Cum s─â provoci o criz─â ÔÇô metoda Trump

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Cum s─â provoci o criz─â ÔÇô metoda Trump jpeg

Este ziua num─ârul 168 a pre┼čedin┼úiei lui Donald Trump ├«n SUA. Deocamdat─â, politica administra┼úiei sale ├«n Orientul Mijlociu r─âm├«ne neclar─â ┼či arbitrar─â. Dac─â Trump a reu┼čit ceva, atunci marea lui realizare este c─â regiunea a devenit mai volatil─â dec├«t era oricum.

Din start, alegerea lui Donald Trump a st├«rnit temeri ├«n Orientul Mijlociu ┼či ├«n unele state din nordul Africii sau Asia care, de┼či nu se integreaz─â geografic ├«n zon─â, au multe elemente comune ├«n plan politic. La Casa Alb─â locuie┼čte un pre┼čedinte care nu cunoa┼čte diferen┼úele ├«ntre sunni┼úi, ┼čii┼úi, kurzi ┼či arabi sau ├«ntre gruparea Statul Islamic (ISIS) ┼či Ennahda (partidul conservator islamic din Tunisia). ├Än campania electoral─â din noiembrie 2016, Trump a jucat cartea izola┼úionismului. Promitea c─â va concentra resursele Americii pe plan intern ┼či c─â nu se va aventura militar ├«n regiune. Decizia de a lansa 59 de rachete asupra unei baze militare siriene a demonstrat ├«ns─â c─â pragul la care SUA s├«nt dispuse s─â foloseasc─â for┼úa militar─â este mai redus dec├«t ├«n mandatele lui Barack Obama. A┼ča cum se vede acum, ac┼úiunile pre┼čedintelui american ├«n Orientul Mijlociu se bat cap ├«n cap nu numai cu declara┼úiile din campanie, ci chiar cu cele f─âcute dup─â alegeri. Exist─â ┼či o contradic┼úie evident─â ├«ntre pre┼čedinte ┼či institu┼úiile din subordinea sa, precum Departamentul de Stat ┼či, uneori, chiar Pentagonul. 

Dincolo de acuza┼úiile (├«ntemeiate) de nepotism care planeaz─â asupra numirilor din administra┼úia sa, Trump a g─âsit de cuviin┼ú─â s─â-┼či numeasc─â ginerele pe post de negociator ├«ntre israelieni ┼či palestinieni. Un Jared Kushner al c─ârui singur merit e c─â s-a c─âs─âtorit cu consilierul special al pre┼čedintelui, prima fiic─â Ivanka Trump, ar trebui s─â rezolve un conflict pe care marii diploma┼úi ai lumii nu au reu┼čit nici m─âcar s─â l mi┼čte oarecum ├«n direc┼úia bun─â, dar─âmite s─â rezolve ceva. 

Laudele primite de Trump de la liderii israelieni ┼či palestinieni cu ocazia turneului s─âu ÔÇ×istoricÔÇť din regiune nu ├«nseamn─â nimic. Benjamin Netanyahu era fericit s─â g─âseasc─â un lider mai populist ┼či mai de dreapta dec├«t el, iar Mahmoud Abbas oricum nu avea alternativ─â. ├Än culise ├«ns─â cre┼čte frustrarea fa┼ú─â de lipsa oric─ârei coeren┼úe din partea americanilor.

├Än Siria, Trump a ajuns ├«n stadiul ├«n care Rusia amenin┼ú─â c─â avioanele militare americane vor fi considerate ┼úinte legitime de c─âtre avia┼úia rus─â. Poate e doar retoric─â din partea Kremlinului sup─ârat c─â americanii au dobor├«t un avion militar sirian, dar faptul c─â Trump a dat comandan┼úilor militari din teren o libertate mai mare de ac┼úiune arat─â c─â diploma┼úia nu face parte din g├«ndirea liderului american. 

Tot ├«n Siria, decizia administra┼úiei a-me-ricane de a ├«narma mili┼úiile kurde pune mult─â presiune pe rela┼úia cu Turcia. Pre┼čedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis ÔÇô ┼či ├«n chestiunea kurzilor nu exist─â nici un motiv pentru a pune la ├«ndoial─â cuvintele sale ÔÇô c─â nu va permite niciodat─â crearea unui teritoriu continuu controlat de kurzi care s─â se ├«ntind─â din Irak p├«n─â ├«n Siria. ┼×i, de┼či nu poate st├«rni simpatii, ├«ntr-un punct Erdogan ridic─â o problem─â important─â: ce se va ├«nt├«mpla cu armele furnizate ┼či celorlalte mili┼úii din coali┼úia anti-ISIS dup─â finalizarea (c├«ndva) a opera┼úiunilor militare?

Decizia de a ignora presiunea asupra rela┼úiilor cu Turcia pare ciudat─â nu numai din perspectiva faptului c─â Ankara comand─â a doua cea mai mare armat─â NATO dup─â America, ci ┼či din perspectiva proaspetei crize din Golf. Qatarul, stat supus unei blocade din partea vecinilor s─âi mari precum Arabia Saudit─â ┼či Emiratele Arabe Unite, este gazda celei mai mari baze militare americane din regiune, cu 11.000 de solda┼úi. Cazul Qatarului este, poate, cea mai evident─â contradic┼úie din politica lui Trump ├«n Orientul Mijlociu. Dup─â dansul cu s─âbiile ┼či momentul de Lord of the Rings cu sfera magic─â de la inaugurarea unui centru pentru combaterea extremismului ├«n Arabia Saudit─â ÔÇô ┼úara din regiune care a sus┼úinut cel mai mult extremismul ÔÇô, Trump a devenit prieten cu regele saudit.

Poate c─â atitudinea lui Trump fa┼ú─â de Qatar are leg─âtur─â cu rela┼úiile mai apropiate ale emiratului cu Iranul, cu care administreaz─â ├«n comun un z─âc─âm├«nt uria┼č de gaze naturale. ├Än campania electoral─â, Trump promisese c─â va anula acordul cu Iranul ├«n problema programului s─âu nuclear. Nu a mai vorbit despre asta, dar decizia administra┼úiei sale de a impune noi sanc┼úiuni arat─â ├«n mod clar o rupere de politica de apropiere controlat─â fa┼ú─â de Iran pe care o ├«ncepuse Obama.

SUA nu mai s├«nt v─âzute de t├«n─âra genera┼úie drept un aliat dec├«t ├«ntr-o propor┼úie semnificativ mai mic─â dec├«t ├«n mandatele lui Obama. Cel mai bun prieten ┼či aliat ├«n viziunea tinerilor arabi esteÔÇŽ Rusia. Pentru regiune ┼či pentru ├«ntreaga comunitate interna┼úional─â acest trend ar trebui s─â reprezinte o mare problem─â. 

Laurenţiu Colintineanu este documentarist.

Foto: wikimedia commons

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.