Cititorii de pe Facebook au cuvîntul despre... Facebook

Dilematicii din Facebook
Publicat în Dilema Veche nr. 337 din 29 iulie - 4 august 2010
Cititorii de pe Facebook au cuvîntul despre    Facebook jpeg

Pagina de Facebook a Dilemei vechi are peste 6500 de fani, şi tot creşte, ceea ce înseamnă mai mult decît ziare şi site-uri de ştiri cu audienţă mai mare şi cu mai multă vechime acolo. Această comunitate din jurul revistei citeşte articolele, reacţionează la ele, reacţionează la reacţii, se dezvoltă natural şi separat atît de comunitatea cititorilor în print, cît şi de comunitatea celor care ne citesc pe site, dar nu prin Facebook. Încercăm azi un experiment, să aducem comunitatea de pe Facebook în revista propriu-zisă, şi ce temă mai bună decît cea despre viaţa privată pe Internet? Le-am adresat deci dilematicilor de pe Facebook cîteva întrebări, iar mai jos am făcut o selecţie a răspunsurilor.

1) Cînd aţi intrat pe Facebook aţi citit atent detaliile legate de datele  personale şi expunerea lor?

2) Vi se par relevante îngrijorările unora legate de acest subiect?

Adina Goriţă

1) Da, şi verific periodic setările privind datele personale. 2) Relevante sînt oricînd – dar în ultima vreme grija este justificată, pentru că FB a schimbat aceste setări în mod iresponsabil. Pînă la urmă însă tot de noi depinde: să ne informăm, să înţelegem exact ce avantaje şi dezavantaje avem într-o astfel de interacţiune, ce ne dorim de la ea, iar apoi să verificăm că „dăm din casă“ numai atît cît ne dorim.

Deanna St

Cine vrea viaţă „privată“ nu are ce căuta pe Internet ca membru al nici unui site/blog. Vrei privat? Foloseşte e-mail-ul personal sau telefonul.

Vrei foarte privat? Foloseşte serviciul poştal şi scrisoarea clasică.

Vrei să rămîi anonim? Nu scrie nimic, doar navighează şi citeşte.

Claudia Postelnicescu

1) Da, le-am citit şi îmi schimb frecvent setările în funcţie de ceea ce postez pe Facebook. De exemplu, nu dau acces „everyone“, atunci cînd consider că nu este cazul şi, viceversa, cînd vreau să promovez un eveniment apelez din nou la setări… Deci, în funcţie de context. 2) Facebook a schimbat recent regulile şi se pare că nu joacă fair; din această cauză, fenomenul Facebook generează alte fenomene, unele nu dintre cele dorite (accesul neîngrădit al molestatorilor de copii, violatorilor, criminalilor la informaţii expuse pe Facebook fără discernămînt; folosirea informaţiilor personale de către firme de recrutare şi angajatori; transformarea informaţiilor de pe Facebook în probe incriminatoare în procese de divorţ şi de custodie; compromiterea unor vieţi/cariere prin accesul spre contul tău a unor aplicaţii care au dreptul să-ţi modifice profilul, etc. Pe scurt, e nevoie de o dezbatere serioasă.

Cristina Ionescu

Eu le-am citit la vreun an, poate chiar doi, după ce mi-am creat contul. Le-am citit de curiozitate, pentru că mi-e foarte clar la ce mă expun de fiecare dată cînd „pun piciorul“ în orice pagină de socializare sau chiar de Internet.

