Ciripiturile lui @realDonaldTrump

Publicat în Dilema Veche nr. 698 din 6-12 iulie 2017
Ciripiturile lui @realDonaldTrump jpeg

Donald Trump folose╚Öte at├«t de mult Twitter-ul, ├«nc├«t nu mai era nevoie de gafa cu ÔÇ×covfefeÔÇť pentru ca toat─â lumea s─â ╚Ötie asta. Ironizat de presa liberal─â pentru aceast─â apuc─âtur─â, bizarul pre╚Öedinte ├«n exerci┼úiu al SUA are totu╚Öi beneficii reale de pe urma acestui gen de comunicare, tocmai pentru felul ├«n care, ├«n realitate, nu comunic─â.

Ca s─â ne d─âm seama de ce ╚Öi cum face Trump ceea ce face, trebuie s─â ne uit─âm pu┼úin la contul lui, @realDonaldTrump. S─â ├«ncepem cu un lucru notoriu, acela c─â Trump posteaz─â pe contul propriu de Twitter ╚Öi nu pe cel oficial, al Casei Albe (POTUS ÔÇô abrevierea vine de la President of the United States ╚Öi a fost folosit─â pentru prima oar─â ├«n 1895 la telegraf, dac─â s├«nte┼úi curio╚Öi). Care s├«nt motivele? ├Än primul r├«nd, p─âstrarea contului a fost o ╚Ötire ├«n sine, chiar dac─â din categoria ÔÇ×nu spune prea multeÔÇť, care, ve┼úi vedea, ├«l caracterizeaz─â pe Trump. ├Än al doilea r├«nd, un cont personal ├«nseamn─â chiar comunicare personal─â, opus─â celei institu┼úionale, or, acest gen de comunicare e tot mai c─âutat pe re┼úelele sociale ╚Öi, ├«n general, ├«n lumea ├«n care tr─âim.

Dar, cu siguran┼ú─â, Trump are o ra┼úiune ├«n plus de a face a╚Öa ceva, oarecum ideologic─â ÔÇô ├«n m─âsura ├«n care putem vorbi de ideologie ├«n cazul contradictoriului pre╚Öedinte american. Trump ╚Öi-a construit succesul, demagogic, pe o presupus─â rela┼úie direct─â cu electoratul s─âu, acea Americ─â profund─â sup─ârat─â pe ÔÇô ╚Öi neb─âgat─â ├«n seam─â de ÔÇô administra┼úie, birocra┼úie, establishment-ul politic. Un pre╚Öedinte care vorbe╚Öte direct cu tine, ├«n nume propriu, sugereaz─â, din punctul de vedere al unui asemenea aleg─âtor, ╚Öi unul eventual dispus s─â te ajute ╚Öi s─â te asculte.

De regul─â, Trump posteaz─â mult, repede ╚Öi des, de c├«teva ori pe zi. E de notorietate incidentul din 31 mai, cu ÔÇ×covfefeÔÇť, c├«nd aceast─â gre╚Öeal─â ÔÇô probabil ├«n loc de ÔÇ×coverageÔÇť ÔÇô a stat vreo dou─â ore pe contul pre╚Öedintelui american. Gre╚Öeala a fost mega-ironizat─â, nu numai pe Twitter, ci inclusiv ├«n Camera Reprezentan┼úilor, unde democratul de Illinois Mike Quigley a propus un a╚Öa-numit ÔÇ×amendament COVFEFEÔÇť, de la Communications Over Various Feeds Electronically for Engagement Act, care propune clasificarea tweet-urilor lui Trump ├«n chip de comunic─âri oficiale ╚Öi p─âstrarea lor ├«n Arhivele Preziden┼úiale. De altfel, Casa Alb─â afirmase oricum c─â acestea reprezint─â pozi┼úii oficiale. Dar, oricum, gre╚Öeala aceentueaz─â caracterul personal ╚Öi spontan al comunic─ârii, din punctul de vedere al fanilor, oric├«t a sus┼úinut Sean Spicer, purt─âtorul de cuv├«nt al Casei Albe, c─â ÔÇ×pre╚Öedintele ╚Öi un mic num─âr de oameni ╚Ötiu exact la ce s-a referitÔÇť.

