De ce aleargă un maratonist căruia nu-i place alergatul

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
De ce aleargă un maratonist căruia nu i place alergatul jpeg

Ședința de redacție de la începutul zilei, la un cotidian. Reprezentanții departamentelor spun, pe rînd, ce subiecte au. Pentru mine, de la Cultură, e o zi norocoasă, că am un subiect chiar mare, care nu va putea fi trecut cu vederea, ca alte dăți: e ziua în care urmează să se anunțe laureatul Premiului Nobel pentru literatură. Cînd îmi vine rîndul, spun ce subiect am, convins că redacto­rul-șef va face în sfîrșit loc în ziar și unui material de la Cultură. Acesta, însă, se uită la mine cu un aer confuz. Văzîndu-l, îmi spun că n-ar fi rău să mai pun puțină carne pe informația pe care i-am dat-o și adaug că sînt tot felul de liste cu scriitori cu șanse să cîștige, că la casele de pariuri cel mai bine cotat este Murakami… Este momentul în care redactorul-șef, care continua să se uite strîmb la mine, mă întrerupe: „Cine pula mea a auzit de origami ăsta al tău?“ După așa ceva, desigur, nu mai e nimic de zis. Îți dai seama că nu mai ai ce căuta într-o presă care a decăzut în așa hal (și care, în paranteză fie spus, se întreabă de ce oare trage să moară).

Pe de altă parte, nu ar trebui să fie nici o surpriză că, în toate barometrele culturale, România se află pe ultimele locuri din Europa în privința consumului de carte. Și că avem o țară plină de analfabeți. Și că oamenii votează cum votează. Și că, în consecință, o ducem așa de rău.

Totuși, nu vrei să te resemnezi și, cînd ești chemat să ți se propună să faci o emisiune la TVR în care să prezinți o carte pe zi, te bucuri. E șansa să mai pui și tu umărul, să nu stai cu brațele încrucișate în timp ce șandramaua se prăbușește.

E adevărat, treaba asta e un maraton care nu te lasă să respiri și te secătuiește de energie. Citești tot timpul și mereu ești în criză de timp. Nu-ți poți permite să iei o pauză nici măcar seara, cînd toți ceilalți se relaxează, și uneori tragi tare, să termini cartea, pînă la ore tîrzii din noapte. Ajungi pur și simplu să nu mai ai viață personală. Unii vor zice că asta e o activitate plăcută și că și ei ar vrea să facă numai asta. Așa e, dar depinde și cum o faci. Oricît de îndrăgostit ai fi de lectură, cititul cu sufletul la gură, biciuit de termenele foarte strînse, îți cam omoară plăcerea. Nu ai timp să savurezi textul, să reiei un pasaj care-ți place, să te oprești și să cugeți puțin pe marginea celor citite. Pentru un pasionat al lecturii, asta poate fi o metodă subtilă de tortură.

Ca cititor, ești deci destul de frustrat, că nu mai poți să faci pentru tine ceea ce ți-ai dori, că toate tabieturile de lectură îți sînt aruncate în aer. Pe de altă parte, ai niște satisfacții care-ți compensează frustrările. Ți se întîmplă să fii oprit pe stradă de oameni care-ți spun: „Eu nu le am pe-astea cu cititul, dar ați prezentat dumneavoastră la un moment dat o carte în care se în­tîmpla aia și era un personaj care făcea ailaltă. Cum se numea cartea?“ Pentru asta, merită să-ți dai viața peste cap și să te transformi într-un maratonist al cititului.

Acum, n-aș vrea să fiu înțeles greșit. Nu vreau să pozez în individ care face apostolat, care se sacrifică pentru propășirea nației. Pledoaria mea pentru lectură, pe care-o fac prin intermediul emisiunii, este animată de un calcul personal. Plecînd de la convingerea că lectura ridică nivelul cultural și de civilizație, îmi doresc ca fiul și fiica mea să trăiască într-o Românie mai civilizată. Desigur, nu mă iluzionez că mut munții din loc, efectul a ceea ce fac se prea poate să fie ca picătura într-un ocean. Dar îmi place să visez că picătura asta le va mîngîia, din întîmplare, și pielea copiilor mei cînd se vor scălda în apele tulburi ale vieții.

