Cu și fără ipocrizie

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Persoană care se arată altfel de cum este. Om prefăcut, fățarnic, duplicitar, fals. Așa definesc dicționarele cuvîntul „ipocrit”, tema Dosarului de față. Dar cum se manifestă ipocrizia în societate, în relațiile personale ori profesionale? Este duplicitatea o mască ce se lipește de chip și se scoate doar la nevoie, ajunge ea să fie uneori impusă, un mod de supraviețuire? Ce intră în sfera ipocriziei și ce atitudini au sfîrșit prin a fi unanim acceptate social? 

Citesc în Cine sînt eu? Autenticitatea și limitele sale morale (Ratio et Revelatio, 2022), cartea semnată de Daniel Nica, colaborator al acestui Dosar, despre diferența dintre ipocrizie și lipsă de autenticitate. În timp ce ipocritul încearcă să pară ceea ce nu este, avînd o conduită alunecoasă, purtînd în mod deliberat o mască înşelătoare, inautenticul nu reuşeşte să fie ceea ce este (sau ar putea fi) și se agață aproape involuntar de o mască socială, cu care ajunge să se confunde. Ipocritul are două feţe şi este mereu conştient de propria sa dedublare, ba chiar își dă uneori în vileag adevărata natură. Inautenticul nu este conştient decît de chipul său exterior, fiind străin de cel lăuntric. 

Un divorț dintre trăiri lăuntrice și acte exterioare. O paradă a virtuții, ca moralitate ostentativă. Să întorci spatele, cînd poți întoarce obrazul. Simularea apatică a conduitei juste. Neconcordanța dintre cuvînt și faptă. Exploatarea perfidă a bunei-credințe. O rezultantă a lașității omenești. Sînt definiții și fațete ale ipocriziei, acest viciu al celor mai abili social – ipocritul, un dandy al relațiilor interpersonale, este într-o continuă și nesătulă campanie de cucerire a unui public, furnizînd orice comportament ar fi necesar pentru atragerea unui capital de imagine.

Există și situații în care ipocrizia îmbracă forme benigne. În care este, dacă nu dezirabilă moral, cel puțin permisibilă, dat fiind că are un rol în menținerea conviețuirii pașnice și a ordinii sociale. Fără o mică doză de politețe autoimpusă, de respectare a convențiilor, de atenție (chiar dacă inautentică) la nevoile celuilalt, pe care încerci să nu-l rănești, să nu-l deranjezi, sperînd într-o reciprocitate a bunăvoinței, viața în comun ar fi insuportabilă. În fond, cei care se revoltă împotriva marii ipocrizii sociale o fac, cel mai adesea, în numele protejării micilor lor ipocrizii personale. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Festivalul Meridian – Sonomagicon Dumitru Avakian Eveniment de largă cuprindere europenă!
Cuprindere europeană și nu numai! Este mai mult decât un simplu label atașat acestui recent eveniment anual ce definește valori muzicale dintre cele mai diferite, valori ale zilelor noastre, ale deceniilor din urmă.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump promite să salveze SUA de la declin, anunțând măsuri dure la frontieră: „Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat. Vom începe procesul de returnare”
Donald Trump a promis să salveze America de la declin, după ce a depus luni jurământul în calitate de președinte, acordând prioritate unei măsuri drastice „împotriva imigrației ilegale”.
netflix pixabay png
Serialul de pe Netflix, bazat pe o poveste adevărată, care face furori în lumea întreagă. A avut milioane de vizualizări în primele zile de la lansare și e în trending în 23 de țări
Bazat pe o poveste adevărată, acest serial i-a cucerit pe abonații Netflix și se află în prezent pe locul 8 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming. A fost extrem de lăudat atât de critici, cât de și cei care l-au vizionate.
Blue Monday jpg
Griji mai mari, bugete mai mici. Cum vă puteți gestiona mai bine finanțele și stările emoționale
O treime dintre români resimt ziua de Blue Monday drept una dintre cele mai dificile din an, printre cauze numărându-se inclusiv cheltuielile excesive din perioada sărbătorilor și oboseala acumulată.
petrila jpg
Rapid a bătut-o pe Poli Iași cu același scor ca în tur. A ajuns pe locul pe care visa
Rapid a urcat pe locul 6 în Superligă, după 2-1 cu Poli Iași.
Donald Trump și soția sa, Melania, la ceremonia de învestire din 2017 (© Pvt. Gabriel Silva / U.S. Army / Wikimedia Commons)
Rochii, pălării și simboluri. Ce ascund ținutele primelor doamne la ceremonia de investire a noului președinte
Atunci când un președinte american depune jurământul, prima doamnă poate fi deja o figură cunoscută, fie datorită prezenței sale în campania electorală (sau absenței sale), fie datorită rolurilor pe care le-a jucat anterior în Casa Albă.
Victor ponta png
Ce spune Victor Ponta despre o posibilă participare la prezidențiale. Vrea un candidat care „să ne ducă în trenul schimbării”
Întrebat dacă va candida la prezidențiale, deputatul PSD Victor Ponta spune că „atunci când se va decide va anunța” și că important este „să putem vota pentru cineva, nu contra”.
Donald Trump shutterstock 321867683 jpg
Trump, la depunerea jurământului de învestire: „Vom lua înapoi Canalul Panama”. Reacția preşedintelui din Panama
Preşedintele statului Panama, Jose Raul Mulino, a respins la numai câteva minute distanță declaraţiile omologului său american, Donald Trump, referitoare la intențiile noului lider de la Casa Albă de a „recupera” Canalul Panama.
zodii care isi schimba viata dupa sf andrei jpg
Cele 3 zodii care vor avea un înger păzitor alături de ele, începând de pe 25 ianuarie. Au noroc până la finalul iernii
Astrologii anunță o perioadă specială pentru trei zodii care vor simți sprijinul divin în toate aspectele vieții. Începând cu 25 ianuarie, energiile cosmice favorizează aceste semne, oferindu-le protecție, noroc și oportunități neașteptate.