Confuzie și adaptare

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Confuzie și adaptare jpeg

Au mai rămas doar două săptămîni pînă la debutul noului an școlar și universitar, iar lucrurile sînt în continuare confuze. Există mai multe scenarii posibile, în funcție de evoluția pandemiei, se iau în calcul variante hibrid, școala de-a acasă combinată cu școala „clasică” ce presupune prezența fizică la ore, în unele școli se improvizează deja noi săli de clasă în spații adiacente sau în containere montate în curtea școlii, pentru a se respecta distanțarea. S-au împărțit tablete conectate la Internet, însă sînt insuficiente, iar în unele gospodării din mediul rural nu există curent electric, darămite Internet, pentru copiii săraci școala de la distanță nu e o soluție. Imaginile cu băncile prevăzute deja cu panouri de protecție sînt angoasante, nu poți ține un copil 4-6 ore într-o colivie. Unii profesori iau în calcul să țină ore în aer liber, cît le va permite timpul frumos. Părinții sînt în continuare nemulțumiți, pentru mulți dintre ei școala online din primăvară a fost un coșmar, iar cei care și-au reluat job-urile și nu au cu cine să-și lase copiii singuri acasă, în fața computerului unde vor învăța online, abia acum realizează cît de mult s-au bazat pe „sistem”. Pasarea copilului școlii timp de mai multe ore pe zi era, dincolo de factorul educațional, și un mod de viață, de a gestiona timpul unei familii. Pe de altă parte, nu există încă date și evaluari despre ce a însemnat școala online de anul acesta, care au fost rezultatele, dacă au existat vreunele. Profesorii și elevii s-au adaptat din mers, fiecare a făcut cam ce l-a tăiat capul. S-a simțit, însă, din plin absența, de-a lungul timpului, a unor cursuri de formare în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii în educație, profesori din vechea gardă care în urmă cu cîteva luni blamau Internetul și-l considerau nociv și pierzător de timp pentru elevi s-au trezit în ipostaza de a se folosi exclusiv de Internet pentru a preda și a ajunge cumva la elevi. Mulți dintre ei abia dacă știau să deschidă un calculator, unii au luat decizia pe care o tot amînau de ceva vreme – să se retragă din „sistem”, să iasă la pensie. Ceilalți și-au dat silința să învețe într-un timp record să folosească platformele online, de multe ori au fost ajutați chiar de către elevi. Însă dacă unui profesor de matematică, de pildă, i-a fost mai ușor să împartă niște teme pe grupuri sau pe e-mail și apoi să le corecteze, unui profesor de sport i-a fost foarte greu, dacă nu imposibil să-și mute orele care prespun în primul rînd un spațiu fizic, precum terenul de sport sau sala de gimnastică, în spațiul virtual. Însă cine are nevoie de sport? – va spune, cu un zîmbet superior, profesorul de matematică.

Un Dosar despre „Școala în pandemie” este necesar, chiar dacă nu oferă prea multe răspunsuri cu privire la ce va urma. Rămîne de văzut în timp dacă tot răul va fi spre bine și dacă o situație de criză va putea să modifice în vreun fel un sistem de învățămînt înțepenit și cu multe hibe sau chiar percepția asupra educației.

Ilustrație de Ion BARBU

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.