Codul lui Tocqueville

Publicat în Dilema Veche nr. 313 din 11-17 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Nu mai exist─â un stil specific Bucure┼čtiului. Am ajuns precum America: o salat─â compus─â din toate trendurile, f─âr─â vreun bob de maz─âre pe care s─â-l remarci. Prin ultimii doi ani ai mileniului trecut cel mai des ├«i c─âlcam pe picior din gre┼čeal─â, ├«n metrou, pe emoizi, dar anul ─âsta parc─â cel mai des m─â ├«mpiedic de pi┼úipoance ┼či de oameni de afaceri...!

Pi┼úipoancele nu s├«nt ceva de domeniul mileniului ─âstuia la noi, ci o ÔÇ×grip─âÔÇť care a r─âzbit puternic ├«n ultimii patru ani, av├«nd drept simboluri prin┼úesicile ta-tii, vopsite blond ori roz, care ├«┼či petrec jum─âtate din timp la Mall B─âneasa ÔÇô ÔÇ×E cel mai mare din Europa, fat─â!ÔÇť ÔÇô cump─âr├«nd orice pereche de blugi colora┼úi, cu c├«t mai mult sclipici ┼či farmece, curele mari de piele cu diamante false care te orbesc ├«n tramvai; bluze foarte st├«mte pe trup ┼či ele cu c├«t de multe zorzoane posibile, bolerouri cu imita┼úii de piele de leopard. ÔÇ×Prin┼úeseleÔÇť se balanseaz─â puternic pe toace de doisprezece centimetri ┼úuguiate ┼či sub┼úiri ca firul de p─âr. Probabil c─â ar fi de o sut─â de ori mai bine dac─â domni┼čoarele acestea nu ┼či-ar l─âsa la vedere anumite p─âr┼úi ale cursului inferior ┼či mijlociu al ┼čirei spin─ârii. Le auzi tr─ânc─ânind despre noile telefoane Samsung, glisante, aurite, pe care le-au primit de la t─âticul. Pi┼úipoancele au fe┼úe mititele, dar guri uria┼če, iar dac─â le gre┼če┼čti cu ceva, te treze┼čti ├«n centrul unui tsunami de ├«njur─âturi care mai de care mai inovatoare.

Cel mai adesea, pi┼úipoancele s├«nt ├«nso┼úite de un grup de masculi feroce cu geci negre foarte str├«nse pe torace, blugi cu rupturi ┼či sclipici masculin, teni┼či Nike sau Adidas originali, negri sau albi, lan┼úuri masive de aur ┼či argint, ascult├«nd Gu┼ú─â la maximum la difuzorul telefoanelor de fi┼úe, prin autobuze.

Oamenii obi┼čnui┼úi care nu caut─â s─â se diferen┼úieze de ceilal┼úi se mul┼úumesc majoritatea cu o pereche clasic─â de blugi de la orice magazin semicunoscut sau de la second-hand-uri. Pot spune c─â orice hanorac vi┼činiu, gri cu p─âtr─â┼úele sau albastru cu alte forme geometrice ┼či o jachet─â de orice culoare s├«nt fix ceea ce se poart─â, de la 4 la 30 de ani.

├Än continuare se remarc─â rockerii adev─âra┼úi, superficiali sau ├«n curs de dezvoltare. De cinci ani de zile e┼čti ├«n trend dac─â ┼čtii s─â m├«nuie┼čti o chitar─â, mai ales dac─â e un fender electric. Uite a┼ča s-a dezvoltat tipul rockeri┼úei superficiale care ┼čtie cea mai simpl─â melodie, ÔÇ×Wish You Were HereÔÇť a trupei rock britanice Pink Floyd. Ele poart─â cel mai adesea tricouri originale de sute de euro cu trupele AC/DC, Metallica sau cu Jim Morrison, f─âr─â m─âcar s─â ┼čtie diferen┼úa ├«ntre Led Zeppelin ┼či Green Day, aceasta din urm─â fiind o trup─â punk, adesea asemuit─â cu Red Hot Chilli Peppers ┼či Coldplay, o trup─â specific─â genera┼úiei emo.

Rockerii adev─âra┼úi s├«nt foarte retra┼či, din c├«te am observat eu, ┼či foarte pu┼úin sociabili. Prefer─â haine sumbre, paltoane negre, lungi, au tunsori exacte sau complet dezordonate, cu plete rebele ┼či bocanci, de cele mai multe ori, ┼či ei poart─â tricouri originale, dar nu neap─ârat cu Grateful Dead sau Queen, ci ┼či cu poantele designerului Alexander Timofeev sau ale lui Paul Dean.

Punki┼čtii s├«nt deseori ├«ncurca┼úi cu cei emo, punk-ul st├«nd la baza fenomenului. Ei poart─â blugi rup┼úi cu un lan┼ú sau dou─â, br─â┼ú─âri cu ┼úepi ┼či capete de mort, adida┼či sau tricouri Ed Hardy, se machiaz─â cu dermatograf foarte accentuat, au poate ┼či o creast─â colorat─â ├«n cap ┼či maieuri prin care ├«┼či arat─â mu┼čchii.

Emole┼úii s├«nt lei┼úi aproape, dar nu-i vei vedea pe ei cu o coam─â de coco┼č, ci cu o pleat─â peste ochiul drept, dreapt─â, neagr─â, dac─â se poate, poart─â mai des blugi negri, mai rar maieuri, dar cu siguran┼ú─â s├«nt 80% ├«n doliu ┼či ├«┼úi vorbesc cu jum─âtate de gur─â.

├Änc─â mai exist─â ┼či hip-hoperii, care poart─â blugi largi, maieuri albe extrem de lungi, ┼čepci cu dosul, bling-bling-uri ┼či te salut─â cu ÔÇ×Yo, ma man!ÔÇť.

Stilul hippie nu a murit niciodat─â complet, iar ├«n ultimii doi ani din ce ├«n ce mai mult─â lume a ├«nceput s─â se exprime. Din p─âcate, a ap─ârut ┼či tipul superficial care ┼čtie numai ÔÇ×We All Live in a Yellow SubmarineÔÇť de la Beatles ┼či poart─â aiureli de toate culorile. Mai exist─â genul hippie-ului bogat, ceea ce este un oxymoron, dac─â nu v─â e cu sup─ârare, ce poart─â fuste lucrate de Anne Klein de la The Little Groovy Hippie Shop sau Zara, ├«n acela┼či timp ┼či o pereche de pantaloni de p├«nz─â vi┼činie, trei c─âm─â┼či flutur├«nde, toate cump─ârate cu sute de milioane, numai ├«n speran┼úa de a fi observat(─â), ├«n cele mai multe cazuri. Mai exist─â totu┼či hippie adev─âra┼úi, care chiar nu s├«nt materiali┼čti, se ├«mbrac─â a┼ča cum d─â Domnul, s├«nt vis─âtori, ├«┼či las─â plete complet nebune ├«n valuri ┼či s├«nt pa┼čnici.

Acestea fiind spuse, cred c─â pot ├«ncheia c─âl─âtoria prin Bucure┼čtiul nostru american.

Ileana Zirra este elev─â ├«n clasa a VIII-a la Liceul Teoretic ÔÇ×Alexandru Vlahu┼ú─âÔÇť din Bucure┼čti.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.