Cu și fără ipocrizie

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Persoană care se arată altfel de cum este. Om prefăcut, fățarnic, duplicitar, fals. Așa definesc dicționarele cuvîntul „ipocrit”, tema Dosarului de față. Dar cum se manifestă ipocrizia în societate, în relațiile personale ori profesionale? Este duplicitatea o mască ce se lipește de chip și se scoate doar la nevoie, ajunge ea să fie uneori impusă, un mod de supraviețuire? Ce intră în sfera ipocriziei și ce atitudini au sfîrșit prin a fi unanim acceptate social? 

Citesc în Cine sînt eu? Autenticitatea și limitele sale morale (Ratio et Revelatio, 2022), cartea semnată de Daniel Nica, colaborator al acestui Dosar, despre diferența dintre ipocrizie și lipsă de autenticitate. În timp ce ipocritul încearcă să pară ceea ce nu este, avînd o conduită alunecoasă, purtînd în mod deliberat o mască înşelătoare, inautenticul nu reuşeşte să fie ceea ce este (sau ar putea fi) și se agață aproape involuntar de o mască socială, cu care ajunge să se confunde. Ipocritul are două feţe şi este mereu conştient de propria sa dedublare, ba chiar își dă uneori în vileag adevărata natură. Inautenticul nu este conştient decît de chipul său exterior, fiind străin de cel lăuntric. 

Un divorț dintre trăiri lăuntrice și acte exterioare. O paradă a virtuții, ca moralitate ostentativă. Să întorci spatele, cînd poți întoarce obrazul. Simularea apatică a conduitei juste. Neconcordanța dintre cuvînt și faptă. Exploatarea perfidă a bunei-credințe. O rezultantă a lașității omenești. Sînt definiții și fațete ale ipocriziei, acest viciu al celor mai abili social – ipocritul, un dandy al relațiilor interpersonale, este într-o continuă și nesătulă campanie de cucerire a unui public, furnizînd orice comportament ar fi necesar pentru atragerea unui capital de imagine.

Există și situații în care ipocrizia îmbracă forme benigne. În care este, dacă nu dezirabilă moral, cel puțin permisibilă, dat fiind că are un rol în menținerea conviețuirii pașnice și a ordinii sociale. Fără o mică doză de politețe autoimpusă, de respectare a convențiilor, de atenție (chiar dacă inautentică) la nevoile celuilalt, pe care încerci să nu-l rănești, să nu-l deranjezi, sperînd într-o reciprocitate a bunăvoinței, viața în comun ar fi insuportabilă. În fond, cei care se revoltă împotriva marii ipocrizii sociale o fac, cel mai adesea, în numele protejării micilor lor ipocrizii personale. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

rodica si beni jpg
ONG-istului Beniamin Lup, bănuit că ar fi criminal în serie, după ce două dintre soțiile lui au murit în condiții suspecte. Anchete în România și Republica Moldova
Libertatea a desfășurat o investigație amănunțită legată de circumstanțele suspecte în care au murit cele două soții ale lui Beniamin Lup, un activist și cofondator al unor organizații de combatere a traficului de persoane.
Screenshot 2024 11 03 165330 png
„România merită mai mult decât bani furați cu portbagajul”. USR și-a prezentat planul de țară
USR a organizat, duminică, prezentarea programului de guvernare, eveniment la care a fost prezent și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Jethro Tull pisici Facebook The Paw Project jpeg
Ian Anderson, solistul trupei Jethro Tull, promovează un ONG pentru pisici din Oradea. „Noi sprijinim aceste inițiative”
Solistul trupei Jethro Tull, Ian Anderson le recomandă fanilor printr-o înregistrare, să susțină activitatea unui ONG orădean numit „Prietenii pisicilor”, scrie Bihoreanul.
banner Mihai Albu png
Prima reacție a lui Mihai Albu, la aflarea veștii că Mike, viitorul soț al Iuliei, i-ar prelua numele de familie: „Mihai Albu designerul este unul singur!”
Prima reacție a lui Mhai Albu, după ce Iulia Albu a precizat că viitorul ei soț i-ar putea prelua numele de familie
Atac cu drone asupra Kievului FOTO PROFIMEDIA
Atacuri masive cu drone asupra Kievului în ultimele 48 de ore. Experții trag un semnal de alarmă
Rusia a lansat atacuri aeriene asupra Kievului de sâmbătă dimineața până duminică devreme, cu o pauză de doar șase ore, relatează Kyiv Post.
banner loredana groza png
Bărbatul celebru pe care l-a iubit Loredana Groza. În prezent este căsătorit cu o cunoscută prezentatoare TV
În anii tinereții sale, Loredana Groza s-a iubit cu liderul formației Direcția 5. Relația lor a ținut ocupate primele pagini ale ziarelor, cei doi afișându-se public la orice eveniment. Deși acum ambii au vieți separate, Marian Ionescu a făcut o serie de declarații despre fosta lor relație.
FOTO Captură Google
Alertă cu bomba în ziua alegerilor din Moldova. Traficul pe podul Râbnița-Rezina a fost oprit din cauza unei cutii suspecte
Traficul pe podul Rîbnița-Rezina a fost sistat din cauza unei alerte cu o cutie suspectă, al cărei deținător refuză să coopereze cu Poliția.
Maia Sandu și Alexandr Stoiangolo colaj Adevarul Facebook jpeg
Averile candidaților din Republica Moldova: Maia Sandu, apartament de 74 mp. Stoianoglo, vecin cu Ilan Șor
Jurnaliștii de la Ziarul de gardă au analizat averile celor doi candidați dar și interesele lor financiare.
water 3853492 1280 jpg
Care este, de fapt, cea mai bună apă de băut. Medicul Vlad Ciurea: „Eu pledez pentru aceasta”
Prof. dr. Vlad Ciurea, reputat neurochirurg, a adus în discuție importanța apei de calitate pentru sănătatea noastră generală și funcționarea optimă a creierului în cadrul evenimentului Longevity Expo Forum Fest.