P.S. Dacă e să fac o recomandare de lectură pentru vacanță, mă gîndesc la Haruki Murakami – orice carte a lui. Să fie ca un fel de protest tăcut împotriva troglodiților care au ajuns, în România, cam peste tot în fruntea bucatelor.

Cezar Paul-Bădescu este scriitor.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

hemoroizi jpg
Cum să folosești uleiul de cocos pentru ameliorarea hemoroizilor?
Uleiul de cocos este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, analgezice și antibacteriene
caine test iluzie jpg
Test de inteligență, bazat pe iluzie optică. Găsește câinele ascuns în 5 secunde!
Crezi că ai o minte ageră? Analizează această iluzie optică virală și vezi dacă poți descoperi câinele ascuns în imagine în doar 5 secunde. Un test vizual care spune multe despre capacitatea ta cognitivă!
patient spital operatie istock jpg
Doi medici rezidenți care lucrau în același spital au murit, în condiții suspecte, la doar două săptămâni distanță. „Ne simțim neputincioși"
Comunitatea medicală din Iași este în stare de șoc, după ce doi medici rezidenți din cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie al Spitalului Sfântul Spiridon au murit la doar două săptămâni distanță
Coiful de aur de la Coțofenești furat din Muzeul Drents din Olanda Foto Drents Museum
Şeful Parchetului olandez dă asigurări că va recupera Coiful de la Coțofenești: „Ne aşteptăm să îl găsim"
Este de aşteptat ca o parte sau toate comorile de artă româneşti furate de la Muzeul Drents din Assen să fie găsite, potrivit lui Diederik Greive, ofiţer şef al Parchetului din Olanda.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Influența MAGA în România. Alegerile repetate aduc în prim-plan populismul și tensiunile internaționale | Analiză Financial Times
Alegerile prezidențiale repetate din România sunt marcate de influențe externe, discursuri populiste și alianțe neașteptate, cu figuri controversate precum Victor Ponta și George Simion în centrul atenției.
Ilie Bolojan  Inquam Photos / Cosmin Enache
Ce se așteaptă de la întâlnirea delegației Congresului american cu Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu
Președintele interimar Ilie Bolojan se întâlnește marți, 15 aprilie, cu delegrația Congresului american, care a ajuns luni la București. Aceasta va participa, de asemenea, la întâlniri oficiale și cu premierul Marcel Ciolacu și reprezentanți ai Parlamentului.
Cum au reușit două cupluri să rămână împreună timp de 70 de ani, foto pexels com jpg
Cum au reușit două cupluri să rămână împreună 70 de ani. „Poate acesta a fost secretul”. Au atras admirația familiei regale britanice
Două cupluri din Scoția au sărbătorit împreună 70 de ani de căsnicie și acum dezvăluie secretul mariajului reușit de șapte decenii. Pentru longevitatea lor remarcabilă, au fost felicitați de Regele Charles al III-lea și de soția sa, Camilla.
andreea berecleanu colaj facebook jpg
Care au fost cele mai grele momente prin care a trecut Andreea Berecleanu de-a lungul carierei sale în televiziune. Cu ce se ocupă copiii vedetei: „Simți că nu mai ai aer”
Andreea Berecleanu se numără printre cele mai îndrăgite prezentatoare de știri din România. Vedeta lucrează de peste 30 de ani în televiziune și are o carieră plină de succes, dar și o viață împlinită pe plan personal. De Paște, jurnalista își așteaptă copiii cu brațele deschise acasă.
prospecte medicamente jpg
Care este cel mai ieftin și eficient medicament pe care ar trebui să-l utilizezi din plin de Paște. Recomandările unui medic renumit
Asist. univ. dr. Andra Balcangiu-Stroescu, medic specialist în nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, subliniază faptul că mișcarea nu doar că îmbunătățește starea de bine, dar poate preveni și diverse probleme de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate.