Cititorii de pe Facebook au cuvîntul despre... Facebook

Dilematicii din Facebook
Publicat în Dilema Veche nr. 337 din 29 iulie - 4 august 2010
Cititorii de pe Facebook au cuvîntul despre    Facebook jpeg

Pagina de Facebook a Dilemei vechi are peste 6500 de fani, şi tot creşte, ceea ce înseamnă mai mult decît ziare şi site-uri de ştiri cu audienţă mai mare şi cu mai multă vechime acolo. Această comunitate din jurul revistei citeşte articolele, reacţionează la ele, reacţionează la reacţii, se dezvoltă natural şi separat atît de comunitatea cititorilor în print, cît şi de comunitatea celor care ne citesc pe site, dar nu prin Facebook. Încercăm azi un experiment, să aducem comunitatea de pe Facebook în revista propriu-zisă, şi ce temă mai bună decît cea despre viaţa privată pe Internet? Le-am adresat deci dilematicilor de pe Facebook cîteva întrebări, iar mai jos am făcut o selecţie a răspunsurilor.

1) Cînd aţi intrat pe Facebook aţi citit atent detaliile legate de datele  personale şi expunerea lor?

2) Vi se par relevante îngrijorările unora legate de acest subiect?

Adina Goriţă

1) Da, şi verific periodic setările privind datele personale. 2) Relevante sînt oricînd – dar în ultima vreme grija este justificată, pentru că FB a schimbat aceste setări în mod iresponsabil. Pînă la urmă însă tot de noi depinde: să ne informăm, să înţelegem exact ce avantaje şi dezavantaje avem într-o astfel de interacţiune, ce ne dorim de la ea, iar apoi să verificăm că „dăm din casă“ numai atît cît ne dorim.

Deanna St

Cine vrea viaţă „privată“ nu are ce căuta pe Internet ca membru al nici unui site/blog. Vrei privat? Foloseşte e-mail-ul personal sau telefonul.

Vrei foarte privat? Foloseşte serviciul poştal şi scrisoarea clasică.

Vrei să rămîi anonim? Nu scrie nimic, doar navighează şi citeşte.

Claudia Postelnicescu

1) Da, le-am citit şi îmi schimb frecvent setările în funcţie de ceea ce postez pe Facebook. De exemplu, nu dau acces „everyone“, atunci cînd consider că nu este cazul şi, viceversa, cînd vreau să promovez un eveniment apelez din nou la setări… Deci, în funcţie de context. 2) Facebook a schimbat recent regulile şi se pare că nu joacă fair; din această cauză, fenomenul Facebook generează alte fenomene, unele nu dintre cele dorite (accesul neîngrădit al molestatorilor de copii, violatorilor, criminalilor la informaţii expuse pe Facebook fără discernămînt; folosirea informaţiilor personale de către firme de recrutare şi angajatori; transformarea informaţiilor de pe Facebook în probe incriminatoare în procese de divorţ şi de custodie; compromiterea unor vieţi/cariere prin accesul spre contul tău a unor aplicaţii care au dreptul să-ţi modifice profilul, etc. Pe scurt, e nevoie de o dezbatere serioasă.

Cristina Ionescu

Eu le-am citit la vreun an, poate chiar doi, după ce mi-am creat contul. Le-am citit de curiozitate, pentru că mi-e foarte clar la ce mă expun de fiecare dată cînd „pun piciorul“ în orice pagină de socializare sau chiar de Internet.

Radu Ghelmez

Da, împărtăşesc îngrijorarea privind nu atît securitatea, cît confidenţialitatea informaţiilor de pe Facebook, dar asta e, de fapt, continuarea în virtual a unor isterii mai vechi. Nici înainte de Facebook nu mă simţeam foarte confortabil cînd prietenii mei se întîlneau cu colegii de muncă, cînd colegii de facultate se întîlneau cu părinţii mei şi tot aşa. Riscul unor scurgeri de informaţie cu efecte ruşinoase m-a făcut totdeauna să încerc să împiedic tangenţa cîtorva sfere sociale distincte: părinţi-rude, colegi de servici, prieteni de pahar. Facebook nu face decît să crească oarecum riscul ca oamenii care cred că ştiu cum eşti să afle mai mult decît ai vrea despre tine, dar există două soluţii mari care, utilizate în conjuncţie, rezolvă această problemă. Prima este o soluţie corectivă şi constă în a fi atent la ceea ce se publică şi a interveni cînd ceva nu îţi convine. De exemplu, să ştergi pozele în care eşti „tăguit“ cu bikini pe post de pălărie sau dormind sub masă. A doua este o soluţie preventivă şi constă în a evita să faci lucruri pe care nu eşti în stare să ţi le asumi. E mai greu în studenţie, dar cum treci de perioada aia confuză, ar trebui să începi să poţi.


