Dar cine e Gică Petrescu, dragă?

Publicat în Dilema Veche nr. 594 din 2-8 iulie 2015
„Nea Gică“ jpeg

În copilăria mea, radioul se deschidea dimineaţa între 6 şi 7 şi se închidea la miezul nopţii. Acesta transmitea, destul de des, şi melodii interpretate de Gică Petrescu. La auzul cărora Maia stingea focul de sub rîntaşul atent supravegheat pînă în acea clipă, pentru a-l asculta cu o lacrimă atîrnată de pleoapa violacee. Nu ştiu dacă îmi plăcea ceea ce auzeam, copil fiind, dar emoţia Maiei mă tulbura: încercam să înţeleg de ce orice activitate casnică se întrerupea cînd era anunţat Gică Petrescu. Nume sonor, jumătate din el aparţinînd fanţilor de margine de Bucureşti, simţeai puternice arome de mititei şi patricieni sfîrîind pe grătarul încins, vedeai Vulpaşinii scoţîndu-şi şişul în timp ce crudul rînjet le descoperea unul sau mai mulţi dinţi auriu strălucind. Şi-l auzeai pe Gică Petrescu. 

Au trecut anii, tinereţea, acum copiii mei îl ascultau pe Gică Petrescu, cîntăreţul devenit legendă vie, nelipsit fiind din programele de divertisment ale televiziunii. Mai cu seamă în seara de revelion. O puţin obişnuită longevitate artistică i-a păstrat un repertoriu variat, capabil să bucure prin simplitatea sinceră a cîntecelor. E foarte adevărat însă că au existat persoane în România, de vîrsta lui fiind, care nu-l aflaseră încă. La un revelion din anii ’70, una dintre invitate, profesoară în prag de pensie de la Facultatea de Matematici din Iaşi, auzindu-ne pe noi, cei tineri încă atunci, schimbînd replici amuzate la apariţia veşnicului trubadur pe micul ecran, a întrebat cu seninătate, în timp ce culegea din farfurie firimiturile feliei de tort: „Dar cine-i acest Gică Petrescu, dragă?“. Siderată, o puştoaică de nici 12 ani i-a răspuns prompt: „Cum, nu-l ştiţi? E de vîrsta dumneavoastră! Am citit în revista

că a avut succes încă din tinereţe“. „Poate aveţi cu toţii dreptate, da, are o voce plăcută, catifelată, dar eu nu l-am auzit pînă acum“, şopti doamna profesor universitar uşor intimidată, neluînd în seamă impoliteţea copilei. Drept e că, vrăjită, în ani, doar de muzica cifrelor, doamnei îi era străină notorietatea lui artistică. Asemănătoare doar cu a lui Florin Piersic. Arătaţi-mi şi mie un român care să nu fi auzit de Florin Piersic. Tot atît de cunoscut era şi Gică Petrescu. El aducea în sufletul fiecăruia un moment de tainică bucurie, de uitare a necazurilor. După 1990 însă, a intrat într-un masiv con de umbră şi ultimii ani i-a trăit în tristeţea unei mari singurătăţi, în sărăcie chiar, şi numai după repetate intervenţii a primit o pensie de ceapist. Mă întrebam, cînd am văzut subiectul propus, dacă numai noi, românii, suferim de crasă ingratitudine, părăsindu-ne în uitare şi nevoie artiştii care o viaţă întreagă şi-au dăruit truda lor semenilor. Nu credeţi că a venit timpul să învăţăm şi noi să ne preţuim valorile artistice? Şi întrebarea mea se adresează mai cu seamă televiziunilor care, în goană după rating, propun false valori. De ce nici o televiziune nu rememorează, asemeni

acum, destinele vocilor de aur ale României?   

Virginia BURDUJA

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Papamobil Francisc AFP
Un fost papamobil devine clinică mobilă pentru copiii din Gaza, la dorința Papei Francisc
Unul dintre celebrele papamobile folosite de Papa Francisc va fi transformat într-o unitate medicală mobilă pentru copii și trimis în Fâșia Gaza, a anunțat presa oficială a Vaticanului.
NWRiNzQ2YTUwODJjZjgxNzcyMDdmNjRmYzIyNzI3 thumb jpg
Marcel Ciolacu cere ieșirea PSD de la guvernare. George Simion nu a ieșit încă președinte dar face vizite în fabrici
Unda de șoc după rezultatele din primul tur al alegerilor pentru fotoliul de la Cotroceni a aruncat în aer coaliția de guvernare, PSD-PNL-UDMR. Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință a PSD în care va propune ieșirea de la guvernare și intrarea în Opoziție
netflix pixabay jpg
Serialul genial de pe Netflix care a cucerit publicul din România, în mai 2025! În doar câteva zile a ajuns în topul preferințelor
Este un serial care s-a lansat cu numai câteva zile în urmă, însă într-un timp scurt a reușit să ajungă una dintre cele mai populare producții de pe Netflix! „Ransom Canyon” a captivat deja publicul din întreaga lume, iar în România se află în topul preferințelor de două săptămâni.
banner mihai traistariu jpg
Mihai Trăistariu, despre George Simion și Nicușor Dan: „România ar avea nevoie de un președinte așa, mai derbedeu, care să bată cu pumnul în masă!”
Mihai Trăistariu, despre George Simion și Nicușor Dan: „Avem nevoie de un președinte cu capul pe umeri!”
george simion foto facebook png
Despre istorie privind spre viitor: cum ar arăta România suveranistă, între mituri și la discreția Rusiei
Pe fondul tensiunilor dintre Est și Vest, dar și al crizelor repetate din interiorul Uniunii Europene, ideea unei Românii suveraniste prinde contur în discursul public, alimentată de nostalgii identitare, neîncredere în globalizare și resentimente istorice. Dar cum ar putea arăta, în mod concret, o
printesa muna captura video jpg
Secretara care a devenit prințesă. Povestea fabuloasă a Munei și căsnicia care a șocat lumea arabă
Pe 25 aprilie, Prințesa Muna a Iordaniei a împlinit 84 de ani. Cunoscută drept a doua soție a Regelui Hussein și mama actualului suveran, Abdullah al II-lea, Muna a fost și soacra celebrei Regine Rania. Ultima apariție publică notabilă a avut loc pe 1 iunie 2023, la nunta nepotului său, Prințul Moșt
Traian Basescu FOTO Inquam / George Calin
Băsescu, despre demisia lui Ciolacu şi rezultatul alegerilor: Cum crede că poate recupera Nicușor Dan diferența de voturi
Fostul președinte Traian Băsescu a criticat dur guvernul şi în mod special pe Marcel Ciolacu, despre care spune că ar fi trebuit să demisioneze încă din noiembrie anul trecut, în urma anulării alegerilor.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Patronat: Direcţia politică a ţării influenţează direct încrederea investitorilor şi chiar cursul valutar
Direcţia politică a ţării influenţează direct capitalul, încrederea investitorilor şi viitorul fiecărei afaceri, susţine Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Victor Negrescu FOTO Facebook Victor Negrescu jpg
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu nu vede posibilă o alianţă cu AUR. Ce spune despre eșecul în alegeri
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă, luni, că se va face o analiză în interiorul partidului pentru rezultatul alegerilor şi va fi luată o decizie în cursul acestei zile.