Cum am devenit daltonist merceolog

Publicat în Dilema Veche nr. 393 din 25-31 august 2011
Conjuraţia Eminescu (II) jpeg

Am păşit în cabinet plini de încredere. Eu şi tata. Trecusem cu brio examenul psihologic, la cel sportiv nu-mi făceam probleme, iar la controalele medicale nu apăruseră, pînă în acel moment, probleme: inima, plămînii, dinţii, totul era în regulă. Pînă la examenul propriu-zis pentru admiterea la Liceul de Poliţie, mai rămăsese de deschis doar uşa cabinetului de oftalmologie. Nu ştiu cine era mai încîntat, eu sau tata, care speculase fantezia mea de a deveni criminalist şi îşi vedea deja, mîndru, fiul la Academie. Dar atunci medicul oftalmolog a scos nişte planşe cu cercuri colorate în verde, maro sau roşu şi m-a pus să identific cifrele sau formele desenate acolo în diverse nuanţe de verde, maro sau roşu. Iar eu nu vedeam decît o singură culoare şi medicul se-apucase deja să-i explice tatei cum e cu cecitatea cromatică şi să nu-şi facă griji, nu sînt bolnav, nu necesit tratament, e vorba mai mult de ghinion, oricum nu pot fi admis cu daltonism la Poliţie. Tata a fost mai întîi şocat, apoi indignat şi, în cele din urmă, dezamăgit. Eu continuam să mă uit la planşele alea şi nu-nţelegeam care-i treaba: chiar existau acolo mai multe culori?! 

„Dragă, fi-tu e daltonist!“, i-a strigat tata mamei imediat ce-am ajuns acasă. Mama s-a pus pe plîns, îmi arăta pe fereastră cerul şi mă întreba ce culoare văd eu că are şi dintr-odată îşi explica, în sfîrşit, de ce nu eram în stare să-i aduc papiotele de culorile cerute (chit că n-am înţeles şi nici învăţat vreodată culori precum ocru, bej, lila, carmin, vernil). Însă mie mi se confirma, în sfîrşit, că eram diferit, că nu fac parte din majoritatea statistică! Doar că problemele au început să apară în adolescenţă, cînd îmi cumpăram, la lumina neonului magazinului, o cămaşă gri, iar în stradă, la lumina soarelui, constatam că era roz. Sau cînd ceream puloverul acela maro şi, după ce vînzătoarea scruta îndelung rafturile, se oprea asupra unuia şi mă-ntreba cu sfială: „Cumva acesta roşu?!“. Sau cînd o colegă de clasă de care eram îndrăgostit mi-a spus că-mi stă bine în tricoul verde, iar eu m-am dus acasă, am deschis dulapul şi încercam să-mi dau seama care este cel verde, să-l port mai des. Sau cînd mi-am cumpărat dintr-un second-hand nişte blugi mov... 

În general, lumea mă compătimeşte. Are impresia că sînt lipsit de splendoarea cromatică din jur. Dar mie nu-mi lipsesc culorile, doar că, în funcţie de nuanţă şi luminozitate, le văd altfel. La mine culorile sînt variabile şi interşanjabile şi s-ar putea chiar să-mi fie accesibile nuanţe nebănuite: să văd nu doar hazardat, ci şi adăugit – doar că nici nu ştiu, nici nu pot dovedi. Şi-apoi, sînt cumva standardele mai bune decît variaţiile, excepţiile, improvizaţiile?! Există cumva o ierarhie şi o distribuire în absolut a culorilor? Ce pierd dacă, la o anumită oră a zilei, de exemplu, eu văd copacii maro!? Asta e deopotrivă un statement al diferenţei şi o formă de subversiune la cromatica oficială. În fond, de ce n-ar vedea fiecare copacii în culorile preferate!? Ei bine, eu pot, şi aşa cum îmi apare mie, colorată imprevizibil şi, practic, indescriptibil, lumea chiar îmi aparţine într-un fel pe care nu-l împărtăşesc cu nimeni.  