Sînt momente în care vă pare rău că aţi intrat pe Facebook? Cînd? De ce?


Claudia Postelnicescu

Nu îmi pare rău. Facebook este, pentru mine, un cinema privat :), un amuzament al dimineţilor, o posibilitate – unică! – de a mă reconecta cu vechi prieteni împrăştiaţi în toate colţurile lumii, de a accesa cu uşurinţă oameni pe care îi admir, elite din varii domenii (scriitori, artişti, chiar politicieni – deşi România nu prea are elită aici... :) Facebook este singura platformă care, de altfel, a permis democratizarea elitelor, aducîndu-le aproape de oamenii obişnuiţi. Pînă la Facebook, acest lucru nu era posibil decît prin circumstanţe personale.

Radu Ghelmez

Ete, da! Ce întrebare! Da’ că ţi-ai luat mobil îţi pare rău? Sigur, uneori te enervezi cînd sună şeful nepotrivit în momentul nepotrivit, dar aşa, per ansamblu, ţi-a părut rău vreodată că ţi-ai luat mobil? Facebook face parte din timpul şi din lumea noastră, nu poate să îţi pară rău că există decît aşa, filozofînd à la Pleşu, şi, odată ce există, evident că trebuie să fii acolo cu toată lumea, nu?


Cîţi prieteni poate avea un om?

Ioana Ramona Rusu

Legat de „prieteniile“ de pe Facebook, ele rămîn superficiale, pînă în momentul în care acestea se materializează în viaţa de zi cu zi. Şi vă spun, pot fi teribil de frumoase, unele!:)

Cornelia Macsiniuc

În viaţa reală, depinde de structura fiecăruia – nu se poate stabili o limită sau o cifră medie. Pe FB, the sky’s the limit. Internetul a lărgit foarte mult (diluînd, bineînţeles) sensul cuvîntului „prieten“. Poţi fi Facebook friends cu cineva pe care îl cunoşti şi în viaţa reală, dar cu care nici măcar nu te saluţi... Iar pentru unii, numărul de FB friends pare să confere „status“. Un articol interesant pe această temă, aici.

Claudia Postelnicescu

Puţini. Aceia nu sînt neapărat pe Facebook.

Nona Şerbănescu

Nu există reguli generale cu privire la cîţi prieteni apropiaţi sau îndepărtaţi avem, şi fiecare îşi creează propriile reguli cu privire la Facebook; chiar ieri mă chestiona cineva cu privire la cei 800 de oameni din lista mea. I-am răspuns, pe mai mult de 600 îi cunosc personal, cu aproximativ 300 dintre ei interacţionez sau am interacţionat direct în viaţa reală, cu pînă la 50 dintre ei interacţionez cu o frecvenţă mare. Pe lîngă aceşti să zicem 600, cam 150 sînt doar cunoscuţi ai cunoscuţilor, iar vreo 50 sînt total necunoscuţi (adică nu am reuşit să îmi dau seama de unde i-aş putea şti) şi probabil o să îi şterg la un moment dat. Facebook mă ajută să cunosc oameni noi foarte frumoşi şi să ţin legătura cu cei cu care altfel nu aş vorbi cu anii.

Carol Varga

Am văzut o caricatură. Reprezenta un preot, în cimitir, în faţa unei gropi deschise în care se vedea un coşciug. În afară de preot nu mai era nimeni pe-acolo. În bula de text se puteau citi următoarele: „Şi a avut o mulţime de prieteni... Pe Facebook“.

