Cum evaluaţi activitatea ICR-ului din ultimii ani?

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Cum evaluaţi activitatea ICR ului din ultimii ani? jpeg

● Matei BRANEA, artist vizual

Prin viziunea de ansamblu dată de managerii săi culturali, ICR-ul a reuşit în ultimii ani să readucă în prim-plan, pe scena internaţională, cultura românească. ICR-ul, pentru prima oară de cînd mi-am început activitatea artistică, m-a determinat să mă întreb dacă în România de azi mai este într-adevăr nevoie să emigrăm în căutarea unui context cultural modern şi civilizat. Din păcate, în urma celor întîmplate recent, întrebarea a revenit mai dureros decît mă aşteptam. 

● Gianina CĂRBUNARIU, regizor de teatru

Ce s-a întîmplat în ultimii ani la ICR a fost o excepţie de la normă. ICR a înţeles că menirea unui institut cultural este aceea de a răspunde cererilor de parteneriat ale instituţiilor de prestigiu din străinătate, susţinînd proiectele artiştilor români în colaborare cu festivaluri, expoziţii, teatre etc. Într-un climat cultural, economic, politic în care anormalitatea este normă, ICR a demonstrat că se pot face lucruri, dacă există nişte reguli clare în ceea ce priveşte transparenţa deciziilor. Am întîlnit multe instituţii din străinătate care şi-au exprimat admiraţia pentru activitatea echipelor ICR, iar acest lucru se întîmplă în oraşe europene importante, în care activează şi alte institute care beneficiază de o experienţă îndelungată şi de bugete incomparabil mai mari faţă de ICR. Dacă aceşti cîţiva ani vor însemna doar o excepţie, mi-e teamă că lipsă posibilităţii de a mai respira din cînd în cînd o gură de oxigen îi va asfixia pe tinerii artişti (şi nu numai pe cei tineri, ci în general pe cei care nu cîntă în „corurile orchestrate“). O discuţie publică serioasă şi normală despre menirea acestui institut în orice context politic este mai mult decît necesară. Mi se pare vital ca cetăţeanul român să înţeleagă strategia unui institut cultural în context internaţional, altfel există riscul unor manipulări ieftine şi al unui linşaj public al artiştilor din partea unei anumite categorii de jurnalişti care se dau drept experţi în ale agriculturii, sportului, modei şi, bineînţeles, ştiu cel mai bine ce înseamnă să „reprezinţi cultura naţională“.  

● Petru CIMPOEŞU, scriitor

Graţie lui H.-R. Patapievici şi echipei lui, ICR a devenit una dintre puţinele noastre instituţii – dacă nu cumva singura! – de prestigiu european, serviciile aduse culturii româneşti amintind de anii cei mai buni din perioada interbelică. 

● Ştefan CONSTANTINESCU, regizor şi artist vizual

Pentru că trăiesc în Suedia din 1994, am să mă refer la ICR Stockholm care, trei ani la rînd (2009-2011), a fost desemnat de presa suedeză ca fiind cel mai important institut cultural şi unul dintre primele zece instituţii culturale din Suedia. 

● Dumitru GORZO, artist vizual
O ţară normală ar premia conducerea unei instituţii care-i aduce un plus important de imagine, aşa cum a făcut-o ICR-ul în ultimii ani. Se pare că, în mintea îngustă a politrucilor de la Bucureşti, profesionalismul şi eficienţa sînt exemple proaste. 

● Radu JUDE, regizor de film

Consider ICR singura instituţie publică din domeniul cultural care funcţionează cu adevărat bine, aproape de necrezut pentru felul în care merg lucrurile în România. În ceea ce mă priveşte, pot să mai adaug că, atunci cînd filmele regizate de mine au fost invitate la festivaluri internaţionale importante, ICR a sprijinit prezenţa filmelor sau a echipei, cu promptitudine şi eficienţă. 

