Cluj-Napoca

Emil BOC
Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Cluj Napoca jpeg

„În urmă cu cinci ani, Cluj-Napoca s-a angajat într-un proces care a dus la realizarea aplicaţiei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. A fost un proces complex şi care îşi arată deja roadele. Munca de pregătire a dosarului de candidatură a produs deja efecte. Sîntem astăzi mai deschişi înspre noi înşine şi înspre Europa.

Prin proiectul pe care l-am propus îi invităm pe artiştii şi pe cetăţenii întregii Europe să ni se alăture într-un laborator urban în care experimentele şi inovaţiile noastre la scară mică sînt înălţate pe o nouă treaptă. Una în care vitalitatea culturală asigură tuturor temelia unei vieţi împlinite. În care sfera publică este imaginată şi construită pe principiul participării. În care principalele noastre atuuri – performanţa academică şi artistică, inovaţia socială, o populaţie tînără, diversitatea culturală şi o economie dinamică – pot fi catalizate, prin cultură, astfel încît să devină un model pentru viaţa urbană europeană. Cultura este calea noastră spre vindecare, conectare şi dezvoltare în ipostaza de comunitate, de oraş, de Europa. Titlul ar fi un important catalizator de energii pentru oraş, însă şi în lipsa lui, Clujul cultural îşi va continua călătoria. Cu siguranţă, proiectele majore pe care s-a construit aplicaţia vor fi continuate, indiferent de rezultatul competiţiei. Depinde doar de noi dacă sîntem în stare să ne planificăm de o manieră coerentă viitorul, să stabilim unde vrem să ajungem şi ce trebuie să facem pentru ca să reuşim.“

Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Un senator democrat s a întâlnit cu migrantul deportat eronat FOTO Captură jpg
Președintele El Salvador, sarcastic după ce un senator democrat s-a întâlnit cu bărbatul deportat eronat de SUA: „A înviat miraculos”
Un senator democrat american s-a întâlnit cu bărbatul despre care oficialii administraţiei Trump au recunoscut că a fost expulzat dintr-o eroare din Maryland către o mega-închisoare din El Salvador, relatează BBC.
ploi torentiale vremea furtuna vijelie 0 jpeg
ANM a prelungit avertizarea de vreme rea. Zonele din țară lovite de grindină și ploi torențiale
Meteorologii au avertizat că până sâmbătă dimineața se vor semnala ploi, cu descărcări electrice şi, izolat, grindină şi vijelii, în mai multe regiuni din țară.
Ancelotti jpg
Banner Andreea Esca
Ce i-a urat Andreea Esca lui Adrian Sârbu la împlinirea vârstei de 70 de ani: „Un moș nebun care visa cai verzi pe pereți”
Andreea Esca, celebra prezentatoare a Știrilor Pro TV, a transmis un mesaj pentru Adrian Sârbu cu ocazia aniversării acestuia de 70 de ani.
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
Cum faci curățenia de primăvară cât mai eficient? Urmează acești 5 pași simpli!
Curățenia de Paști nu este doar o tradiție, ci și un mod frumos de a-ți reîmprospăta casa și mintea înainte de una dintre cele mai importante sărbători. Iată un plan simplu, dar eficient, ca să transformi tot procesul într-o activitate organizată și chiar plăcută.
image png
Dacă mănânci la momentul nepotrivit, nu vei pierde în greutate, ci te vei îngrășa! Când trebuie să iei micul dejun, prânzul și cină?
Există un adevăr mai puțin discutat când vine vorba de slăbit: momentul mesei este la fel de important ca și conținutul farfuriei. Poți alege cele mai sănătoase alimente și să numeri cu grijă fiecare calorie, dar dacă mănânci la ore nepotrivite, rezultatele vor întârzia să apară.
copaceanu mihai jpg
Mesajul unui psiholog către preoți în Vinerea Mare: „Coborați pe pământ dragi preoți și episcopi!”
Mihai Copăceanu, psiholog specializat în adicții, le recomandă preoților să vorbească de Paște despre pericolul care îi pândește pe tineri.
Rugaciunea din Vinerea Mare Foto Amazon.com
Post negru în Vinerea Mare. La ce oră se poate mânca
Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor, este una dintre cele mai importante și solemne zile din calendarul creștin-ortodox, parte din Săptămâna Mare, perioada premergătoare Paștelui, sărbătoarea Învierii Domnului.
ROOB53 7 jpg
Biserica Sf. Nicolae din Govora – un tezaur al artei lemnului
Răspândite în toată România, ascunse printre coline și livezi, bisericuțele de lemn aduc bucurie nu doar pelerinilor, ci și oricărui căutător de frumos. Pătrundem cu respect în aceste locașuri sacre, admirăm împreună arta veche, naivă, sculpturile și frescele uitate din alt timp.