La capitolul conţinut, o bună parte din tweet-urile lui Trump sînt un bun exemplu de ceea ce se numește post-adevăr, în accepţiunea de enunţuri emoţionale, repetitive, mai degrabă indiferente la adevăr decît mincinoase. Cîteva exemple recente:

ÔÇ×Democra┼úii vor s─â distrug─â reducerile de taxe, sistemul de s─ân─âtate eficient ╚Öi securitatea grani┼úelor.ÔÇť

ÔÇ×├Än ciuda V├«n─âtoarei de Vr─âjitoare (Trump nume╚Öte astfel investiga┼úia referitoare la faptul c─â a demis directorul FBI ÔÇô n.n.), indicatorii economici ╚Öi cei referitori la locuri de munc─â s├«nt foarte buni. Mai pu┼úine reglement─âri, mai multe job-uri ╚Öi mai mult entuziasm!ÔÇť

ÔÇ×Camp David e un loc special. E o onoare c─â mi-am petrecut week-end-ul acolo.ÔÇť

ÔÇ×Tocmai m-am ├«ntors din Wisconsin. O zi minunat─â, oameni minuna┼úi!ÔÇť

Primul exemplu e un proces de inten┼úie evident, care pic─â testul minimului bun-sim┼ú. A prezenta democra┼úii americani ca pe o conjura┼úie malefic─â e o prostie evident─â, dar care zg├«nd─âre emo┼úiile unui anumit gen de aleg─âtor. E o minciun─â, dar numai ├«ntr-o oarecare m─âsur─â, fiindc─â nu vorbe╚Öte despre ceva factual, petrecut la timpul trecut. Al doilea tweet citat cuprinde o descriere at├«t de vag─â a indicatorilor macro, ├«nc├«t, din nou, poate fi vorba despre orice. Dar, mai ales, se ├«ncheie cu ceva despre care nu ╚Ötii exact ÔÇô ╚Öi ambiguitatea e probabil inten┼úionat─â ÔÇô dac─â e o propozi┼úie nominal─â constatativ─â sau un ├«ndemn, la timpul viitor.

Ultimele dou─â exemple s├«nt post-adev─âruri tipice, cu o consisten┼ú─â politic─â zero. Trump creeaz─â vag impresia c─â e activ ╚Öi aplaudat ├«n ceea ce la noi se numea ÔÇ×vizitele de lucru ale tovar─â╚ÖuluiÔÇť, cu mijloace mai economicoase dec├«t TVR-ul, Twitter-ul de pe vremuri al lui Ceau╚Öescu. De notat oralitatea stilului, adjectivele care arat─â ca ni╚Öte cli╚Öee ├«n scris, dar se aud ca ni╚Öte epitete ├«ntr-un discurs bine frazat: ÔÇ×specialÔÇť, ÔÇ×minunatÔÇť, ÔÇ×minuna┼úiÔÇť.

Dar, cum bine remarc─â Z. Byron Wolf de la CNN, spun├«nd at├«t de multe ╚Öi at├«t de pu┼úin ├«n acela╚Öi timp, contul de Twitter al lui Trump e relevant ╚Öi, sau mai ales, prin ceea ce nu spune ÔÇô de pild─â, referiri la moartea unor militari americani ├«n Afganistan. Explic┼úia acestui fapt se leag─â chiar de un tweet preziden┼úial:

ÔÇ×Fake News Media (Trump nume╚Öte astfel mai toat─â marea pres─â american─â, de orientare, e drept, liberal─â ÔÇô n.n.) detest─â faptul c─â folosesc ceea ce se dovede╚Öte a fi foarte puternica mea re┼úea de Social Media ÔÇô peste 100 de milioane de oameni! Pot s─â-i ocolesc.ÔÇť