● Dan LUNGU, scriitor

Activitatea ICR-ului din ultimii ani a făcut enorm pentru imaginea culturală a României în străinătate şi pentru statutul internaţional al scriitorilor şi artiştilor. Este pentru prima dată, în politica culturală din România, cînd se renunţă la impunerea canonului estetic naţional, străinilor, în maniera agresiv-naţionalistă sau persuasiv-clientelară, şi se intră pe piaţa liberă a bunurilor culturale, respectînd regulile jocului şi utilizînd instrumentele deja consacrate. Asta înseamnă că, pentru prima dată, valorile culturale sînt exportate în calitate de valori culturale, şi nu ca ingrediente într-o reţetă de înfrumuseţare a imaginii României, de promovare a specificului naţional, de (re)integrare a românilor din diaspora sau alte obiective nu neapărat lipsite de interes, dar care transformă cultura în altceva, material propagandistic sau instrument de inginerie socială. E o filozofie sănătoasă, care a schimbat din temelii receptarea culturii româneşti în străinătate. 

● Mihai MIHALCEA, coregraf şi dansator

Am interacţionat cu ICR-ul pe două planuri. Mai întîi în calitate de artist invitat la mai multe festivaluri internaţionale, cînd ICR-ul a fost cooptat de partenerii externi pentru a sprijini festivalul pe care îl organizau, asigurînd cheltuielile necesare deplasării mele acolo. Am fost surprins cît de profesionist s-a achitat ICR de sarcinile asumate. M-am simţit asemeni artiştilor străini pe care-i invidiam în trecut, văzînd tratamentul care li se acordă cînd veneau la noi prin Goethe Institut sau Institutul Francez şi nu-mi venea să cred ce schimbare remarcabilă s-a produs într-o instituţie românească. Mai tîrziu, am avut ocazia să interacţionez în calitate de director al unei instituţii publice (Centrul Naţional al Dansului) care a realizat cîteva proiecte în parteneriat cu ICR. Cultura instituţională pusă în practică zi de zi la ICR a stabilit un adevărat model pentru toate celelalte instituţii. Dacă mă uit la rezultatele extraordinare obţinute pe plan internaţional în ultimii ani, ceea ce se întîmplă acum este un dezastru. Abia acum are loc politizarea ICR şi mi-e teamă că, în foarte scurt timp, vom reveni la export exclusiv de conserve culturale şi zorzoane naţionale cu ifose provinciale. 

● Cosmin NĂSUI, curator

Cu siguranţă ICR a reuşit performanţele unor sărituri la înălţime în reprezentarea identităţii culturale, fără să beneficieze de vreo plasă de siguranţă. Le-a făcut în aplauzele audienţei publicului şi a mediei internaţionale, impunînd totodată bunele practici în domeniul managementului cultural românesc. Evoluţia extraordinară a acestei instituţii este făcută cu un maxim de rezultate, folosind cu inteligenţă un minim de mijloace şi în situaţii logistice dintre cele mai diverse. Mai mult, ICR a fixat modele, standarde şi etici profesionale în industriile culturale contemporane în spaţiile culturale în care activează. Cele mai interesante beneficii ale activităţii ICR sînt măsurate în recunoaşterea artiştilor şi a producţiilor artistice în ţară, după ce unele au fost confirmate mai întîi în afara ei. Cred că orice companie internaţională de headhunting îi vînează deja pe profesioniştii din ICR pentru know-how, pachete de relaţii şi profesionalism calificat demonstrate cu multă pasiune şi fără stimul financiar. 

● Manuel PELMUŞ, coregraf şi dansator

Pentru mine, ICR reprezintă una dintre puţinele instituţii de cultură din România care au reuşit să se reformeze şi să devină credibile pe plan internaţional. În contextul românesc, nu este deloc puţin lucru. Ba chiar este ceva remarcabil. Din perspectiva aceasta, graba cu care se încearcă schimbarea statutului ICR prin Ordonanţa de Urgenţă nu îmi pare decît a fi un gest brutal şi abuziv al noii puteri. Pe cine sperie ICR şi de ce trebuie ameninţate mereu cele cîteva instituţii care merg bine?

