Datoria de nesupunere

Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Se face adesea confuzie între nesupunere civică şi anarhism/anarhie, motiv pentru care simţim nevoia să aducem cîteva clarificări. Nesupunerea civică constă în a încălca deliberat o lege în virtutea unei convingeri morale personale (dar presupusă a avea un caracter universal) pentru a atrage atenţia opiniei publice şi a guvernului asupra caracterului imoral al anumitor legi sau politici guvernamentale. Diferitele definiţii care au fost schiţate converg în a spune că nesupunerea civică are următoarele caracteristici:

● Implică încălcarea deliberată a legii. Cazurile în care anumite gesturi de protest nu sînt însoţite de încălcarea nici unei legi nu pot fi clasificate, din punct de vedere tehnic, ca nesupunere civică.

● Implică acceptarea – chiar solicitarea – sancţiunii penale. Un act de nesupunere civică este public şi asumat; autorul său nu caută să ascundă faptul că a încălcat o lege, şi de aceea el nu este un infractor. Dimpotrivă, el atrage atenţia asupra injusteţii unei legi sau politici, deci interesul său este ca fapta sa să fie cît mai cunoscută de opinia publică şi de guvernanţi. 

● Este nonviolentă pentru că este „civică“, adică se înscrie în limitele convieţuirii civile în societate, respectînd principiul fundamental de a nu încălca libertatea celorlalţi şi de a nu le dăuna în nici un fel.

● Nu este fapta unui individ izolat, ci se manifestă printre membrii unui grup; este mai degrabă un mijloc de acţiune folosit de minorităţi organizate, pentru a preveni tirania majorităţii.

● Nu trebuie confundată nici cu delincvenţa de drept comun, nici cu acţiunea revoluţionară. Din punct de vedere juridic, nu se face nici o diferenţă între un act de nesupunere civică şi o faptă penală ce poate fi încadrată ca delict de drept comun: în ambele cazuri este vorba de încălcarea legii. Din punct de vedere moral însă, cele două sînt fundamental diferite: cel care comite un act de nesupunere civică nu o face în propriul său interes, ci pentru o cauză mai înaltă care, în viziunea sa, poate fi echivalată cu interesul întregii umanităţi. În plus, distincţia între încălcarea legii în public şi cea clandestină este foarte importantă. În ceea ce priveşte acţiunea revoluţionară, diferenţa principală constă în aceea că nesupunerea civică nu este o formă de contestare a sistemului ca întreg şi a principiilor sale de bază, ca în cazul luptei revoluţionare. Nesupunerea civică încearcă să atragă atenţia asupra unor „scăpări“ ale sistemului, pe care îl consideră în cele din urmă legitim, iar consecinţele penale ale nesupunerii sînt şi ele acceptate, ba chiar solicitate, pentru ca impactul gestului de nesupunere asupra opiniei publice să fie cît mai mare. 

Textul de faţă este un articol programatic al Miliţiei Spirituale, organizaţie nonguvernamentală neafiliată politic, care promovează dezvoltarea conştiinţei civice active şi spiritul solidarităţii cetăţenilor (www.militiaspirituala.ro).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Patru zodii primesc un mesaj important de la Univers pe 8 martie, foto Shutterstock jpg
Zodiile care vor fi puse față în față cu greșelile trecutului. Lecțiile Universului pentru acești nativi
Universul pregătește lecții importante pentru două dintre cele mai profunde zodii ale horoscopului: Scorpionul și Peștii.
mihai leu raliuri jpeg
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Ce spune soția campionului
Mihai Leu, 56 de ani, a fost internat de urgență la Spitalul Fundeni și operat.
Candidați ALegeri prezidențiale Foto Facebook Hari Bucur Marcu jpg
Luptă extrem de strânsă pentru Cotroceni. Cine sunt cei doi candidați care vor intra în turul doi, potrivit celui mai recent sondaj
Un sondaj AtlasIntel înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 4 mai, îl arată primul în cursă tot pe George Simion. Următorii doi clasați sunt foarte aproape unul de celălalt.
image png
Ce trebuie să adaugi în farfurie pentru a-ți curăța corpul de metale grele
Într-o lume în care suntem expuși constant la poluanți din aer, apă, alimente și produse de uz casnic, corpul nostru are nevoie de ajutor pentru a se elibera de metalele grele care se acumulează în timp.
Competiţie navalĂ SUA China FOTO SHUTTERSTOCK
China își relaxează poziția în discuțiile comerciale cu SUA. Trump pierde prima bătălie a războiului comercial
Mass-media de stat din China a declarat că „nu va fi nimic în neregulă” cu discuțiile comerciale cu SUA. Acest lucru indică o înmuiere a poziției Beijingului, deoarece ambele părți caută o cale de ieșire din războiul tarifelor, scrie Financial Times.
alisha jpg
Alisha Lehmann l-a lăsat baltă pe Douglas Luiz. Pentru brazilian, elvețianca renunțase la iubirea unei colege
Elvețianca Alisha Lehmann este socotită cea mai sexy fotbalistă din lume”.
Collor de Mello FB jpg
Fostul preşedinte Fernando Collor de Mello, condamnat pentru corupție, a fost plasat în arest la domiciliu din motive „umanitare”
Închis săptămâna trecută pentru corupţie, fostul preşedinte brazilian Fernando Collor de Mello (1990-1992) va putea să îşi execute pedeapsa în arest la domiciliu din motive „umanitare”, a anunţat joi un judecător, potrivit AFP.
5 lidia fecioru jpg jpeg
Rețeta naturală care îți întărește ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea într-o zi"
Natura ne pune la dispoziție nenumărate remedii naturale eficiente, dacă știm cum să le folosim.
Cardinali la Vatican pentru pregătirea conclavului FOTO Profimedia
Dreapta radicală catolică vrea să „recucerească” Vaticanul. Bătălia pentru următorul papă
Odată cu revenirea lui Donald Trump în Casa Albă, influența conservatorismului radical american pare să-și caute ecou până în inima Romei, acolo unde, pe 7 mai, cardinalii intră în conclav pentru a-l alege pe succesorul Papei Francisc.