Anali╚Ötii independen┼úi au num─ârat ├«n jur de 60, ╚Öi nu 100 de milioane de follower-i pe diferitele platforme ale lui Trump, dar asta conteaz─â mai pu┼úin. Trump are ├«n jur de 53 de milioane de urm─âritori pe Twitter ╚Öi mult mai pu┼úini pe alte canale. ╚śi ├«╚Öi folose╚Öte contul personal, desigur, exact a╚Öa cum dore╚Öte. Metoda nu e brevetat─â de el, o ╚Ötim ╚Öi din ├«nc─âier─ârile de pe Facebook ÔÇô re┼úea dominant─â la noi, spre deosebire de SUA ÔÇô ale unor politicieni gen Traian B─âsescu sau Victor Ponta. Re┼úelele, ├«n general, ofer─â politicienilor un mare avantaj: ini┼úiativa comunic─ârii. Pe Facebook sau Twitter nu a╚Ötep┼úi s─â fii c─âutat, ╚Öi mai ales incomodat cu ├«ntreb─âri ╚Öi subiecte spinoase, de presa institu┼úional─â. Spui ce vrei, c├«nd vrei, cu beneficiul c─â vechea media, pauperizat─â ╚Öi pus─â ├«n dificultate de noile mijloace de comunicare, va fi dispus─â destul de des s─â te citeze.

Dar de ce nu și-ar lua președintele twitterist la întrebări celebrele Fake News Media, adică MSNBC, New York Times și toate celelalte mari instituţii ale jurnalismului american? Un articol publicat prin martie de New Yorker arată că acestea nu au cînd sau cum. Acolo, Andrew Marantz povestește că presa cu reputaţie începe să aibă tot mai puţin acces la președinte, prin invitarea la briefing-uri a unor bloggeri și brand-uri media minuscule și nu tocmai respectate, dar prietenoase cu președintele. Componenţa și așezarea jurnaliștilor la briefing-urile prezidenţiale sînt o afacere îndelung negociată și foarte clar stabilită, dar Trump și echipa lui de comunicare au bulversat cu totul ordinea tradiţională, reducînd accesul presei critice în favoarea unor ridicători la fileu care îi dau ocazia lui Trump să spună ce și cum dorește.

A┼úi putut vedea ceva de genul ─âsta chiar la conferin┼úa de pres─â comun─â a lui Donald Trump ╚Öi Klaus Iohannis. Dup─â ce Trump ├«l ironizeaz─â pe Dave Boyer de la Washington Times, iar Iohannis z├«mbe╚Öte deplasat, pre╚Öedintele american cere ├«ntreb─âri pentru omologul s─âu rom├ón, lucru care automat mut─â discu┼úia c─âtre rela┼úiile bilaterale ╚Öi NATO, sc─âp├«ndu-l pe Trump de subiecte mai presante ╚Öi mai interesante pentru publicul american, ca m─ârturia lui James Comey, directorul demis al FBI. ├Än spa┼úiul creat, cea care marcheaz─â un punct e chiar Ramona Avramescu de la TVR, care reu╚Öe╚Öte s─â ob┼úin─â de la Trump angajamentul fa┼ú─â de Articolul 5 din Tratatul NATO, care mobilizeaz─â militar SUA ├«n cazul unei agresiuni ├«mpotriva uneia din ┼ú─ârile aliate. Episodul e consemnat de BuzzFeed laudativ: ÔÇ×Aceast─â reporter─â a ob┼úinut de la Trump ceea ce n-au reu╚Öit s─â ob┼úin─â nici liderii NATOÔÇť, cu referire la ├«ntrunirea anterioar─â, din Polonia, a Alian┼úei.

Spa┼úiul de manevr─â pe care l-a avut presa rom├óneasc─â (ca ╚Öi Iohannis) merit─â remarcat, chiar dac─â nu ╚Ötirbe╚Öte cu nimic meritul Ramonei Avramescu. Ar fi de reflectat c├«t─â greutate are aceast─â declara┼úie ├«n cazul unui pre╚Öedinte care obi╚Önuie╚Öte s─â se contrazic─â sau s─â se r─âzg├«ndeasc─â ╚Öi spune lucruri grave ├«n contexte mai pu┼úin formale ÔÇô ori pe dos. Fiindc─â, ├«n orice caz, adev─âratul Donald Trump e pe Twitter, chiar dac─â adev─ârul se refer─â, ├«n cazul lui, la inconsisten┼ú─â ╚Öi la omiterea chestiunilor de interes public. ├Än articolul amintit, Andrew Marantz de la New Yorker se ├«ntreba dac─â Trump trolleaz─â presa de la Casa Alb─â. Da, a╚Öa cum a f─âcut-o cu Dave Boyer, dar, cu siguran┼ú─â, @realDonaldTrump ├«╚Öi twitterizeaz─â conferin┼úele de pres─â. 

Iulian Comanescu este analist media.

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.