● Alexandru SOLOMON, regizor de film

Îmi amintesc cum, în primii ani de după refondarea ICR de către echipa lui H.-R. Patapievici, mă tot miram că o instituţie culturală publică poate fi atît de vie, de plină de iniţiativă, de deschisă la minte şi de racordată la ceea ce se întîmplă în lume. ICR este şi azi o excepţie extraordinară în peisajul instituţional românesc, ceea ce explică de ce e aşa de detestată de cei mici, răi şi puternici. 

● Robert ŞERBAN, scriitor şi editor

ICR este o instituţie care funcţionează ca o maşină de curse pe circuitul cultural european. Dovadă sînt performanţele sale extraordinare de pînă acum, cuantificate şi cuantificabile, care au un aport uriaş la ieşirea din anonimat a culturii române contemporane. Iar România nu are în „garaj“ – iar pe alte circuite, cu atît mai puţin – prea multe astfel de... maşini. Ar fi păcat să folosim iar „sîrma“ şi să credem că va merge şi aşa. Nu va merge sigur! 

● Andrei UJICĂ, regizor de film

Scriitorul şi criticul suedez Torbjörn Elensky a rezumat în felul următor o idee din ce în ce mai răspîndită în lume: „Principalul produs de export al României este cultura. Această ţara ne arată că la baza identităţii europene stau istoria, tradiţiile şi amintirile comune, precum şi un schimb de valori care durează de secole“. Actuala conducere a ICR a reuşit ca profiturile acestui export să fie, pentru prima oară în istoria României, în avantajul statului român. Din Ordonanţa de Urgenţă nr. 27/2012 am înţeles ce are de gînd să facă Guvernul pentru „sentimentul de apartenenţă la naţiunea română“, nu însă şi pentru cel de apartenenţă la cultura europeană. 

● Mihai CHIRILOV, critic de film şi director artistic al TIFF

Dacă ar fi să mă rezum doar la activitatea pe film, cred că reuşitele supreme ale ICR-ului în organizarea retrospectivelor integrale „Lucian Pintilie“ la Moma şi „Liviu Ciulei“ la Lincoln Center din New York vorbesc de la sine. 

● Tudor GIURGIU, regizor de film şi director TIFF

ICR a performat la un nivel remarcabil şi a arătat lumii întregi că valorile culturale româneşti nu se rezumă la obişnuitele spectacole gîndite pentru „diaspora“. ICR e o instituţie a statului român admirată şi prezentată drept „a success story“ de către mulţi artişti sau organizaţii independente din Europa sau SUA. 

● Dan PERJOVSCHI, artist vizual

După o serie de experienţe nefericite, am evitat pe cît posibil să lucrez cu instituţiile Statului. După 2005 am început să colaborez numai cu ICR şi cu Centrul Naţional al Dansului – instituţii deschise, contemporane, care nu mă tratau drept suspect de serviciu. ICR şi CNDB reprezintă branduri internaţionale la care m-am asociat cu toată puterea mea artistică. Şi datorită lor artiştii, actorii, scriitorii şi regizorii români sînt apreciaţi şi se mişcă astăzi pe toate meridianele. Pentru o Românie cunoscută prin înfometarea propriului popor, mineriade sau copiii străzii, nu este deloc puţin. Acum, CNDB a fost dat afară din sediu (clădirea TNB se reface) şi nu mai are loc să vină înapoi, iar ICR este decapitată în regim de urgenţă şi – vorba ministrului Culturii – trebuie „să intre în cor“. Dacă mai aveam tatuajul cu România pe umăr, îl scoteam de urgenţă.  

anchetă realizată de Ana Maria SANDU, Marius CHIVU şi Matei MARTIN 

Emisiunea "Punerea pe gînduri" din 21 iunie 2012, la RFI România, cu Otilia Nuţu şi Mircea Vasilescu. Prin telefon a intervenit Cristi Puiu. Au fost difuzate fragmente înregistrate cu Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, şi senatorul Puiu Haşotti.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.