în ce mai multe exemple de supraveghere și control care se justifică discursiv prin nevoia de a asigura securitatea populației în raport cu amenințarea teroristă. Teroristul și imigrantul devin forme ideal-tipice de alteritate, care includ tot ce este străin, periculos, anarhic, diferit. Figura teroristului se suprapune cu ușurință peste cea a imigrantului pentru a întruchipa acea alteritate radicală care permite membrilor corpului politic să se recunoască între ei și să-și regăsească identitatea, dar și solidaritatea în fața pericolului. Or, atunci cînd există un pericol care amenință națiunea, funcția și acțiunile statului nu pot fi puse la îndoială.

Așadar, de ce ne mai temem astăzi, astfel încît funcția de protecție a statului să continue să rămînă necesară? 48% din cetățenii europeni cred că cea mai gravă situație cu care se confruntă UE în acest moment este imigrația, iar terorismul este pe locul 2, cu 39%, conform datelor ultimului Eurobarometru, culese în luna mai 2016. Cu toate acestea, atunci cînd sînt întrebați care este problema lor cea mai gravă la nivel personal, doar 8% menționează imigrația și 5% terorismul (locurile 11, respectiv 15 în clasament). La nivel personal, problemele cele mai mari privesc creșterea prețurilor și costul vieții, pensiile și sistemul de sănătate și securitate socială. Acest decalaj enorm între percepția asupra amenințărilor la nivelul Uniunii și cele la nivel personal vorbește despre înstrăinarea cetățenilor față de sistemul politic căruia îi aparțin. Pare că, mai mult decît oricînd, Uniunea are o problemă de identitate – sau mai degrabă de lipsa identificării între individ și polis.

Statisticile despre terorism și imigrație spun aceeași poveste, dintr-un unghi diferit. În realitate, contrar percepției comune, numărul atentatelor teroriste din perioada 2006-2013 a fost în descreștere; majoritatea acestor atacuri au loc în Orientul Mijlociu și doar un procent infim în Europa, iar probabilitatea ca un european să moară într-un atentat terorist se apropie de aceea de a fi victima unei lovituri de trăsnet. Cît privește imigrația, statisticile arată, de asemenea, o disproporție între temerile generate de aceasta și impactul ei real, mult mai mic decît temerile prea des evocate în media.

Este mai bine să ne temem de terorism și imigrație decît de șomaj. Pe de o parte, pentru că în teoria politică neoliberală, statul trebuie să se ocupe exclusiv de problemele de securitate, iar cele economice trebuie lăsate în seama pieței, din ce în ce mai vizibilă astăzi. De altfel, statul poate face din ce în ce mai puține într-un context economic – și legislativ – global în care marile corporații au, uneori, mai multă greutate decît statele. Prin urmare, frica de șomaj, de instabilitate economică, la limită chiar și de colapsul sistemului de pensii, dacă ar fi la fel de intens mediatizate ca și cea de terorism sau imigrație, nu ar contribui în nici un fel la consolidarea legitimității statului, ba chiar ar ridica semne de întrebare suplimentare cu privire la capacitatea acestuia de a mai răspunde mutațiilor aduse de globalizare. Pe de altă parte, pentru că teama de terorism și imigrație permite statului să întreprindă cîteva operațiuni capabile să contribuie la eforturile sale de a-și reconstitui suveranitatea: este vorba de supravegherea generalizată în interior, ca măsură contra terorismului, și de configurarea violentă a granițelor materiale, instituționale și simbolice, ca măsură contra imigrației.

Din păcate, frica de terorism și de imigrație, care par a fi subiectele europene cele mai fierbinți de politică internațională, alături de frica de Rusia, vor fi motivele pentru care, în viitorul destul de apropiat, vom accepta ca societățile noastre să devină din ce în ce mai puțin libere. 

Ruxandra Ivan, dr. în științe politice al Universității Libere din Bruxelles, este conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.