Criză, bornă, apogeu

Publicat în Dilema Veche nr. 914 din 14 – 20 octombrie 2021
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

Există nenumărate mituri legate de așa-zisa vîrstă de mijloc, cînd, la 40 de ani, speri că mai ai încă pe atîta de trăit și cînd te trezești, vrînd-nevrînd, evaluîndu-ți viața și, inevitabil, comparînd-o cu a celorlalți din generația ta. Cel mai adesea se întîmplă ca ceilalți să aibă o casă mai mare, o mașină mai scumpă, o carieră mai strălucitoare cu un venit mai consistent, o relație mai longevivă, dacă nu chiar familie cu copii, unii deja la școală... Și fandacsia-i gata!

Adevărul este că literatura de specialitate încă nu știe ce înseamnă și ce presupune vîrsta de mijloc, considerată deopotrivă un mit, un punct de incidență a crizei și un apogeu al vieții. Oricum ar fi, ideea (crizei) vîrstei de mijloc, ideea reprezentării unui punct median pe axa existenței, este la îndemînă: și atractivă, și comodă. Pare că explică și justifică multe: ambiții, oportunități, constrîngeri, realizări, eșecuri, resemnări, amînări, reconsiderări.

Cert e că vîrsta de 40 de ani reprezintă o bornă mentală, biologică și socială diferită de cea experimentată de părinții noștri. La vîrsta mea de acum, părinții mei aveau deja un copil cu buletin, mergeau la tratamente în stațiuni balneo-climaterice pentru a-și trata diverse beteșuguri dobîndite prin fabrici și uzine și așteptau pensia pentru a se muta (înapoi) la țară. Pentru părinții mei, viața mea de acum nu doar că nu a respectat traseul standard care țintea către o stare cumva terminală (serviciu militar, job, căsătorie și copil pînă la vîrsta de 30-35 de ani, pensie), dar nu are prea mult sens: nu mă aflu într-o relație stabilă, nu merg la serviciu, călătoresc întruna, stau toată ziua cu ochii-n telefon „și uite-așa îți trece viața fără să fi făcut nimic”.

Dar ce să fi făcut neapărat pînă la vîrsta de mijloc? Există o rețetă universală de succes, de împlinire existențială ce ar fi putut fi atinsă negreșit pînă la jumătatea vieții? Ar (fi) trebui(t) să trăim toți la fel? Și, for that matter, ce înseamnă vîrsta de mijloc acum, în plină (și universală) criză pandemică/climatică/politică? Mai contează?

Dacă privesc în jur, există în viața prietenilor mei congeneri la fel de multe asemănări cît și deosebiri. Unii sînt căsătoriți, alții sînt celibatari, divorțați sau trăiesc în concubinaj/parteneriate. Unii au copii (inclusiv în custodie sau în plasament), alții nu încă (deși se străduiesc și investesc financiar) sau nici nu vor să aibă. Unii au job-uri solide, bănoase și epuizante, eventual și credite mari. Alții sînt antreprenori sau freelancer-i, unii chiar mai primesc ajutor de la părinți, sau continuă să studieze, primind burse post-doc. Unii sîntem, din fericire, sănătoși (cel mult ne-am pus ochelari, am început lucrări dentare, ne dăm cu gel pe șale, luăm vitamine) sau poate doar depresivi, alții au murit deja în preajma vîrstei de mijloc de infarct, cancer, COVID.

Dacă acceptăm borna simbolică a vîrstei de mijloc, fie că simțim o anume presiune, fie că o facem de dragul unei evaluări necesare, ne întrebăm oricum dacă avem cea mai bună dintre vieți. Și ce (mai) înseamnă asta?