Radu Ghelmez

Da, împărtăşesc îngrijorarea privind nu atît securitatea, cît confidenţialitatea informaţiilor de pe Facebook, dar asta e, de fapt, continuarea în virtual a unor isterii mai vechi. Nici înainte de Facebook nu mă simţeam foarte confortabil cînd prietenii mei se întîlneau cu colegii de muncă, cînd colegii de facultate se întîlneau cu părinţii mei şi tot aşa. Riscul unor scurgeri de informaţie cu efecte ruşinoase m-a făcut totdeauna să încerc să împiedic tangenţa cîtorva sfere sociale distincte: părinţi-rude, colegi de servici, prieteni de pahar. Facebook nu face decît să crească oarecum riscul ca oamenii care cred că ştiu cum eşti să afle mai mult decît ai vrea despre tine, dar există două soluţii mari care, utilizate în conjuncţie, rezolvă această problemă. Prima este o soluţie corectivă şi constă în a fi atent la ceea ce se publică şi a interveni cînd ceva nu îţi convine. De exemplu, să ştergi pozele în care eşti „tăguit“ cu bikini pe post de pălărie sau dormind sub masă. A doua este o soluţie preventivă şi constă în a evita să faci lucruri pe care nu eşti în stare să ţi le asumi. E mai greu în studenţie, dar cum treci de perioada aia confuză, ar trebui să începi să poţi.


Sînt momente în care vă pare rău că aţi intrat pe Facebook? Cînd? De ce?


Claudia Postelnicescu

Nu îmi pare rău. Facebook este, pentru mine, un cinema privat :), un amuzament al dimineţilor, o posibilitate – unică! – de a mă reconecta cu vechi prieteni împrăştiaţi în toate colţurile lumii, de a accesa cu uşurinţă oameni pe care îi admir, elite din varii domenii (scriitori, artişti, chiar politicieni – deşi România nu prea are elită aici... :) Facebook este singura platformă care, de altfel, a permis democratizarea elitelor, aducîndu-le aproape de oamenii obişnuiţi. Pînă la Facebook, acest lucru nu era posibil decît prin circumstanţe personale.

Radu Ghelmez

Ete, da! Ce întrebare! Da’ că ţi-ai luat mobil îţi pare rău? Sigur, uneori te enervezi cînd sună şeful nepotrivit în momentul nepotrivit, dar aşa, per ansamblu, ţi-a părut rău vreodată că ţi-ai luat mobil? Facebook face parte din timpul şi din lumea noastră, nu poate să îţi pară rău că există decît aşa, filozofînd à la Pleşu, şi, odată ce există, evident că trebuie să fii acolo cu toată lumea, nu?


Cîţi prieteni poate avea un om?

Ioana Ramona Rusu

Legat de „prieteniile“ de pe Facebook, ele rămîn superficiale, pînă în momentul în care acestea se materializează în viaţa de zi cu zi. Şi vă spun, pot fi teribil de frumoase, unele!:)

Cornelia Macsiniuc

În viaţa reală, depinde de structura fiecăruia – nu se poate stabili o limită sau o cifră medie. Pe FB, the sky’s the limit. Internetul a lărgit foarte mult (diluînd, bineînţeles) sensul cuvîntului „prieten“. Poţi fi Facebook friends cu cineva pe care îl cunoşti şi în viaţa reală, dar cu care nici măcar nu te saluţi... Iar pentru unii, numărul de FB friends pare să confere „status“. Un articol interesant pe această temă, aici.

Claudia Postelnicescu

Puţini. Aceia nu sînt neapărat pe Facebook.

Nona Şerbănescu

Nu există reguli generale cu privire la cîţi prieteni apropiaţi sau îndepărtaţi avem, şi fiecare îşi creează propriile reguli cu privire la Facebook; chiar ieri mă chestiona cineva cu privire la cei 800 de oameni din lista mea. I-am răspuns, pe mai mult de 600 îi cunosc personal, cu aproximativ 300 dintre ei interacţionez sau am interacţionat direct în viaţa reală, cu pînă la 50 dintre ei interacţionez cu o frecvenţă mare. Pe lîngă aceşti să zicem 600, cam 150 sînt doar cunoscuţi ai cunoscuţilor, iar vreo 50 sînt total necunoscuţi (adică nu am reuşit să îmi dau seama de unde i-aş putea şti) şi probabil o să îi şterg la un moment dat. Facebook mă ajută să cunosc oameni noi foarte frumoşi şi să ţin legătura cu cei cu care altfel nu aş vorbi cu anii.