Epilogul e că mi-am retras dosarul de la Poliţie, am dat admiterea la Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii Publice, iar la finalul celor patru ani, la examenul de atestat în merceologie mi-a căzut subiectul următor: „Verificaţi calitatea psihosenzorială a vinului“. Am luat 10 (zece).

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

basescu
Traian Băsescu, despre candidații la alegerile prezidențiale: Cei mai slabi de la Revoluție încoace
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că alegerile prezidențiale din acest an sunt dominate de cei mai slabi candidați din istoria post-revoluționară a României și a criticat dur atât guvernarea PSD-PNL, cât și comportamentul liderilor politici.
capela cainilor sua profimedia (2) jpg
Unde se află „biserica” pentru câini! Arată spectaculos, dar ascunde o poveste tristă
Artistul american Stephen Huneck a fondat Dog Mountain (Muntele Câinelui) în anii 2000. Este o locație unică de 150 de acri situată în Vermont, SUA, creată pentru câini și stăpânii lor. Aici se află poteci pe care câinii pot alerga fără lesă, mai multe iazuri, o „biserică” pentru patrupezi și o gale
danube 2529572 1280 jpg
O specie de prădător, fără dușmani naturali, a scăpat de sub control și face ravagii în Delta Dunării. Oamenii sunt disperați
Delta Dunării, un paradis natural unic în Europa, se confruntă cu o amenințare serioasă: șacalul auriu. În ultimii ani, această specie de prădător, care nu are dușmani naturali, s-a înmulțit alarmant, provocând daune semnificative atât mediului, cât și gospodăriilor din zonă.
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Victorie pentru România. „Tricolorii” câștigă la „masa verde” meciul cu Kosovo
Selecționata lui Mircea Lucescu a avut câștig de cauză.
banner catrinel sandu png
Catrinel Sandu a împlinit 48 de ani! Cum a răsfățat-o familia și soțul stomatolog, în America: „Am o familie superbă și un soț cum nu am cuvinte”
După aniversarea celor 5 ani de relație cu soțul ei American, Steve Schroeter, Catrinel Sandu a mai avut parte de alte urări de “La mulți ani”, de această dată pentru ziua ei de naștere care a fost ieri.
rusia america sua sah drapel foto shutterstock
SUA și Rusia nu folosesc „telefonul roșu”. Diplomații ruși compară situația cu criza rachetelor din Cuba
O linie specială de comunicare, menită să dezamorseze crizele între Kremlin și Casa Albă, nu este utilizată în prezent, a spus Kremlinul miercuri, în contextul în care riscurile nucleare cresc în contextul celor mai mari tensiuni dintre Rusia și Vest din ultimele decenii.
inmormântare Liam Payne Zyan, foto Facebook One Direction jpg
Foştii membri ai trupei One Direction s-au reunit pentru funerariile lui Liam Payne
Foştii membri ai trupei One Direction au fost prezenţi miercuri la înmormântarea fostului lor coleg Liam Payne, la o lună după ce acesta a murit, căzând de la balconul unei camere aflate la etajul trei al unui hotel din Buenos Aires.
McDonald's (1) jpg
McDonald's în România: investiții majore de 170 milioane de lei și planuri ambițioase de expansiune cu 7 deschideri în 2024
De aproape trei decenii, McDonald's în România se dezvoltă continuu, adaptându-se constant la nevoile clienților. Astăzi, cu peste 100 de restaurante și o echipă care depășește 6.000 de angajați la nivel național, compania oferă cele mai bune experiențe și servicii de calitate.
0 GettyImages 1774542732 jpg
„Cel mai sănătos fruct din lume”. A primit un scor nutrițional de 96 din 100 și este anticancerigen. Ce spunea Mark Twain despre el
Fructul, care se află în fruntea unei liste a „celor mai nutritive alimente din lume”, este o sursă bună de vitamine și fibre și are un conținut ridicat de antioxidanți.