Corina Grigorof

Atîta timp cît nu există Dislike button, toţi de pe Facebook nu pot fi decît „friends“. Pe cei enervanţi îi „unfriend“ imediat doar cu un „click“, scap de ei instantaneu. Atmosfera pe Facebook e de un roz artificial, aş zice.


Se vede că întrebările astea sînt făcute de cineva enervat de Facebook?  Atunci spuneţi-ne la liber trei lucruri indiscutabil bune despre Facebook.

Mela Mihaela

1) E bun cînd vrei să organizezi o întîlnire de 20 de ani de la terminarea liceului. :) Mai ţineţi minte anunţurile din România Liberă de pe vremuri? „Promoţia 19... anunţă întîlnirea... bla-bla...“, ei bine, FB-ul ăsta e un fel de „mică publicitate’“. 2) E un fel de mare Jurnal, cu milioane de notiţe, dacă-ţi place genul e perfect. 3)...de completat;)

Alexandra Noemi-Oana Niţoiu

1) Poţi să te lauzi cu ce copii frumoşi ai şi ce ţări ai mai vizitat fără să-ţi spună cineva că te dai mare... Doar toţi o facem atunci cînd postăm poze! :) 2) Afli ultimele ştiri de bun simţ şi scapi de chinul de-a trebui să treci prin toate violurile, crimele şi porcăriile pe care le dau canalele româneşti de ştiri pînă să ajungă la ceva interesant. 3) Facebook e foarte bun în cazuri de urgenţe de genul „am pierdut un căţel“, „donaţi sînge pentru...“ etc. Postezi şi văd o grămadă de oameni, dacă ai trimite un e-mail mulţi nu l-ar deschide doar văzînd subiectul, însă aşa...

Elena Teodora

1) Afli despre zilele de naştere ale prietenilor, pe care de obicei nu le ţii minte, te conformezi şi eviţi supărări. :) 2) Chiar dacă nu ţii legătura constant cu prietenii tăi, ştii că îi poţi oricînd aborda pe Facebook, printr-un mesaj sau pe chat, dacă sînt online. 3) E prin definiţie o chestie informală – chiar dacă uneori poate fi şi oficială, şi comunicarea devine uşoară şi eficientă. De exemplu, cînd cineva e indecis dacă să-şi facă un cont pe Facebook, aruncă o întrebare şi primeşte o groază de răspunsuri.

Ioana Maria Rusu

1) Dilema e pe Fbk. :) 2) Un fel de ziar cu noutăţi, găsit dimineaţa pe preş. 3) Multă pierdere de timp... care poate fi cîteodată şi bună.

Monica Neaţu

Un bun instrument de publicitate culturală. Oferă vizibilitate şi permite specialiştilor din domenii de nişă să comunice între ei, să îşi împărtăşească ideile, articolele, cărţile. Aflu rapid ce idei fantastice, penibile sau stupide mai au contemporanii mei, şi, credeţi-mă, FB face uneori cît un tratat de antropologie urbană şi de istorie a mentalităţilor. 

Legendă:  :) – zîmbet; :P – scoate limba; :D – rînjet  .

Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al războiului jpeg
Cavalerismul desuet al războiului
Așa cum, în plină fervoare creștină, occidentalii au fost capabili de masacre, în plin ev evoluționist au demonstrat că sînt în stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educație se reflectă în succesul unor agresivi analfabeți funcțional, deveniți influencer-i pentru generațiile de mîine.
Evoluție, involuție, organodinamism jpeg
Evoluție, involuție, organodinamism
Conspiraționismul nu e altceva decît întoarcerea la gîndirea magică paranoidă, în care forțe dincolo de controlul nostru ne controlează și ne manipulează.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, războaie și alte evenimente majore duc la dispariția dramatică a unor civilizații și culturi, după care lumea reîncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
Încălzirea prin pardoseală, atît de utilizată în perioada romană, părea un mare pas înainte în ale instalațiilor anilor 1990.
Arhitectura: aveți puțintică răbdare! jpeg
Arhitectura: aveți puțintică răbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de război jpeg
Economia de război
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Viețile netrăite jpeg
O după-amiază de vară
Neputința, anxietatea, moartea celor dragi, boala, deznădejdea, felul în care îi protejăm pe copii, despre toate au scris invitații mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.