Carol Varga

Am văzut o caricatură. Reprezenta un preot, în cimitir, în faţa unei gropi deschise în care se vedea un coşciug. În afară de preot nu mai era nimeni pe-acolo. În bula de text se puteau citi următoarele: „Şi a avut o mulţime de prieteni... Pe Facebook“.

Corina Grigorof

Atîta timp cît nu există Dislike button, toţi de pe Facebook nu pot fi decît „friends“. Pe cei enervanţi îi „unfriend“ imediat doar cu un „click“, scap de ei instantaneu. Atmosfera pe Facebook e de un roz artificial, aş zice.


Se vede că întrebările astea sînt făcute de cineva enervat de Facebook?  Atunci spuneţi-ne la liber trei lucruri indiscutabil bune despre Facebook.

Mela Mihaela

1) E bun cînd vrei să organizezi o întîlnire de 20 de ani de la terminarea liceului. :) Mai ţineţi minte anunţurile din România Liberă de pe vremuri? „Promoţia 19... anunţă întîlnirea... bla-bla...“, ei bine, FB-ul ăsta e un fel de „mică publicitate’“. 2) E un fel de mare Jurnal, cu milioane de notiţe, dacă-ţi place genul e perfect. 3)...de completat;)

Alexandra Noemi-Oana Niţoiu

1) Poţi să te lauzi cu ce copii frumoşi ai şi ce ţări ai mai vizitat fără să-ţi spună cineva că te dai mare... Doar toţi o facem atunci cînd postăm poze! :) 2) Afli ultimele ştiri de bun simţ şi scapi de chinul de-a trebui să treci prin toate violurile, crimele şi porcăriile pe care le dau canalele româneşti de ştiri pînă să ajungă la ceva interesant. 3) Facebook e foarte bun în cazuri de urgenţe de genul „am pierdut un căţel“, „donaţi sînge pentru...“ etc. Postezi şi văd o grămadă de oameni, dacă ai trimite un e-mail mulţi nu l-ar deschide doar văzînd subiectul, însă aşa...

Elena Teodora

1) Afli despre zilele de naştere ale prietenilor, pe care de obicei nu le ţii minte, te conformezi şi eviţi supărări. :) 2) Chiar dacă nu ţii legătura constant cu prietenii tăi, ştii că îi poţi oricînd aborda pe Facebook, printr-un mesaj sau pe chat, dacă sînt online. 3) E prin definiţie o chestie informală – chiar dacă uneori poate fi şi oficială, şi comunicarea devine uşoară şi eficientă. De exemplu, cînd cineva e indecis dacă să-şi facă un cont pe Facebook, aruncă o întrebare şi primeşte o groază de răspunsuri.

Ioana Maria Rusu

1) Dilema e pe Fbk. :) 2) Un fel de ziar cu noutăţi, găsit dimineaţa pe preş. 3) Multă pierdere de timp... care poate fi cîteodată şi bună.

Monica Neaţu

Un bun instrument de publicitate culturală. Oferă vizibilitate şi permite specialiştilor din domenii de nişă să comunice între ei, să îşi împărtăşească ideile, articolele, cărţile. Aflu rapid ce idei fantastice, penibile sau stupide mai au contemporanii mei, şi, credeţi-mă, FB face uneori cît un tratat de antropologie urbană şi de istorie a mentalităţilor. 

Legendă:  :) – zîmbet; :P – scoate limba; :D – rînjet  .

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Dezvăluiri din culisele parcursului lui Cristiano Ronaldo: la un pas de PSG
Cristiano Ronaldo se apropie de finele contractului saudit.
petrolier rusesc kerci FOTO @boris_beissner / X
Alertă în Strâmtoarea Kerci. Un vas rusesc încărcat cu mii de tone de petrol s-a rupt în două, după ce a fost lovit de furtună
Un vas rusesc, încărcat cu mii de tone de produse petroliere, s-a rupt în două în timpul unei furtuni violente, duminică, provocând o deversare în Strâmtoarea Kerci, au anunțat autoritățile ruse.
alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.