Cîteva reguli

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Cîteva reguli jpeg

Nu îi zîmbi unui suspicios! Riști să îi vîri întreaga ființă într-o criză existențială majoră. Se va întreba neîntrerupt ce are de provoacă rîsul. Își va căuta petele inexistente de pe față sau haine. Se va tortura încercînd să afle unde și cu ce a greșit. Te va urî, pentru că, neavînd răspuns la cele de mai sus, va ști sigur că îi pregătești ceva rău, asta dacă nu cumva i-ai copt-o deja. Iar dacă, în timp, va vedea că nu i s-a întîmplat nimic, te va urî și mai tare. Ori l-ai înșelat cu ceva și încă nu a aflat (dar va veni momentul Adevărului!), ori va crede că îl consideri ridicol, persoană de care poți rîde oricînd. La fel, nu îi mulțumi, pentru că se va gîndi mereu cu ce te-a favorizat și unde a pierdut. Oricum, nu te va crede că poți mulțumi sincer. Cel mai probabil îi pregătești tu ceva.

Nu încerca să îi explici ceva unui suspicios! Dacă vei încerca să îi explici ceva clar și la subiect, te va bănui de intenții mîrșave. Nu poate fi ceva atît de simplu. Cu siguranță îi ascunzi adevărul, știi tu ceva ce el nu știe. Și va  plăti cîndva amarnic dacă îți dă dreptate. Dacă nu vei reuși să îi explici simplu și clar și îl vei îndemna spre lectură (serioasă, nu cultură de Facebook), suspiciunile vor dispărea: cu siguranță îl minți și îi ascunzi adevărul, cu vorbe meșteșugite.

Dacă vei avea un succes în carieră, nu îl împărtăși unui suspicios! Te va urî cu pasiune, pentru că el știe clar că nu aveai cum să ai vreun succes fără să mergi pe căi necinstite. Te-ai adunat cu mafia, ești parte a ocultei, ți-ai vîndut prietenii – orice mizerie e acceptabilă, iar posibilitatea ca tu să fi avut vreun merit real este exclusă.

Și ai grijă, în general, ce povestești de față cu un suspicios! Orice poantă vei face, o va privi ca pe ceva personal. Iar dacă îi vei vizita familia, nu uita: suspicios înseamnă și gelos!

Încearcă să nu fii tu cel care îi dă o veste bună unui suspicios! După o bucurie de o secundă, va începe să se gîndească ce e de fapt în spatele acestei vești. Ce i se ascunde? Oare nu cumva i se pregătește ceva? Ce mai vor de la el? Sau, Doamne ferește,  acum, dacă a primit o veste bună, nu cumva vine și acel moment al compensării cînd va primi și o știre tragică?

Nu rîde de un suspicios! În situația asta, nu va avea nici un fel de dubii că e ținta ironiei tale. Oricît simț al umorului ar avea, acesta nu se aplică și propriei persoane. Îl vei răni, dar vei avea și un dușman pe viață. Sincer, fără dubii sau suspiciuni în acest caz. Dacă o faci, fă-o totuși cu blîndețe. Și amintește-i că e o glumă.

Nu încerca să înțelegi mecanismele prin care un suspicios ajunge să creadă cu dedicație, chiar fanatism, în numeroasele prostii care sînt vehiculate în prezent, asta în timp ce respinge (cu suspiciune) evidența. Sau, dacă vei înțelege, împărtășește-le cu ceilalți. Meriți recunoașterea noastră, ca descoperitor al unuia dintre cele mai mari mistere ale Universului.

Ce ai putea să încerci cu un suspicios? Mulți zic că ai putea să îl faci să meargă pe un drum bun spunîndu-i exact contrariul. Dar aici ai tu suspiciuni – ce-ar fi dacă, pentru prima oară în viață, se întîmplă să te asculte?

Și, totuși, nu lăsa singur un suspicios. S-ar putea ca atunci să aibă singura certitudine reală din viața lui. A fost abandonat, nu îi mai pasă nimănui de el, cel mai probabil e trădat. După o perioadă de satisfacție va urma o cădere totală, un drum expres spre brațele depresiei. Ținîndu-l lîngă tine, poate că într-o zi va înțelege că, totuși, nu îi vor cu toții răul. Și va învăța să se și bucure de viață.

