Cîtă întîmplare, cît control?

Publicat în Dilema Veche nr. 927 din 13 – 19 ianuarie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Există unii indivizi cu mai mult noroc decît alții? Atrag unii oameni ghinionul („Și la toți le-o dat cu carul / Numai mie cu paharul”)? Sînt unele societăți mai ghinioniste decît altele? Istoria sau politica au de-a face cu norocul? Îți poți face singur norocul? În ce măsură asemenea lucruri sînt hazard pur și în ce măsură țin de atitudine, de mentalități? Sînt cîteva întrebări pe care ni le punem la începutul unui an în care e firesc să sperăm, fiecare în parte și toți la un loc, că vom avea mai mult noroc.

Există o așa-numită „știință a norocului”, iar studiile de specialitate au demonstrat ceva ce era de bănuit, faptul că norocul unui individ ține și de felul în care îi este „setată” o anumită parte a creierului, responsabilă cu conexiunile. Și în ceea ce privește norocul „istoric”, ceva poate fi intuit, anume că societățile mai contemplative, cu mentalități mai pasive (cele orientale de obicei), privesc norocul ca pe un dat de la natură sau de la divinitate, în vreme ce societățile mai active, occidentale, caută să-și creeze cît mai multe șanse și să lase cît mai puțin la voia întîmplării. Comparate cu atenție, proverbele diverselor popoare pot denota unele asemenea diferențe de perspectivă. Locuitorii României par a miza destul de mult pe noroc, ceea ce se poate deduce din faptul că își fac asigurări de toate felurile, mai rar decît occidentalii (și chiar din constatarea că se vaccinează anti-COVID mai greu).

De neevitat însă, cînd vorbim despre noroc, sînt jocurile. Industria pariurilor sportive a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii ani. Se vede cu ochiul liber cum aproape în fiecare sat, oricît de izolat, a apărut o agenție de pariuri. Oare au învățat dintr-odată românii să parieze? E un nou microb național? Văzînd cum mizează oamenii din Buzău sau din Zalău nu doar pe meciuri de Liga 1 sau pe partidele de tenis, ci și pe meciuri de hochei, pe cursele de cîini din Pakistan sau pe rezultatele jocului de cricket din Australia, nu poate decît să te cuprindă mirarea. Nu cumva „păcănelele” de odinioară au fost înlocuite masiv de pariurile sportive, care pot oferi și speranța unui oarecare control? De foarte multe ori, nu pare a fi vorba atît de știința jocului, de pariatul în cunoștință de cauză, cît de speranța unui cîștig ușor. O speranță care nu rareori se transformă în dependență. Acesta e un alt capitol pe care încercăm să-l descifrăm: de ce, cum, la cine și cît de mult se manifestă această dependență și în ce fel se tratează.

Dincolo de toate, sperăm că aceia care citesc sau scriu despre noroc îl vor și atrage.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

simion bruxelles mp4 thumbnail png
George Simion, despre Nicușor Dan: „E autist, săracu’!”. Reacția contracandidatului: „Este intolerabil”
George Simion a avut o ieșire joi, 15 mai 2025, în timp ce se afla la Bruxelles, la adresa contracandidatului său. „E autist, săracu”, a spus liderul AUR, cu privire la Nicușor Dan.
batrana jaf gettyimages jpg
Un nigerian din Cluj a păcălit patru pensionare de la care a obținut 110.000 de lei
Un bărbat de 29 de ani, originar din Nigeria și stabilit în Cluj-Napoca, a fost reținut după ce a înșelat patru femei din România, cărora le-a promis iubire și le-a cerut bani pentru „probleme urgente”.
carte de identitate nou specimen jpg
Noua carte de identitate va fi disponibilă și cetățenilor din Ilfov
Procesul de emitere a noii cărţi electronice de identitate a fost extins joi, 15 mai, şi în judeţul Ilfov, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
jerome powell seful FED rezerva americana foto of today
Șeful FED: Șocurile în aprovizionare și scumpirile ar putea deveni frecvente
Oficialii FED consideră că trebuie să reconsidere elementele legate de piaţa muncii şi de inflaţie în actuala lor abordare a politicii monetare, ţinând cont că şocurile legate de aprovizionare şi majorările de preţuri ar putea deveni mai frecvente.
image png
A dispărut statuia Melaniei Trump din Slovenia. O altă statuie a Primei Doamne a fost incendiată în 2020
O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în ţara sa natală, Slovenia.
horoscop shutterstock jpg
Horoscop vineri, 16 mai. Săgetătorii primesc un cadou surprinzător, iar cei din zodia Leu scapă de o problemă apăsătoare
Horoscop vineri, 16 mai. Săgetătorii primesc un cadou surprinzător, iar cei din zodia Leu scapă de o problemă apăsătoare.
George Simion FOTO Profimedia
Politico: Bruxelles-ul, îngrijorat de o posibilă victorie a lui Simion la prezidențiale. Liderul AUR: „Nu trebuie să fiți nervoși!”
Perspectiva ca liderul AUR, George Simion, să câștige alegerile prezidențiale din România generează îngrijorări în rândul oficialilor europeni, potrivit unei analize publicate joi, 15 mai, de presa internațională.
Donald Trump, Melania Trump, foto Shutterstock jpg
Donald Trump și Melania s-au despărțit? „Președintele Statelor Unite și Prima Doamnă sunt separați”. Reacția tranșantă a Casei Albe: „Un idiot”
Un biograf susține că Donald Trump (78 de ani) și Melania (55 de ani) s-au despărțit și acum trăiesc separat. El a afirmat recent că Președintele Statelor Unite ale Americii și Prima Doamnă nu au o relație tradițională de căsătorie, ci mai degrabă duc vieți separate
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg