Cît de specială este școala specială?

Sorin Vlad PREDESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 352 din 11 - 17 noiembrie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

├Än sistemul educa┼úional rom├ónesc func┼úioneaz─â metafora m─ârului putred, ├«nso┼úit─â de metafora vacii campioane. M─ârul putred este aici deficientul capabil, prin contagiune, s─â ÔÇ×strice clasaÔÇť ┼či care trebuie dus la ┼čcoala special─â pentru a nu-i deranja pe copiii normali ┼či pe doamna ├«nv─â┼ú─âtoare, ale c─ârei performan┼úe s├«nt evaluate ├«n func┼úie de rezultatele elevilor la testele na┼úionale. Produc─âtoare a sute de litri de lapte pe zi, vaca campioan─â (o cacofonie de neevitat) este olimpicul, m├«ndria educa┼úiei rom├óne┼čti, cel care studiaz─â o singur─â materie pentru a face performan┼ú─â, bun de dus la expozi┼úii ┼či generator de grada┼úii de merit. De fapt, ambele categorii s├«nt subiec┼úi ai psihopedagogiei speciale. 

Practica de separare a copiilor cu poten┼úial diferit poate p─ârea fireasc─â doar ├«ntr-o societate care n-a ajuns ├«nc─â ├«n etapa de a interioriza principiul potrivit c─âruia to┼úi oamenii au drepturi ┼či ┼čanse egale. ┼×colile speciale s├«nt concepute ┼či utilizate ca o lad─â de gunoi a sistemului educa┼úional ┼či reprezint─â ast─âzi cea mai sever─â form─â de segregare educa┼úional─â ┼či, prin consecin┼úe, de segregare social─â. Principala problem─â a sistemului de educa┼úie din Rom├ónia o constituie lipsa idealului educa┼úional. ├Än procesul de adaptare ┼či reformare a ├«nv─â┼ú─âm├«ntului am uitat cum trebuie s─â arate produsul final. ┼×i, dac─â de la ┼čcoala ÔÇ×normal─âÔÇť tot mai avem preten┼úii (neclare, pentru c─â nu ┼čtim ce rezultat vrem s─â ob┼úinem), educa┼úiei speciale ├«i cerem un singur lucru: s─â ne ia de pe cap copiii indezirabili. Primul lucru care te izbe┼čte atunci c├«nd intri ├«ntr-o ┼čcoal─â special─â de deficien┼úi mintali (cu nume de cod ÔÇ×centrul de educa┼úie incluziv─âÔÇť!) este faptul c─â mai to┼úi copiii s├«nt romi, ceea ce, m─â rog, poate duce la concluzia c─â numai ei s├«nt deficien┼úi mintali. Statistic ┼či uman este o concluzie fals─â, la fel de fals─â ca ┼či deficien┼úa lor mintal─â. ┼×colile speciale s├«nt speciale pentru c─â s├«nt ┼čcolile s─âr─âciei, ale marginalit─â┼úii ┼či, doar c├«teodat─â, ale deficien┼úei. Pentru popula┼úia marginal─â, ┼čcoala de deficien┼úi mintali este o solu┼úie de ┼čcolarizare a copilului, pentru c─â este singura ┼čcoal─â care asigur─â mas─â, cas─â, ├«mbr─âc─âminte. 

Dac─â ar fi tr─âit ├«n Rom├ónia de azi, probabil c─â mama vitreg─â a Cenu┼č─âresei ar fi internat-o pe aceasta ├«ntr-o ┼čcoal─â special─â. Este o practic─â obi┼čnuit─â. Copilul poate fi indezirabil at├«t pentru familie, c├«t ┼či pentru ┼čcoala de mas─â. Pentru ca un astfel de copil s─â ajung─â la mult dorita ┼čcoal─â pentru deficien┼úi e nevoie doar de pu┼úin noroc. O ├«nv─â┼ú─âtoare binevoitoare care face un referat, o familie care face o cerere, un psiholog timorat de autorit─â┼úi care s─â pun─â o ┼čtampil─â. Psihologii ┼či psihopedagogii de la Direc┼úiile Jude┼úene pentru Asisten┼ú─â Social─â ┼či Protec┼úia Copiilor nu rezist─â mai mult de un an, doi, pentru c─â s├«nt da┼úi afar─â dac─â nu pun ┼čtampila de handicap pe copii absolut normali intelectual sau senzorial. A┼ča avem ambliopi f─âr─â ochelari, surzi cu ureche muzical─â ┼či mai mult de 70% dintre copiii cu ┼čtampil─â de deficien┼úi au inteligen┼úa medie sau superioar─â. 

Pentru un psihopedagog, ┼čcoala special─â este o institu┼úie a libert─â┼úii ┼či a frustr─ârii, locul ├«n care te ascunzi, locul unde po┼úi s─â nu faci nimic, locul ├«n care nici o schimbare nu este posibil─â. Dup─â terminarea orelor de clas─â, educa┼úia copiilor din ┼čcoala special─â cade ├«n sarcina femeilor de serviciu, a portarilor ┼či a buc─ât─âreselor. 

