Cu vîrsta, ROGVAIV-ul dispare

Publicat în Dilema Veche nr. 393 din 25-31 august 2011
Re uniformizarea ┼čcolar─â jpeg

A┼úi auzit vreodat─â de culorile: zmeur─â zaharoas─â, c─âp┼čun─â mieroas─â sau stafid─â modern─â? Se pare c─â ele exist─â. S├«nt noile nuan┼úe propuse de o firm─â de cosmetice. Mai bine zis, noile ÔÇ×culoriÔÇť ale unor vopseluri de p─âr. C─âci cine ar putea refuza, ├«ntr-o lume ├«n care rogvaiv-ul s-a banalizat, asemenea prosp─âturi? 

La fel cum industria de marketing caut─â ├«nfrigurat─â s─â revitalizeze culorile, branduindu-le cu tot soiul de epitete, la fel ┼či majoritatea publicului consumator pare ├«ntr-o c─âutare, febril─â, de inova┼úii ├«ntr-ale nuan┼úelor, inova┼úii care s─â-i scoat─â, la o adic─â, din comun. 

Azi nu se mai poart─â ┼čatenul simplu, ci castana cu iriza┼úii, ro┼čcatul e pentru pensionare, dac─â vrei s─â fii trendy alegi pentru podoaba capilar─â c─âp┼čuna mieroas─â (├«nc─â nu mi-e clar dac─â epitetul se refer─â la miere sau la o poten┼úial─â ├«nsu┼čire lingu┼čitoare a fructei). Iar dac─â e s─â ├«ntreba┼úi un coafor despre negru, v─â va spune c─â brunetul se poart─â, dar cu reflexe alb─âstrui. 

Deun─âzi am auzit ┼či povestea unui croitor despre un client cu bani. Venise chitit s─â-┼či fac─â un costum gri petrol. Croitorul l-a am├«nat de c├«teva ori, pe motiv c─â nu g─âse┼čte materialul ├«n nuan┼úa c─âutat─â. Clientul, deoarece pleca ├«ntr-o c─âl─âtorie de afaceri, ┼či-a dat acordul pentru realizarea costumului in absentia. Au urmat m─âsur─âtorile, alegerea modelului, desenarea ┼či scoaterea tiparului etc. ┼či afacerea a fost ini┼úiat─â. Croitorul a fost ┼či pl─âtit, cu condi┼úia ca respectivul costum s─â-l a┼čtepte pe client peste dou─â s─âpt─âm├«ni, la ├«ntoarcere, c├«nd urma s─â mearg─â la un dineu important. P├«n─â aici, toate bune ┼či frumoase, mai pu┼úin finalul. Adic─â materialul a venit, croitorul s-a apucat con┼čtiincios de lucru, iar la ├«ntoarcerea clientului costumul a┼čtepta, elegant, pe umera┼č. Reac┼úia pl─âtitorului ├«ns─â a fost una de stupefac┼úie. Gri petrol? Culoarea asta e ca dracuÔÇÖ, de ce nu m-a┼úi avertizat, domnule, c─â voi ar─âta ca o mochet─â? Clientul habar n-avea ce ├«nsemna culoarea gri petrol, dar sunase bine ├«ntr-o conversa┼úie la nivel ├«nalt. 

De cealalt─â parte a baricadei (├«nc─â) se mai poart─â rozul. Cu varia┼úii de ocru sau roz moale. Adic─â soft pink. E culoarea verii, preferat─â de la blondele ├«nalte ┼či zvelte, p├«n─â la casnicele pline de greut─â┼úi. E o culoare optimist─â ┼či e purtat─â pe buze, trup ┼či unghii.  

┼×i dac─â vorbim de unghii, aici lucrurile o iau total razna. C─âci ├«n paleta de oferte a produc─âtorilor de oj─â, negrul ÔÇô considerat la apari┼úie ceva nonconformist ÔÇô a devenit azi deja desuet. Ar putea, adic─â, s─â ro┼čeasc─â de-a dreptul, c├«nd prin fa┼úa sa defileaz─â unghii verzi, portocalii, gri, galbene sau lila. Ca s─â nu mai vorbim de manichiura fran┼úuzeasc─â, care nu mai p─âstreaz─â eviden┼úierea naturalului, bej cu alb, ci se compune din tot soiul de culori, astfel ├«nc├«t o m├«n─â poate fi terminat─â de unghii albastre, cu v├«rfuri ro┼čii. Sau mov cu v├«rfuri galbene. Sau gri cu maro. Combina┼úiile s├«nt infinite. 

Asortate trendului s├«nt ┼či florile. Cine n-a v─âzut, ├«n g─âle┼úile pestri┼úe ale flor─âreselor, trandafiri alba┼čtri sau crizanteme verde fosforescent? Flori obidite, care odat─â puse ├«n ap─â ├«ncep s─â-┼či lase ├«n vaz─â cerneala ┼či s─â revin─â, ca ├«ntr-un c├«ntec de leb─âd─â, doar pentru o clip─â, de dinainte de ofilire, la ceea ce au fost odinioar─â. 

Iar dilema este, c─â ├«ntr-o lume ame┼úitoare de culori, combina┼úii ┼či denatur─âri, ├«ntreba┼úi ce se mai poart─â, stili┼čtii ├«nc─â recomand─â ├«ntr-un glas: ÔÇ×Anul acesta se poart─â naturalulÔÇť.

E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
p 14 jpg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.