Dacă doriţi să revedeţi...

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Dacă doriţi să revedeţi    jpeg

ÔÇŽSelec╚Ťiuni din programul de Revelion. A╚Öa suna celebrul titlu al emisiunilor din noaptea de Anul Nou, date ├«n reluare ├«n zilele urm─âtoare. Pe vremea comunismului, Revelionul ajunsese pe departe cea mai popular─â s─ârb─âtoare din an. Mai ales ├«n anii ÔÇÖ80, programul televiziunii de Revelion era cel mai consistent ╚Öi cel mai lung, ├«n condi╚Ťiile ├«n care, ├«n zilele obi╚Önuite, transmisia postului public ╚Öi unic (iat─â c─â acum trebuie s─â precizez ╚Öi asta) fusese redus─â la dou─â ore. Iar dincolo de momentele de propagand─â de rigoare, acel program avea o anumit─â calitate pe care emisiunile de divertisment de ast─âzi n-o mai ating. Revelionul era echivalent ├«n acei ani cu programul TV. Petrecerea era de neconceput f─âr─â televizor. Dar sigur c─â se p─âstrau ╚Öi alte obiceiuri, cum ar fi colindele, mesele specifice, pocnitorile. Cr─âciunul se petrecea, ├«n general, ├«n familie, ca ╚Öi ast─âzi, dar destul de discret. Spre deosebire de Revelion, nu era o s─ârb─âtoare recunoscut─â oficial de autorit─â╚Ťile comuniste. De altfel, ├«n paginile urm─âtoare ale revistei exist─â ╚Öi o istorie a ├«nfier─ârii lui Mo╚Ö Cr─âciun din anii instal─ârii ideologiei comuniste, cea care l-a adus, ├«n schimb, pe sovieticul Mo╚Ö Geril─â, care venea de Anul Nou. Lumea se preg─âtea atunci ├«n mod special de Anul Nou, aprovizion├«ndu-se din timp cu tot ce se g─âsea foarte greu. Era o mare reu╚Öit─â s─â ai pe mas─â, pe l├«ng─â sarmalele sau friptura care se preg─âteau oricum ├«n cas─â (╚Öi de cele mai multe ori din porcul crescut ├«n gospod─âria de la ╚Ťar─â), m─âsline, icre, ca╚Öcaval, ╚Öunc─â de Praga sau banane.

Ast─âzi, gra╚Ťie probabil abunden╚Ťei alimentare ╚Öi ÔÇ×eliber─âriiÔÇť Cr─âciunului, percep╚Ťia asupra Revelionului pare c─â s-a mai schimbat, am putea spune c─â s-a mai normalizat. R─âm├«ne o s─ârb─âtoare important─â, dar miza ei a mai sc─âzut. Exagerat─â a fost, poate, timp de aproximativ dou─â decenii dup─â Revolu╚Ťie, euforia artificiilor, care, ast─âzi, s-a mai domolit ╚Öi ea. Cei care au petrecut Revelioane prin Occident, prin Austria, de exemplu, au avut un bun reper, ├«nc─â destul de departe de ce se ├«nt├«mpl─â la noi. Acolo lumea nu m─ân├«nc─â toat─â noaptea ╚Öi nici nu st─â p├«n─â diminea╚Ťa. Mul╚Ťi prefer─â s─â ciocneasc─â un pahar la miezul nop╚Ťii ╚Öi s─â se culce pentru a savura apoi din plin claritatea dimine╚Ťii de ├«nt├«i ianuarie ╚Öi tradi╚Ťionalul concert de la Wiener Musikverein. E un Revelion mai relaxat, mai diafan dec├«t cel greoi cu care ne-am ├«nv─â╚Ťat noi, cu mult─â m├«ncare ╚Öi b─âutur─â, bun─â ocazie pentru televiziuni de a face reportaje (deja tradi╚Ťionale) pe la spitale, de unde relateaz─â despre cre╚Öterea peste m─âsur─â a num─ârului urgen╚Ťelor. Cum spuneam ├«ns─â, lucrurile par a se mai schimba ╚Öi la noi, iar porcul cel gras ├«ncepe a se transforma ├«n curcan sau chiar ├«n pe╚Ötele cel u╚Öor.

Cum se petrece ╚Öi mai ales cum se petrecea noaptea de Anul Nou ÔÇô despre asta pute╚Ťi citi ├«n urm─âtoarele ╚Öapte pagini de revist─â.

Ilustraţie de Ion BARBU

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.