Adrian Stănică este cercetător științific la Institutul Național de Geologie Marină – GeoEcoMar și profesor onorific la Universitatea Stirling, Marea Britanie.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

dora stanescu nichita
„Eram fix jumătatea lui” Cine a fost ultima iubire a lui Nichita Stănescu. Femeia alături de care și-a trăit ultimele clipe
Relația dintre poetul Nichita Stănescu și Todorița Tărâță, cea care i-a devenit soție în ultimii ani de viață, a fost una marcată de pasiune, poezie și o profundă conexiune sufletească. Povestea lor de dragoste a fost și ultimul capitol din viața tumultuoasă a poetului.
ciocan judecator
Câți bani încasează statul din taxarea pensiilor speciale pentru sănătate. Doar de la magistrați ia 12,64 milioane lei lunar
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) plătește lunar peste 11.000 de pensii speciale, unele dintre ele fără niciun fel de contribuție la sistemul public de pensii, iar taxarea acestora cu 10% pentru contribuțiile de sănătate va aduce sume considerabile la buget.
Calcule, impozite, taxe, avere FOTO shutterstock
„Statul nostru, cel de toate zilele, e cel mai imprevizibil plătitor”. Ce spune un antreprenor despre noile măsuri fiscale
Impactul noilor măsuri fiscal-bugetare este mai amplu decât o arată cifrele oficiale. Pentru antreprenorii din domenii esențiale precum siguranța la incendiu, efectele se propagă pe mai multe niveluri, de la aprovizionare și producție, până la relația cu clienții și statul.
incretirea frunzelor la rosii jpg
Motivul pentru care se încrețesc frunzele la roșii. Cum vă puteți salva recolta
Românii care au norocul de a locui la curte se află mereu în căutarea unor metode de a valorifica la maximum spațiul pe care îl au la dispoziție.
Muncitoare în textile. Foto: Pixabay.com
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Dominația Chinei în industria mondială de textile și confecții se destramă, slăbită de creșterea costurilor, constrângerile de reglementare și specializarea neprofitabilă. Revenirea lui Trump la Casa Albă și politica sa comercială agresivă ar putea accelera diversificarea lanțurilor de aprovizionare
Canicula caldura Europa FOTO Shutterstock jpg
Canicula pune presiune pe economia europeană. Care sunt noile riscuri sistemice
Europa trece printr-un nou val de căldură în această perioadă, pe măsură ce un curent apăsător se extinde peste jumătatea sudică a continentului. Temperaturile ridicate sunt cauzate de o masă de aer sahariană care este ținută în loc de un sistem de presiune ridicată, extins și de lungă durată.
bebelus ceas desteptator shutter jpg
Un start-up din Texas vinde scutece cu ciuperci care „mănâncă” plasticul: "Le-am oferit un alt tip de copac"
Scutecele de unică folosință ajung la groapa de gunoi și rămân acolo sute de ani. Un start-up din Texas vrea să schimbe asta cu un aliat neașteptat: ciupercile care „mănâncă” plasticul.
Akram Ojheh și fiul său. Foto: Le Monde 1977 (LAURENT MAOUSGAMMA RAPHO)/ Facebook.
Povestea magnatului Akram Ojjeh și moștenirea colosală pe care a lăsat-o. Dezvăluirile fiului său, influencer: „Nu mi-e rușine, m-am născut miliardar”
Akram Ojjeh Jr., unul dintre cei mai cunoscuți influenceri auto din Franța, cu peste un milion de urmăritori pe rețelele sociale ca YouTube și Instagram, a dezvăluit recent povestea din spatele averii sale impresionante și controversele legate de uriașa moștenire lăsată de tatăl său, Akram Ojjeh.
sofer freepik jpg
Ponturi pentru șoferii care merg în vacanță cu mașina, pentru a ajunge în siguranță la destinație: "Distanța corectă este jumătatea în metri a vitezei pe care o ai"
Este perioada vacanțelor și tot mai multe accidente se petrec pe șoselele din România. Expertul în conducere defensivă Titi Aur le recomandă șoferilor, printre altele, să respecte regula celor 2 secunde și să păstreze distanța față de mașina din față.