Cufărul străbunicii

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Cufărul străbunicii jpeg

Încă îmi amintesc figurile mirate ale celorlalţi jurnalişti atunci cînd dispăream – în scurtele pauze pe care le aveam în timpul press-trip-ului la Bruxelles – şi apăream apoi încărcată cu pungi pe care scria mare şi colorat: H&M. Dacă mai e nevoie să lămuresc pe cineva, H&M este numele unui mare lanţ suedez de magazine, un soi de IKEA al hainelor super-cool şi super-ieftine, care fac parte din garderoba obligatorie a oricărui tînăr urban european. Se găsesc cam peste tot în lume, mai puţin în România, unde aproape în fiecare toamnă se împrăştie cu veselie zvonul „aţi auzit că vine hash&em?“, zvon care nu se adevereşte însă niciodată. În cea de-a treia zi, colegii mei jurnalişti n-au mai rezistat şi m-au întrebat cărui fapt se datorează disperarea cu care făceam shopping zilnic la H&M-ul de lîngă hotel. Mirarea lor semăna oarecum cu cea a unui bucureştean la care vine în vizită o rudă de la ţară dornică să „viziteze“ un hypermarket. Puţin ruşinată, le-am răspuns că în ţara mea nu există „alternativa H&M“, ei m-au privit cu compasiune, clătinînd înţelegători din cap (la fel cum clătinaseră, ceva mai devreme, cînd le spusesem cît cîştig ca jurnalist), iar eu mi-am văzut mai departe de shopping-ul meu frenetic, mai ales că erau şi reduceri. La plecare, mi-am înghesuit cumpărăturile într-o plasă ceva mai mare (geamantanul devenise neîncăpător), pe care am tîrît-o după mine prin aeroport, în chip de bagaj de mînă, stîrnind privirile îngrijorate ale personalului. M-am întors în patrie ca un soi de căpşunar încărcat cu paporniţe, dar foarte mîndră de noua mea garderobă cool & low budget. 

De fapt, conceptul de low-cost s-a insinuat în viaţa noastră odată cu apariţia companiilor aeriene ieftine, care au făcut dintr-odată posibile călătorii înainte utopice. Acum costă mai puţin să ajungi cu avionul la Paris sau Berlin, decît cu trenul la Timişoara sau Cluj; desigur, cu preţul lipsei de confort, al întîrzierilor monstruoase şi al anturajului, uneori, dubios, dar lucrurile astea nu mai contează atît de mult cînd la capătul drumului te aşteaptă concertul formaţiei preferate sau iubirea vieţii, plecată la studii în străinătate. Poate că o să vi se pară ciudat, dar între apariţia zborurilor low-cost şi înmulţirea gesturilor romantice este o strînsă legătură. Nu mă bazez pe vreo teorie formulată de savanţii americani, ci pe fapte pe care le-am observat privind în jur. Fratele meu şi-a aniversat cei 20 de ani la Roma, cu iubita lui, şi asta numai datorită unei oferte de nerefuzat la WizzAir (eu la vîrsta lui, la sfîrşitul anilor ’90, nici n-aş fi îndrăznit să visez la o asemenea aniversare). După nenumărate vacanţe la 2 Mai, părinţii mei au plecat anul ăsta într-un soi de lună de miere tîrzie pe o insulă grecească cu portocali, măslini şi apă azurie, tot datorită unei super-oferte apărute din senin la o agenţie de turism. O prietenă a primit „cadou de împăcare“ de la soţul ei o excursie-surpriză la Paris. Ceea ce spune multe atît despre dragostea neştirbită a soţului, cît şi despre preţul irezistibil al biletelor Blue Air. 

Dacă acum ceva vreme nu prea făcea impresie bună să declari că vînezi oferte şi chilipiruri, acum, în lumina noilor tendinţe eco-vintage-do-it-yourself & co., chestia asta a devenit chiar de bonton: arăţi astfel că nu eşti deloc o victimă a consumerismului, că te preocupă soarta mediului înconjurător (un ecologist fanatic va duce cea mai low-cost viaţă cu putinţă) şi că posezi acea doză de jemenfichism indispensabilă unui spirit rebel care nu ţine seama de aparenţele sociale. În loc să te afişezi la vreun eveniment cu haine noi şi scumpe, a căror etichetă poartă numele vreunei mărci celebre, mult mai şic este să apari cu o rochie recuperată din cufărul cu vechituri rămas de la străbunica – cea mai low-cost variantă, chiar dacă niţel mîncată de molii. La asta poţi să asortezi o broşă meşterită chiar de tine, dintr-o străveche dischetă de calculator, asortată cu nişte cercei reciclaţi, şi vei fi o apariţie de vis! Dacă vi se pare că rîndurile de mai sus seamănă cumva cu sfaturile dintr-o revistă glossy pentru doamne este din cauză că pînă şi aceste reviste au început să exploateze cu curaj trendul low-cost, alăturînd cu nonşalanţă în editorialele de modă pantofi ameţitor de scumpi, purtînd semnătura vreunui designer celebru, cu o jachetă… de la Miniprix, templul hainelor ieftine. Chiar şi pantofii ametiţor de scumpi pot fi găsiţi însă, la preţuri muuult mai mici, pe eBay. Cunosc împătimite ale modei (în limbaj de specialitate, „fashioniste“) care arată ca desprinse din paginile Vogue, ediţia italiană, şi asta nu pentru că şi-ar face cumpărăturile la marile case de modă, ci pentru că stau zilnic „la vînătoare“ pe eBay, în căutare de piese de colecţie devenite chilipiruri. De la un punct încolo, nici nu mai contează frumuseţea obiectului, cît satisfacţia că au reuşit să-l cumpere cît mai ieftin.

Poate că responsabil de toate astea este bau-baul cu şapte capete numit „criză economică mondială“, la fel cum pentru năvala de compatrioţi din outlet-urile vest-europene putem să dăm liniştiţi vina pe spiritul prevăzător al românului, care te-mpinge să faci provizii din orice, pentru că „nu strică niciodată“, mai ales dacă ceva-ul ăla se întîmplă să fie „la promoţie“. Ceea ce-mi aminteşte de un dialog auzit într-un outlet din împrejurimile Vienei: ea, uşor indecisă: „Iubi, au tricouri la 5 euro, da-s cam mari...“; el, scurt şi hotărît: „Ia trei!“.

Adina Rosetti este jurnalistă şi scriitoare. Romanul ei Deadline a apărut recent la Editura Curtea Veche.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.