Compromis și discernămînt

Mario BARANGEA
Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Compromis și discernămînt jpeg

„Alegem răul cel mai mic.” Propoziția asta mi s-a părut dintotdeauna expresia a ceva nefiresc, a unei atitudini descurajate. Enunțul cu pricina circulă mult, mai ales în timpul perioadei electorale, cînd angajarea pentru susținerea unor principii ar trebui să fie vizibilă și definitorie pentru orice cetățean responsabil. Dar alegerea „răului celui mai mic” pare să fie, pentru cei mai mulți, o concesie acceptabilă în situația dată. Cum se ajunge acolo de fiecare dată? Să fie vorba doar de o diminuare momentană a puterii de judecată? Ce determină această lipsă de consecvență, de vreme ce cu toții ne dorim „mai binele”? Cauzele problemei ar trebui identificate într-un comportament de adîncime. Obișnuința de a concede unei puzderii de compromisuri minore face ca un eveniment major să nu mai solicite capacitatea de discriminare, deja erodată pe culoarele secundare ale cedărilor zilnice. O mulțime de chestiuni ne tracasează cotidianul, lăsînd urme efemere, pînă cînd, chemați la o alegere importantă, să renunțăm repede și fără întrebări la raționalitate, tocmai din obișnuința de a face asta tot timpul în chestiuni nesemnificative și trecătoare.

În legătură cu acest fenomen, teza pe care o accept cel mai ușor este că nu se poate vorbi nicicînd de un compromis „bun”. Compromisul nu e nici bun, nici rău. Poate fi minor, dar niciodată bun. Un compromis rămîne ceea ce este, indiferent de posibilele avantaje pe care le aduce cu sine. Totuși, este imposibil să nu facem compromisuri. Dar contextele vor fi admisibile dacă punem situația compromițătoare în paralel cu un anume efort. Efortul la care orice persoană  este chemată constă în încercarea de a echilibra mereu compromisurile minore inerente cotidianității cu principiile care îi sînt îndreptar de viață.

Orice fel de negociere are ca referință fundamentală o formă de compromis minor. De netăgăduit, fiecare alegere pe care o facem e marcată de faptul că, de exemplu, trebuie să alegem doar un element dintr-o mulțime. Și e drept că asta ne frustrează. Dar nu e o situație fără ieșire. Soluția se află în arta echilibrării. Dar cînd zic echilibrare, nu mă refer la echilibristică. În fond, totul e să nu ne identificăm cu mareea de presiuni și renunțări minore care ne inundă zilnic. Odgonul lucidității va ști să ne țină legați de principialitate, astfel nu ne va lua valul acesta teribil al periclitării și autodiscreditării.

Alegerea răului celui mai mic e doar unul dintre exemplele de compromis major care se naște și crește în liniștea și umbra călduță a multelor compromisuri minore. Dar poate tocmai datorită acestui tip de mecanism cedarea are parte de un tratament mai îngăduitor decît în cazul altor tare morale sau psihologice. Compromisul e ambiguu. El pare ajustabil, sîntem gata oricînd să-l justificăm, e lesne pardonabil. „A furat, dar a făcut și multe lucruri bune” – nu o dată am auzit această locuțiune toxică. Sînt două verbe în enunț: primul indică flagrant cauza neajunsurilor sociale, al doilea are rolul de a echilibra prin pozitivitate dezastrul pe care îl implică primul. E vorba, neîndoielnic, de o promiscuitate morală aici, generată de un compromis major. E o compromiscuitate. Calamburul nu are neapărat aici rolul de a amuza, ci de a aglutina într-un unic termen o unică realitate. Realitatea asta e contradictorie, paradoxală. Volatilizează decisiv conceptul de valoare.

Inteligența politică, competența administrativă, logica socială – toate aceste calități pe care orice bun cetățean ar trebui să le cultive asiduu sînt reduse la statutul de lozinci sau simple formulări găunoase, fără nici o reprezentare pragmatică. Pînă la proba contrarie, compromisul e o locomotivă care tinde să tragă pe linie moartă trenul acțiunilor morale. E un ton pesimist cel pe care îl folosesc, e posibil să fie așa, însă o simplă privire spre contextele socio-politice va îndreptăți acest tip de îngrijorare. E ceva de recuperat? Desigur. În primul rînd, soliditatea și constanța rațiunilor pentru care sîntem gata să facem alegeri. Nimeni nu poate ocoli evidența lipsei de întemeiere rațională de dinaintea unor mari alegeri. E un fapt. Iar acest fapt nu poate fi combătut decît printr-un îndelungat exercițiu de discernămînt, în al doilea rînd. Am ajuns în mod intenționat la principala virtute de care ființa umană e capabilă – discernămîntul – numai pentru a observa mai îndeaproape următorul itinerariu: discernămînt-valoare-faptă.

Contrastant, compromisul nu face altceva decît să destrame legătura dintre aceste jaloane.

Mario Barangea este doctorand în filosofie, cercetător independent al istoriei ideilor.

Foto: flickr.com

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.