Companie şi comunitate

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Companie şi comunitate jpeg

- argument -

Dosarul de faţă îşi propune să observe ce înseamnă o companie care produce şi distribuie energie electrică şi termică, cum interacţionează aceasta cu mediul înconjurător şi cu comunităţile în care desfăşoară proiecte. 

Compania în cauză este Grupul CEZ: un conglomerat energetic cu sediul principal în Republica Cehă, care desfăşoară operaţiuni în mai multe ţări din centrul şi sud-estul Europei şi în Turcia. Principalele sale activităţi sînt producerea, distribuţia şi comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi comercializarea gazului natural şi mineritul. 

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească din 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA, care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vîlcea şi Teleorman. 

Acesta a investit, în zona Dobrogea, la Fîntînele, Cogealac şi Grădina, 1,1 miliarde de euro în realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW. De asemenea, a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicîndu-se la peste 22 MW, după finalizarea procesului de modernizare. Mai multe despre sursele de energii neconvenţionale a scris Adrian Stănică, cercetător la GeoEcoMar. 

Relaţia cu mediul înconjurător reprezintă o altă componentă importantă a unei companii de energie: prof. Aureliu Leca menţionează problemele legate de aceasta în articolul său. 

Partea cea mai interesantă, dar şi cu cea mai evidentă încărcătură etică, este cea legată de CSR-ul (Corporate Social Responsibility) unei companii. Grupul CEZ este preocupat de aceasta, a ajutat şi continuă să ajute diverse comunităţi din România, cu proiecte legate de infrastructură, mediu, educaţie, sănătate, cultură. Vera Ularu explică rolul CSR pentru o companie. Iar Carmen Marcu de la Pro Vobis detaliază rolul voluntariatului într-o asemenea întreprindere.

Dosarul continuă cu interviuri (cu Martin Zmelik, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România, şi despre Maratonul Olteniei şi Festivalul Internaţional de Poezie din Caraş-Severin) şi cu reportaje din satele care au beneficiat de ajutor. 

Recomandările din paginile Dosarului privind economisirea de energie vin de la specialiştii Grupului CEZ.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Camioane rusești vechi de 70 de ani, distruse de drone în estul Ucrainei. Armata rusă, tot mai jalnic echipată
Dronele ucrainene au lovit camioanele GAZ-69, construite după anul 1952.
tanar Bradley care economiseste extrem foto instagram jpg
Trimful zgârceniei. Bărbatul care nu cheltuie nici măcar pe hârtie igienică, deși are sute de mii de dolari în cont
Deși are în conturi peste 235.000 de dolari, un tânăr din SUA trăiește ca și cum ar fi la limita subzistenței. Bradley, devenit viral pe TikTok, șochează prin metodele sale extreme de economisire.
narcise istock jpg
Trucurile banale care ne ajută să păstrăm narcisele proaspete mai mult timp. Detaliile la care trebuie să avem grijă
Narcisele sunt flori spectaculoase, pe care mulți dintre noi le ținem în vaze, de-a lungul casei. Însă, dacă ne dorim să ne bucurăm de acestea pentru cât mai mult timp, există câteva trucuri speciale și simple pe care trebuie să le știm!
adina asavoaiei instagram jpg
De ce a plecat Adina Asăvoaiei, „Păpușa de la Glina”, din România: „Un rege nu e niciodată rege la el acasă”
Adina Asăvoaiei, în vârstă de 19 ani, supranumită „Păpușa de la Glina”, a dezvăluit pe rețelele de socializare că a hotărât să plece din România. Tânăra s-a filmat în aeroport și apoi în avion, spunându-le fanilor că a decis să plece pentru că nu se simte apreciată în țara ei.
Nicuşor Dan   FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Unul dintre sponsorii lui Nicușor Dan a obținut mai multe contracte fără licitație cu instituțiile subordonate primăriei Capitalei
Un fost coleg de liceu al lui Nicușor Dan a sponsorizat campania electorală din 2020 cu 10.000 de lei. Ulterior, firma la care acesta era asociat a încheiat 15 contracte cu Primăria Capitalei, valoarea totală fiind de aproape 2,2 milioane de lei.
image png
Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, spitalizat cu dureri puternice la abdomen
Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a fost trimis vineri cu elicopterul la un spital la Natal (nord-est), după ce a simţit ”dureri puternice” în abdomen, declară o purtătoare de cuvânt a partidului acestuia AFP.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că România trebuie să decidă dacă vrea sau nu taxă de poluare jpeg
Ministrul Finanţelor, apel pentru scăderea cheltuielilor statului: „Dacă nu se reduc, se poate ajunge la tăieri în carne vie”
Cheltuielile de funcţionare ale statului trebuie reduse, a spus, vineri, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, care a avertizat ministerele că trebuie să ia măsuri în acest sens, altfel se poate ajunge la „tăieri în carne vie”
72189579 1004 webp
Germania nu introduce încă armata obligatorie pentru tineri
Multe țări europene au reintrodus deja serviciul militar obligatoriu. În Germania el va rămâne, cel puțin deocamdată, voluntar, după cum reiese din acordul de coaliție convenit de conservatori și social-democrați.
image png
„Dezbatere” privind participarea Israelului la Eurovision 2025, cu o supraviețuitoare a atacului Hamas
Televiziunea publică spaniolă RTVE a cerut vineri o „dezbatere” privind participarea Israelului la Eurovision, din cauza „îngrijorărilor” legate de „situaţia din Gaza”.