Cosmonautul

Bogdan MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Cosmonautul jpeg

Clasa a VII-a, ora de geogra. Profa întîrzie. Stăm cuminți în bănci, Gîrlea nu știe de glumă. În urmă cu cîteva săptămîni, Țipo a zis Costanța în loc de Constanța.

Constanța! a zbierat ea.

Costanța, a rînjit el.

Acum Țipo umple tabla cu Constanța înainte de fiecare oră cu Gîrlea. Constanța Constanța Costa... S-a-ncurcat iar. Îi dau un cot lui Crîngu. Chițăim, nu prea știm să rîdem. La școală n-avem voie. Acasă, nici atît. Țipo s-a-ntors spre noi, mă fixează de secunde bune. Ce naiba, ăsta n-a amenințat niciodată pe nimeni. E mai fricos decît mine. E cel mai fricos! Scot o coajă de portocală din bancă și mă fac că-l lovesc. Nu se clintește și parcă s-a albăstrit la față. Mi se face teamă. Arunc cu coaja după el, îl iau din plin, se pun și alții pe chițăit.

Poc! Poc! Ce?! Să-mi trag nervu’, mă bate Țipo! Mi-a spart nasu’!

Strîng pumnii, închid ochii și dau, e prima dată cînd dau altfel decît în joacă. Deschid ochii, Țipo e pe jos, tremură din toate încheieturile. Îmi lipesc buzele de ale lui. Gură încleștată, salam cu portocală, horcăieli, voci plîngărețe în fundal. Suflu cît pot de tare, oare așa se face? Nimic. Fug la baie, îmi fac palmele căuș, dau drumul la robinet, mă-ntorc, îl stropesc pe ăla, mă milogesc de el și de Dumnezeu, și ce-o să zică maică-mea cînd o să afle?

Ora de geogra nu se mai termină. În locul lui Gîrlea au venit dira și mama lui Țipo. Discută în șoaptă de două minute. Mi se pare că toată clasa mă condamnă. Mă ridic, dar Crîngu e pe fază și mă trage imediat lîngă el, în bancă. Deschide caietul și scrie:

Nu l-ai lovit tu, a căzut singur!

Cum singur?

Așa bine!!! Nu fi... și desenează o sculă bleagă.

Țipo se poticnește printre bănci. Iartă-mă, spun eu, mama, zice el. Femeia îl sărută pe creștet și îl trage după ea. Ușa se închide încet. Ora cea mai lungă continuă, dira ne pune să rezolvăm ecuații.

Țipo a revenit la școală peste două zile. L-am înconjurat toți:

Ce faci, bă nebunule? Ieri ne-a dat Ampel lucrare, numa’ tu ai scăpat. Ești tare!

Am fost la spital, mi-au pus niște gel pe cap și mi-au lipit un fel de cască, ne-a explicat el. Zici că eram cosmonaut, hî-hî.

*

Sînt la un cabinet medical, îmi fac EEG de rutină.

De ce rîdeți, domnu’? întreabă asistenta.

Păi, cum să nu rîd? Zici că-s cosmonaut!

Tipa zîmbește înțelegător. S-a obișnuit cu poantele mele.

Merg regulat la doctor, îmi setez alarme, să nu uit de medicamente, evit oboseala. Fiecare criză de epilepsie e precedată de o aură – cîteva minute stranii, de avertizare. Uneori, celor dimprejur le cresc dinții, unghiile, părul, sînii. Alteori, prind mirosuri înțepătoare. Ca să mă liniștesc, îmi spun povești. Vorbesc cu morți, răniți și luzări. În preajma lor, mă simt în siguranță.

Wonderland!

Hai că ești bine, mă încurajează un fomist. Ești mai bine decît mine. Cum te cheamă?

Cum mă cheamă? Țipo? Costanța? Alice? Crîngu? Naiba mai știe...

Pune-te jos, altfel cazi și te spargi. Nu fi... surlă bleagă!

Surlă, hî-hî.

Cuvintele își pierd semnificația. Mă întind pe podea și aștept să treacă furtuna. Spaima e suportabilă.

Bogdan Munteanu este scriitor. Cea mai recentă carte a sa este romanul Stai jos sau cazi, Editura Nemira, 2022.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

avion Wizz Air FOTO Wizz Air
Wizz Air se joacă cu nervii clienților. Cum să eviți experiența unui medic clujean rămas fără loc
Pornind de la „surpriza” unui medic clujean care a rămas fără loc la cursa Wizz Air pe care o plătise, „Adevărul” a încercat să afle politica acestei companii de overbooking și situația zborurilor anulate.
fabrica de zahar ludus foto msnews.ro
Fabrica de zahăr din Luduş va fi închisă şi demolată. „Statul român s-a retras din negocieri”
Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA a fost anunţat de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului.
marcel ciolacu jpeg
Ciolacu, despre salariile aleșilor locali: Le susțin. Sunt doar 3.100 de persoane
Șeful PSD, Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru Antena 3 că susține majorarea salariilor aleșilor locali, explicând că, în opinia sa, mersul este unul corect.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.