Viețile netrăite jpeg
Cît de ficționale sînt țările și spațiile în care trăim?
Liniștea și familiaritatea sînt suficiente sau devin prea puțin cînd vine vorba de promisiunea unui altfel?
Drepnea
Jumătate mișcare, jumătate siguranță
Locurile sînt sinonime cu niște stări psihice, sînt legate de întregi constelații de lucruri trăite, sunete, imagini, intensități care au înscris acel teritoriu pe harta mea emoțională.
Neuhausen (Erzgeb ), die Schlossgasse JPG
În satul Noulacasă
Acest sat se numește Neuhausen, iar mie, în română, îmi place să-i spui Noulacasă.
mare
Un lac între munți
Am știut că atunci, acolo, sînt fericit și că e un loc în care o să mă întorc întotdeauna cînd o să mă pierd, cînd o să-mi fie foame, sete sau o să mă rătăcesc.
p 11 jos jpg
Aici, între cei doi poli ai vieții mele
Cred că pentru mine e esențial să pot oscila între două stări sau două locuri sau două universuri sufletești.
p 12 Paris, Cartierul Latin WC jpg
Orașe uriașe
Mă văd întors în Paris, trăind liniștit viața altora, recunoscător celor care se poartă frumos cu mine, pînă cînd alții, nou-veniți, încep să îmi fie recunoscători că mă port frumos cu ei.
25869202527 80595838cf c jpg
4 case x 4 mașini
Mașina pe care mi-aș fi luat-o putea funcționa drept criteriu de delimitare a unor intervale (micro)biografice.
p 13 jpg
Harta
Aș vrea să trăiesc în România pentru că, după atîtea mereu alte și alte hărți, ar fi mai ușor s-o iau pe-a noastră la puricat, și la propriu, și la figurat.
p 1 jpg
Pe aripile gîștelor sălbatice
M-aș lăsa purtată de gîştele sălbatice ale lui Nils Holgersson, dînd roată nu doar Suediei, ci întregului continent, planînd fără nici o obligaţie şi nici un regret pe deasupra locurilor pe care le-am iubit cîndva.
1200x630 jpg
Pentru Constanța, cu dragoste și abjecție
Mi-ar plăcea să trăiesc într-o Constanța în care nostalgia – neobturată de dezvoltările imobiliare – să deschidă portaluri către trecut.
index png
Orașul Sud
Lună plină, Dunărea caldă și întunecată la Brăila, primitoare cînd intri cu picioarele în malul ușor nămolos.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Centrul și marginea
Tendința este acum cea a descentralizării și nu doar din punct de vedere urbanistic.
p 10 sus WC jpg
Strada Tunari în ficțiune și în realitate
Comoditatea locuirii împreună se vede că a primat față de disconfortul izvorît din diferență, rasială, socială.
Mahala jpg
Mahalale şi mahalagii
Oamenii se temeau de mahala şi de puterea cu care devora reputații şi destine.
Diana jpg
La Bragadiru
Lockdown-ul din martie 2020 ne-a prins în cei 46 de metri pătrați ai apartamentului de două camere din Drumul Taberei. Atunci a fost momentul-cheie.
p 12 sus jpg
Periferia sferei moralității: o scurtă istorie despre progres
Virtutea nu mai este ceva ce poate fi impus de la centru, ci descoperit și practicat de fiecare.
Irina jpg
O stradă doar a lor
Blocurile noi, plombe inestetice inserate în această alveolă cu aspect periurban, la rîndul ei înglobată într-un mare cartier de blocuri, ar fi contribuit la „curățirea” zonei.
1024px Bruxelles   Commission Européenne Berlaymont (23191436909) jpg
România, la periferia UE? Da, dar alții dau buzna afară
Faptul că euroscepticismul e (deocamdată?...) o afacere politică fără urmări, în România, e confirmat de ultimele formule de guvernare din țară.
p 14 sus Piazza del Popolo WC jpg1 jpg
Marginea lumii
E o senzație greu de găsit în altă parte, aceea că nimeni, niciodată, n-are ochii ațintiți spre tine, ceea ce îți lasă loc să faci ce vrei și să fii cum ești.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta apărării
Ne-am gîndit să abordăm chestiuni precum soarta, scopul și responsabilitatea artei în vreme de război.
p 10 C  Alba jpg
Artă fără adăpost
Muzeele de artă s-au obișnuit cu drôle de guerre care a șters din mințile tuturor iminența sau măcar posibilitatea unui război real.
p 11 youtube jpg
Patru tablouri
Au fost furate peste 170.000 de mii piese de artă fără ca trupele „eliberatoare“ să intervină.
d15 Dan Perjovschi Anti War Drawings ©Nicolas Wefers 5 jpg
Make art, not war – anchetă
Dată fiind natura explicit grafică a unui conflict armat, am adresat trei întrebări cîtorva artiști care se ocupă cu imaginea: pictori, artiști vizuali, regizori de film, desenatori.
p 1 Carlos Alba jpg
Fragilitatea indestructibilă a literei
Asta e proprietatea esențială a cărților: opresc în corpul lor corpurile morții.

Adevarul.ro

image
Românii au votat Destinaţia Turistică a anului 2022. Oraşul care a câştigat marele titlu
Capitala Moldovei a câştigat premiul publicului, românii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Braşovului.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.