Constantin Noica şi Sergiu Al-George. Omagiu indirect

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Constantin Noica şi Sergiu Al George  Omagiu indirect jpeg

În 1976, am avut șansa de a-l vizita la Paris, în locuința sa din Place Charles Dullin, pe Mircea Eliade. Printre multe altele, domnia-sa m-a întrebat cum arată studiile sanscrite în România și cum e perceput, ca specialist, Sergiu Al-George. La data cu pricina, nu-l cunoscusem încă pe marele orientalist și am răspuns, prea expeditiv, ceva de genul: „Da, a publicat traduceri și comentarii de texte ale culturii indiene clasice, dar nu e un «specialist» în sens academic; meseria lui de bază e aceea de medic orelist“. Întors în țară, am povestit episodul dlui Constantin Noica. De puține ori l am văzut atît de supărat. Era foarte legat de Sergiu Al-George, îl prețuia și se simțea vinovat de arestarea lui în așa-numitul „lot Noica“. Mi-a cerut să repar prompt ceea ce el numea o inadmisibilă gafă și pentru că, descumpănit, nu știam ce trebuie să fac, mi-a cerut să-i trimit lui Eliade o scrisoare reparatorie. După care a decis, autoritar ca niciodată, să scrie el textul scrisorii și să mă pună, apoi, s-o semnez. Am descoperit, de curînd, manuscrisul „propunerii“ nicasiene și îl ofer cititorilor, ca pe o reparație tîrzie a juvenilei mele inadecvări. Iată:

Păltiniș

Mult stimate Domnule Profesor,

În nădejdea că vă amintiți de numele meu, îmi iau îngăduința să vă scriu un cuvînt, din localitatea retragerii dlui Noica, de la care veți primi în curînd o scrisoare.

M-ați întrebat în cursul întrevederii pe care mi-ați făcut cinstea să mi-o acordați, ce cred despre S. Al-G. V-am dat un răspuns supărător de superficial, care v-ar putea face să credeți că prietenul Dv. nu are aci ecoul meritat. Întors în țară, nu numai că l-am citit și cunoscut personal, dar am avut prilejul să aflu ce excepțională reputație de specialist și-a făcut în ultimii ani. În jurul persoanei dînsului se concentrează speranțele multora de-a se putea face un Institut de Orientalistică, așa cum a obținut drul Palade unul de Biologie. E de la sine înțeles că Institutul ar încerca – poate cu sprijinul Dv. de la distanță – să realizeze ceva din proiectul pe care l ați inițiat încă de acum 40 de ani, după cîte aflam cu mîndrie (și cu tristețe pentru întîrzierea realizării) noi, cei tineri.

În timida convingere că rîndurile acestea ar putea spori, cît de cît, încrederea Dv. în capacitatea celor de aici de a vă realiza gîndul, rămîn, cu adînc respectuos devotament,

Al D-voastră,

A.P.

Am avut neglijența de a nu trimite scrisoarea de mai sus, iar dl Noica n-a mai insistat. Tot ce pot spune în apărarea mea este că, ajuns, după decembrie 1989, într-un post de decizie, am înființat un Institut de Studii Orientale, cu numele „Sergiu Al-George“. L-am numit director pe dl Radu Bercea, un discipol al marelui indianist. Din păcate, Institutul n a supraviețuit, deși reușisem să aducem, în patrimoniul lui, biblioteca pariziană a lui Eliade. După plecarea mea de la Ministerul Culturii, Institutul a fost trecut în subordinea Primăriei Bucureștiului, iar apoi într-o nișă a Bibliotecii Municipale. Ut potui, non sicut volui! Adică: am făcut cît am putut, nu cît am vrut…

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.