Dans, antren și mititei

16 aprilie 2020
Dans, antren și mititei jpeg

Ideea unui Dosar despre chefuri, sindrofii, nunți, paranghelii și orice altă manifestare care presupune adunarea a mai mult de opt oameni în scopul distracției și relaxării ni s-a părut, în condițiile de acum, o idee tonică și reconfortantă.

Stăm acasă, izolarea începe să ne afecteze în diferite moduri – o spun toți psihologii –, sărbătorile pe care în fiecare an le petreceam în familie sau alături de oameni dragi vor fi, în condițiile de acum, diferite. Probabil că, dintre toate obișnuințele noastre sociale dinainte de pandemie, ieșirile în oraș cu prietenii și petrecerile mai mult sau mai puțin spontane ne lipsesc cel mai mult. Petrecerea, dincolo de băutură și mîncare, presupune, mai mult decît orice altceva, socializare, contact uman. Și este o chintesență a stării de bine. Nu poate fi înlocuită cu șuetele virtuale pe Facebook și nici măcar cu (mai nou) „băutele” virtuale pe Zoom care au început să fie la modă.

Toate festivalurile de anul acesta, cu petrecerile lor cu tot, s-au anulat, mimăm zile de naștere și onomastice în sufragerie, fără invitați, singuri în fața unei felii de tort și a unui pahar cu vin, nunțile se amînă pentru anul viitor. Însă așteptăm momentul în care lucrurile vor reveni la normal, la momentul în care vom putea din nou sărbători alături de ceilalți, căci orice petrecere, indiferent de pretextul ei, dă o dimensiune a normalității.

În acest mini-Dosar veți citi despre petrecerile încropite ad-hoc în timpul regimului comunist, atunci cînd cu toții eram izolați între niște granițe, iar a găsi, de pildă, bere la Alimentara era o aventură, despre petreceri muncitorești, petreceri ad-hoc cu vin, despre meniul obligatoriu de la nunți și despre cum se organizează „nunta perfectă”. Petreceri de pomină, cu sau fără dans, petreceri discrete care se transformă treptat în chefuri în toată regula. Vă urez distracție plăcută!

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
Ce pedeapsă le-a aplicat Elena Ceaușescu unor angajați care jucau table. Au scos-o din sărite imediat
Chiar dacă au trecut atât de mulți ani de la căderea regimului comunist, interesul pentru această perioadă din istoria României rămâne extrem de ridicat.
banner vlad fugaru jpg
14 ani fără Cornel Fugaru. Amintirile lui Vlad Fugaru, unicul lui fiu: „Nu ne-am luat rămas bun, așa cum se cuvine. Nu știa că se va duce”
14 ani fără Cornel Fugaru. Amintirile lui Vlad Fugaru, unicul lui fiu: „Nu ne-am luat rămas bun, așa cum se cuvine. Nu știa că se va duce”
incendiu scoala comuna vanatori FOTO IPJ Vrancea
Incendiu la o școală din Vrancea. Zeci de elevi și trei profesori s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit la școala din Mirceștii Noi, comuna Vânători. Mai mulți elevi și profesori au reușit să se autoevacueze la timp.
tarani romani cuptor jpg
Ce mâncau țăranii români în anii 1700. Preparatul pe care și noi îl consumăm astăzi cel puțin de 2 ori pe săptămână
În jurul anului 1700, țăranii români duceau o viață simplă, iar alimentația lor era bazată aproape exclusiv pe produse locale, sezoniere și de post.
499468930 1249502900518924 3749241203800768453 n jpg
Eveniment dedicat celebrării a 425 de ani de la Prima Unire a Țărilor Române
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în parteneriat cu Societatea Cultural Istorică „Mihai Viteazul” Ploiești, găzduiește, marți, 27 mai 2025, ora 11.00, un eveniment deosebit dedicat celebrării a 425 de ani de la Prima Unire a Țărilor Române.
banner diana munteanu jpg
Cu cine ar pleca Diana Munteanu la Asia Express? „Am mare încredere în el”
Diana Munteanu și-ar lua fiul cu ea la Asia Express.
miriam bulgaru facebook webp
Filip Jianu și Miriam Bulgaru, învinși în ultimul tur al calificărilor la Roland Garros. Româncele care au intrat direct pe tabloul principal
Filip Cristian Jianu și Miriam Bulgaru au pierdut meciurile susținute vineri, 23 mai, la Paris, în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului de la Roland Garros.
1 sarcina jpg jpeg
Cum afectează schimbările climatice sarcina și sănătatea nou-născuților
Numărul tot mai mare de zile cu temperaturi extreme, cauzate de schimbările climatice, afectează grav sănătatea femeilor însărcinate și a nou-născuților, avertizează specialiștii într-un nou raport internațional.
Xi Jinping FOTO SHUTTERSTOCK
Xi Jinping îl felicită pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte: „China și România sunt buni prieteni și parteneri”
Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi, 22 mai, un mesaj oficial de felicitare lui Nicușor Dan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din România, transmite agenția de presă Xinhua.