Cum ne împăcăm cu noile tehnologii? - Argument

Publicat în Dilema Veche nr. 331 din 17-23 iunie 2010
Cum ne împăcăm cu noile tehnologii?   Argument jpeg

Deşi codaşă într-o mulţime de domenii, România are mai multe telefoane mobile decît numărul de locuitori. Nu avem autostrăzi, transportul pe calea ferată a regresat, dar sîntem ahtiaţi să comunicăm. Avem acum la dispoziţie foarte multe posibilităţi de a comunica şi de a ne informa. Dar, tehnologii de ultimă generaţie convieţuiesc cu altele de-a dreptul medievale. Mercedesul cu Internet la bord şi home cinema încorporat rulează alături de căruţe, prin aceleaşi gropi (a căror reparare trenează pentru că prioritare sînt sistemele sofisticate de comunicare între autorităţi). Şi ştim că omul din Mercedes nu e neapărat superior intelectual căruţaşului.

O tehnologie înaltă poate fi şi motiv de fudulie. Doar că, uneori, noile tehnologii creează noi necazuri. Ce ne facem de pildă, dacă pierdem telefonul mobil cu toate numerele din el?

Peste tot se întîmplă de multe ori ca noi invenţii să fie folosite într-un mod ce pare impropriu sau imoral. Se spune că natura umană e de vină pentru diversele astfel de deturnări, pentru că tehnologia nu e decît un instrument pus la îndemîna oamenilor. Iar oamenii sînt, cum ştim, foarte diferiţi. Nu doar cei care utilizează aparate, ci şi cei care le creează. Se întîmplă ca dezvoltarea tehnologiei să depăşească posibilităţile de adaptare ale indivizilor şi ale societăţii. Se constată, de exemplu, că unele automobile scumpe au încorporate sisteme pe care majoritatea şoferilor nu le folosesc şi nici nu ştiu să le folosească.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cântăreața Connie Francis a murit la vârsta de 87 de ani
Celebra cântăreață Connie Francis, care a făcut furori în anii ’50 și ’60 cu hiturile „Pretty Little Baby” și „Stupid Cupid”, a murit la vârsta de 87 de ani.
copac cazut masina ISU jpeg
Furtuna a făcut ravagii în București! O femeie a fost ucisă în propria locuință, după ce fragmente din acoperișul unui bloc din Otopeni au fost smulse de vânt
O femeie de 49 de ani din Otopeni a murit joi, după ce fragmente din acoperișul unui bloc vecin au fost smulse de vânt și au pătruns în apartamentul său, rănind-o mortal.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Zaharova afirmă că Occidentul pregătește pentru Republica Moldova rolul unei „a doua Ucraine"
Ţările occidentale pregătesc pentru Republica Moldova rolul unei a "doua Ucraine", a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Demeter Andras, ministrul Culturii FOTO Mediafax
Spectacolele de teatru, concertele și accesul la muzee ar putea fi suspendate în weekenduri. Anunțul ministrului Culturii
Spectacolele de teatru, concertele și accesul la muzee ar putea fi suspendate în weekenduri și în sărbători legale începând din această toamnă, a avertizat joi ministrul Culturii, András Demeter.
A XIV-a ediție a Festivalului Medieval  MedievArtFest Ardud
A XIV-a ediție a Festivalului Medieval MedievArtFest Ardud
Între 18 și 20 iulie 2025, orașul Ardud găzduiește cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Medieval MedievArtFest Ardud, un eveniment ce revine anul acesta cu o viziune artistică inedită.
sri lanka-muncitori-coada-rectutare-romania-work-from-asia
De ce aleg companiile românești muncitori străini, în ciuda costurilor mai mari
Angajarea cetățenilor non-UE în România presupune multiple costuri suplimentare pentru angajatori, însă acest lucru nu împiedică companiile să și-i dorească: aproape 141.000 de muncitori străini muncesc deja în diferite sectoare cheie ale economiei.
Lago di Sorapis, foto Instagram jpg
Locul spectaculos unde a ajuns Raluka în această vară: „Unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată”
Pasionată de călătorii și natură, cântăreața Raluka (35 de ani) și-a surprins fanii cu o galerie foto spectaculoasă dintr-un peisaj montan de poveste.
click ro jpg
Arhitectura home entertainment-ului: cum creezi spațiul ideal pentru vizionare
Arhitectura home entertainment-ului: cum creezi spațiul ideal pentru vizionare.
banner oana sirbu jpg
Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de salvie e grozav pentru femeile de vârsta a doua”. Sfatul nutriționiștilor: „Ajută la menopauză!”
Secretul sănătății Oanei Sîrbu, la 57 de ani: „Ceaiul de salvie e grozav pentru femeile de vârsta a doua” Sfatul nutriționiștilor