Cum să ajungi de la Soros la Dragnea

Petru ZOLTAN
Publicat în Dilema Veche nr. 821 din 14–20 noiembrie 2019
Cum să ajungi de la Soros la Dragnea jpeg

Nici un actor public relevant din politica sau media din România nu-și asumă o orientare antioccidentală și nici prorusă (așa cum se întîmplă, de exemplu, în Bulgaria, unde președintele Rumen Radev recomandă fățiș, după cîte o vizită la Kremlin, ca guvernul să nu-și îndrepte atenția doar spre Bruxelles, ci și spre Moscova).

Totuși, în ciuda apartenenței la UE și NATO a României, politicienii locali nu ezită să critice atît lideri europeni, cît și establishment-ul american. Nu e vorba de critici punctuale, argumentate, ci de abordarea unei narațiuni în care, pe rînd (și uneori simultan), UE și SUA au jucat rolul „Înaltei Porți“ la care biata Românie merge din cînd în cînd, ca o colonie ce se află, să mai primească poruncă sau să ducă peșcheșul, potrivit unei monitorizări a discursului antioccidental în România, proiect realizat de Asociația LINX (fondată de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație).

Cel mai agresiv lider politic antioccidental la nivel de discurs public, în ultimii ani, a fost Liviu Dragnea, președinte al PSD pînă să intre în închisoare. De multe ori, declarațiile sale (în special) antieuropene, care au culminat cu discursurile rostite în campania electorală pentru Parlamentul European, aduceau aminte de răposatul Corneliu Vadim-Tudor și de delirurile acestuia. O comparație ajutată și de prezența la vîrful PSD a Liei Olguța Vasilescu, fostă elevă a Tribunului, și ea o promotoare insistentă a discursului profund neoccidental. Alți cîțiva pesediști cu lecturi incerte (precum Liviu Pop sau Cătălin Rădulescu „Mitralieră“) au preluat din filosofia șefului (primul chiar a distribuit pe rețele sociale un desen reprezen-tînd România invadată de gîndaci care ar reprezenta companii multinaționale).

Nici colegii de alianță guvernamentală ai lui Liviu Dragnea, politicienii de la ALDE, nu s-au dat înapoi de la atacuri dure și, de multe ori, fără substanță la adresa partenerilor României, UE și SUA. Surprinzător este că aceste atacuri au venit (și continuă să vină) de la politicieni cu background profesional și CV academic rezonabile (cel puțin în comparație cu Liviu Dragnea, un biet boiernaș de țară nimerit pe lîngă jilțul lui Vodă). Poate cel mai surprinzător caz este cel al Renatei Weber, avocat specializat în drepturile omului și fostă șefă a Fundației pentru o Societate Deschisă (finanțată de către miliardarul american George Soros) de la București. Aceasta nu a ezitat să spună că, de fapt, proasta relație a României cu Rusia e cauzată de implicarea prea insistentă a SUA în regiune, iar această implicare este doar generatoare de profit: americanii vor să vîndă României arme scumpe pentru nevoi inexistente. Pe lîngă astfel de teorii articulate hotărît de către Weber, un far al societății civile mai acum cîțiva ani, atacurile la Bruxelles și Washington date de către șeful politic al fostei șefe a fundației Soros la București, Călin Popescu Tăriceanu, sau de către colega de Parlament European Norica Nicolai par mai degrabă firești.

De menționat sînt și figuri din zone diverse (actorii Florin Zamfirescu și Dan Puric sau unii judecători ori avocați cu o misiune suveranistă – ca Dan Chitic) care uzează de mesaje naționaliste dure și care completează peisajul antioccidental.