Aceast─â situa┼úie exist─â dintotdeauna ┼či nu deranjeaz─â pe nimeni, poate doar bunul-sim┼ú. ┼×coala special─â e mul┼úumit─â c─â are elevi, sistemul educa┼úional s-a obi┼čnuit c─â are unde s─â ├«i trimit─â pe copiii prea s─âraci pentru a face o ┼čcoal─â normal─â. Atitudinea explicit─â a reprezentan┼úilor Ministerului Educa┼úiei de azi, de ieri ┼či de alalt─âieri este c─â avem prea pu┼úine resurse pentru copiii normali, ca s─â le irosim pe ÔÇ×handicapa┼úiÔÇť. Copiii cu deficien┼ú─â nu s├«nt o prioritate pentru nimeni. A fi deficient ├«n Rom├ónia este un mijloc de supravie┼úuire ┼či o modalitate de subvie┼úuire. 

A existat, totu┼či, ┼čansa integr─ârii educa┼úionale, recent anihilat─â de noua Lege a Educa┼úiei. De-a lungul timpului, statul rom├ón a semnat tot felul de documente antiexcludere ┼či antisegregare educa┼úional─â promi┼ú├«nd, ├«nc─â de acum paisprezece ani, trecerea la un sistem de ├«nv─â┼ú─âm├«nt integrat, adic─â un sistem ├«n care to┼úi copiii ÔÇô normali, deficien┼úi sau olimpici ÔÇô s─â urmeze aceea┼či ┼čcoal─â. Am preg─âtit genera┼úii de studen┼úi ├«n educa┼úie integrat─â, am construit metodologii. Evident, nu s-a ├«nt├«mplat nimic. Explica┼úia rezid─â at├«t ├«n rezisten┼úa sistemului de educa┼úie special─â, c├«t ┼či ├«n lipsa de interes din partea politicului fa┼ú─â de acest subiect, presiunea extern─â ├«n implementarea ├«nv─â┼ú─âm├«ntului integrat sc─âz├«nd semnificativ odat─â cu venirea la putere a popularilor europeni. ├Änv─â┼ú─âm├«ntul integrat a fost ┼či r─âm├«ne ├«ntr-o permanent─â pilotare, o concesie f─âcut─â romanticilor din educa┼úia special─â. Celor care ├«nc─â n-au plecat. 

Foarte aproape de noi se afl─â o lume a treia educa┼úional─â, unde nu s-au schimbat nici regulile, nici cutumele care au dus Rom├ónia pe harta ru┼činii ├«n ceea ce prive┼čte tratamentul persoanelor cu deficien┼úe. Noua Lege a Educa┼úiei statueaz─â clar: segregarea educa┼úional─â continu─â, integrarea e o excep┼úie care va fi reglementat─â c├«ndva. ├Äntre un sistem disfunc┼úional de educa┼úie special─â ┼či o educa┼úie special─â integrat─â aflat─â ├«n stadiul de proiect, ┼čansele copiilor cu deficien┼úe de a avea o via┼ú─â normal─â s├«nt minime. Vom avea ├«n viitor ceea ce avem ┼či ast─âzi: persoane cu deficien┼úe sau cu ┼čtampila de deficient, c─ârora nu li s-a oferit nici o ┼čans─â, oameni care tr─âiesc ├«n lumi paralele despre care nu vrem s─â ┼čtim nimic.

Sorin Vlad Petrescu este licen╚Ťiat al Facult─â╚Ťii de Psihologie de la Universitatea de Vest din Timi╚Öoara ╚Öi actualmente lector universitar al Catedrei de ╚śtiin╚Ťele Educa╚Ťiei din aceea╚Öi facultate.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Oradea ÔÇô mai ambi╚Ťio╚Öi ca de obicei
Marile drame prin care ne trece destinul, fie el personal sau colectiv, nu pot fi ├«n╚Ťelese ╚Öi nici respectate dac─â uit─âm c─â tragedia merge de bra╚Ť cu comedia prin lumea oamenilor.
Daniel David jpg
Oricine poate s─â aib─â umor
├Än ┼ú─ârile cu colectivism puternic ┼či concentrare a puterii, cum este ╚Ťara noastr─â, umorul bine reprezentat este cel legat de autoironie.
Adriana Babeti jpg
S─â r├«zi? S─â pl├«ngi? Despre r├«suÔÇÖ-pl├«nsuÔÇÖ lumii noastre
R├«sul poate fi socotit drept un fel de solu┼úie terapeutic─â pentru a ie┼či din marile ┼či micile nevroze ori din complexe (de inferioritate sau de superioritate).
Marcel Iures, Sever Voinescu, George Banu jpg
Caragiale cel lucid, Creang─â cel afectuos
Dup─â spectacole, pe scena frumosului Teatru ÔÇ×Regina MariaÔÇť din Oradea au urcat dnii George Banu ╚Öi Marcel Iure╚Ö pentru a discuta despre umorul celor doi clasici.
1024px David   The Death of SocratesFXD jpg
Socrate a fost o pisic─â
ÔÇ×Toate pisicile s├«nt muritoare. Socrate e muritor. Deci Socrate e pisic─âÔÇŁ.
p 1 jpg
Ce înseamnă rîsul?
Nu există comic în afara a ceea ce este cu adevărat omenesc.
Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?