Construind legi pentru construcții

Publicat în Dilema Veche nr. 370 din 17-23 martie 2011
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Proprietarii de imobile construite fără autorizaţie mai au timp pînă pe 1 ianuarie 2012 să intre în legalitate. De la acea dată Guvernul va putea cere demolarea construcţiilor ilegale. Recent, a fost adoptată o nouă lege care întăreşte prerogativele autorităţilor locale în ceea ce priveşte acordarea sau nu a autorizaţiilor de construire şi le obligă să demoleze construcţiile realizate fără respectarea legii. HotNews.ro a publicat un articol în care prezintă o cazuistică interesantă pe această temă. Trei imobile şi trei căi de acţiune.

● Bulevardul Primăverii, nr. 55 

În 2005, Primăria Capitalei a autorizat, la această adresă, o construcţie de 4 etaje. Proprietarul a construit ilegal un bloc de 7 etaje. Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat ilegalitatea şi l-a sancţionat pe beneficiar. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, la şedinţa de pe 28 ianuarie, un Plan Urbanistic Zonal prin care a introdus în legalitate blocul de 7 etaje. 

● Strada Aurel Vlaicu, nr. 120-122 

Primăria sectorului 2 a emis, în aprilie 2008, autorizaţie de construire pentru un imobil de 6 etaje, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 120-122. Proprietarii au construit un imobil de 10 etaje, cu patru în plus decît prevedea autorizaţia, şi cu o amprentă la sol mai mare. Primăria sectorului 2 şi Asociaţia Pro_Do_Mo s-au adresat instanţei sesizînd ilegalitatea. Judecătoria sectorului 2 a constatat ilegalitatea pe 5 iulie 2010 şi a decis încadrarea construcţiei în paremetrii prevăzuţi de autorizaţia de construire. Ceea ce însemna, de fapt, demolarea construcţiei. Dacă ar fi construit ilegal doar etajele în plus, acestea puteau fi demolate fără a afecta restul construcţiei. Pentru că amprenta clădirii la sol este mult mai mare, trebuie demolat tot. Altfel nu are cum să respecte parametrii autorizaţiei – a declarat pentru HotNews.ro Dorina Bănişor, reprezentanta Asociaţiei Pro_Do_Mo, parte în proces. Decizia Judecătoriei sectorului 2 nu este definitivă şi irevocabilă, recursul judecîndu-se în toamna acestui an.

● Strada Aromei, nr. 88 

În 2005, Consiliul Local sector 2 a aprobat printr-un Plan Urbanistic de Detaliu construirea unui bloc de 4 etaje pe strada Aromei nr. 88. În 2006 Primăria sectorului 2 a dat autorizaţie pentru construirea imobilului. Tot în 2006, vecinii l-au dat în judecată pe primarul sectorului 2, Consiliul Local şi pe proprietarii de la nr. 88, cerînd anularea Autorizaţiei de construire şi a Hotărîrii de Consiliu Local în baza căreia s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu. Motivul: construirea unei astfel de clădiri trebuia aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu de cel local. La sfîrşitul anului 2008, Curtea de Apel Bucureşti a anulat PUD-ul şi Autorizaţia de construire în baza cărora s-a construit blocul de 4 etaje. Acum pe rol se află un proces pentru demolarea imobilului ridicat ilegal. Proprietarii au încercat la începutul acestui an să-şi introducă imobilul în legalitate, la Primăria Capitalei. Datorită faptului că în Legea Urbanismului nu era foarte clar dacă se poate intra în legalitate sau nu, Primăria Capitalei a cerut un punct de vedere de la Ministerul Dezvoltării. Iniţial, Ministerul Dezvoltării a spus, printr-o adresă semnată de directorul Direcţiei de urbanism, că acest lucru nu este posbil. Ulterior, secretarul de stat Eugen Curteanu, printr-o altă adresă trimisă Primăriei Capitalei, a schimbat punctul de vedere al MD. Acum, nu mai încape îndoială că, pînă pe 1 ianuarie 2012, cei care au construit ilegal pot intra în legalitate.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.