Ideile celor de mai sus, însă, ar avea puțină influență dacă unele publicații, televiziuni etc., cu cohorta lor de dubluri de pe rețelele sociale (în special Facebook, un mare succes în România), nu ar prelua și chiar încuraja producerea și difuzarea acestor „raționamente“. Spre deosebire de politică, în media există o publicație asumat rusofilă și antivestică: Sputnik, organul de propagandă moscovit. Interesant, însă, nu este atît Sputnik, cît instituții de presă precum Evenimentul zilei, Cotidianul, Național, Jurnalul, Q Magazine, care învîrt cam aceleași teme și cultivă aceleași personaje. Sînt, deci, într-o oarecare măsură, clone ale Sputnik, fără să fie asumate, însă. Televiziuni ca Antena 3 și România TV fac ceva și mai pervers: difuzează știri în mare parte neutre, însă folosesc spațiul de emisie al talk-show-urilor, în care invitații pot spune aproape orice, pentru a livra mesaje în contradicție cu valorile europene și transatlantice.

Petru Zoltan este jurnalist de investigație, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Bill Gates cu familia  sursa   Instagram jpg
Ce va lăsa moștenire Bill Gates copiilor săi: „Nu este o dinastie. Nu le cer să conducă Microsoft”
Bill Gates, fondatorul Microsoft, a declarat într-un podcast câtă avere va lăsa copiilor lui.
coreea de nord png
Un atlet român a reușit să viziteze Coreea de Nord. Ce l-a surprins: „Nu mă așteptam”
Coreea de Nord este o țară despre care am auzit cu toții, dar pe care foarte puțină lume o cunoaște cu adevărat. Cu toate acestea, sportul reușește de multe ori să treacă peste bariere politice, iar un atlet român a avut oportunitatea de a vizita de curând această țară.
Muste insecticide larvicide capcane scaled jpg
Ce plantă trebuie să o pui pe blatul din bucătărie pentru a ține muștele la distanță. Puțini știu acest lucru
Este frecvent ca muștele să se apropie de bucătărie, atrase de resturile de mâncare, băuturile vărsate sau umiditatea prezentă.
Ion Arin Alexandru si Matei Păun, martie 2025. Foto: Click!
Dovada cǎ Matei Paun este creierul campaniei prezidențiale a lui Nicuşor Dan. FOTO
Mai multe fotografii în care Nicuşor Dan este surprins alǎturi de controversatul om de afaceri Matei Pǎun confirmǎ relația strânsǎ dintre cei doi. Afaceristul este alǎturi de Nicuşor Dan în momentele-cheie al candidaturii, potrivit informațiilor Click!.
bancnote bani lei FOTO Shutterstock
PIB-ul României a crescut cu doar 0,8% anul trecut
Produsul intern brut estimat pentru anul 2024 a fost de 1.760,11 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de anul 2023, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).
shutterstock 2471287099 jpg
Ții la silueta ta? Află ce se întâmplă în corpul tău când mănânci 100 g de proteine pe zi
Consumul zilnic a 100 de grame de proteine îți susține metabolismul, te ajută să pierzi grăsime fără să pierzi mușchi și îți oferă o siluetă tonifiată, chiar și în timpul unei diete?
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump a semnat un ordin executiv pentru creșterea presiunii apei la duș: „Îmi place să fac un duş ca lumea, să am grijă de părul meu frumos”
Donald Trump a semnat miercuri, 9 aprilie, un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei. Acesta susține că a pus capăt „războiului Obama-Biden” privind presiunea apei și că va face dușurile din America din nou minunate.
legume jpg
Leguma socotită drept cel mai mare purificator al sângelui. Romanii o consumau des, scade tensiunea arterială și are proprietăți afrodiziace similare cu viagra
Un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate, sfecla roșie este din ce în ce mai apreciată pentru efectele sale puternice asupra organismului.
Foto X Macron png
Macron anunță că Franța ar putea recunoaşte statul Palestina „în iunie”, cu ocazia unei conferințe la New York
Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri, 10 aprilie, că Franța ar putea recunoaşte statul palestinian „în iunie” cu ocazia unei conferinţe pe care o va coprezida cu Arabia Saudită la New York şi care urmează să conducă la recunoaşterea Israelului de către o serie de ţări.