Cinema „Miorița” și ecranele din viața noastră

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

Era cinematograful nostru de cartier, pe Moșilor, la intersecția cu bulevardul Republicii, dincolo de el se sfîrșea cartierul și începea centrul. Mai ales la final de săptămînă, era populat îndeosebi de elevii școlii noastre, Școala nr. 23, dar probabil că veneau copii și de la alte școli din împrejurimi. Mi-amintesc că iarna era atît de frig în sală, încît trebuia să vedem filmul cu căciula în cap, cu fular și cu mănuși, dar oricum așa stăteam și în noile noastre apartamente socialiste. Frig era peste tot… și în sălile de teatru, și în cele de concert. Vara, în schimb, cînd în București temperaturile ajungeau la 40 de grade, cam ca și acum, în sală era mai răcoare și era bine. În întunericul acela prăfos în care firele de praf dansau în conul de lumină al proiectorului, vedeam filme istorice românești și uneori filme americane inofensive, cu teme mitologice, cum ar fi un film despre eroul Hercule total ridicol, cu efectele de atunci (l-am revăzut de curînd). Odată am văzut un film de animație care m-a impresionat și care se numea Pasărea de foc spațială, habar n-aveam că vedeam primul anime mangadin viața mea. În clasa a II-a, colegul meu de clasă Năstase Sorin m-a invitat să mergem împreună la Tarzan, dar fără părinți, să mergem doar noi doi. De fapt, a fost altfel, toată școala vuia: „S-a băgat Tarzan la Miorița!”. Era clar că toată școala va fi acolo sîmbătă, cînd am ajuns în fața cinematografului am găsit acolo o mulțime de copii (fără părinți) care se îmbulzeau să cumpere bilete. Năstase Sorin s-a descurcat remarcabil, a dat din coate, a fost primul la coadă, după care s-a întors cu biletele într-o mînă, m-a smucit pe mine și m-a prins cu cealaltă, tîrîndu-mă după el: „La etaj, avem bilete la etaj!”. Era mîndru de el și zicea că de acolo se vede cel mai bine. Apoi ne-a învăluit pe amîndoi întunericul, firele de praf dansau în lumina proiectorului, s-a rupt de două ori filmul și toată sala de copii a făcut dezamăgită „Ăăăăă”, s-au aprins chiar și luminile pînă cînd proiecționistul a reușit să lipească rola de film la loc. Însă tot ce am trăit în acea o oră și jumătate, eu și Năstase Sorin, am trăit dincolo de noi, într-un univers de pe un ecran. Mi se părea foarte straniu și neverosimil faptul că noi eram niște copii, proaspeți pionieri, care locuiam pe Calea Moșilor în România socialistă, iar la zece metri de noi eroul Tarzan se dădea huța pe liane într-o junglă în alb și negru, două lumi aproape una de alta, dar fără vreun punct de tangență. 

Ecranul era o fascinație în sine, la orice film, nu doar la Tarzan, așa cum a fost pentru generații întregi de oameni înaintea noastră, indiferent dacă au trăit sau nu într-un regim comunist. Mi se pare incredibil acum faptul că veneau oameni la cinema ca să urmărească buletine de știri, ca să afle ce se întîmpla pe front sau în altă parte, din moment ce eu îmi iau știrile de pe telefon în fiecare dimineață, iar uneori nici nu mai catadicsesc să dau un click pe imagini, vizualul e atît de prezent în viața noastră încît nu mai valorează mai nimic. 

În afară de marele ecran de la cinema „Miorița”, mai aveam și „micul ecran”, cel al televizorului de acasă. Multă vreme a fost un televizor Diamant care era mai mult închis, o mobilă pe care se așternea același praf ca în sala de cinema. Nu aveai de ce să-l deschizi – program nu era decît seara și totul era propagandă în afară de, din cînd în cînd, vreun film bulgăresc. Doar sîmbăta puteam vedea zece minute de desene animate. Lumea de pe ecranul televizorului era tot alb-negru ca aceea din multe dintre filmele de pe ecranul de la cinema, dar auziserăm noi că se inventase și televiziunea în culori, unii își cumpărau un soi de supraecran care se fixa peste ecranul televizorului și le dădea senzația că văd colorat. Însă cei care aveau video acasă, aveau de regulă și televizoare color, Elcrom sau Telecolor. Televizoare produse în România, nu mai țin minte dacă erau foarte scumpe sau pur și simplu nu se găseau de cumpărat, primul l-am avut după 1990, atunci cînd am avut și primul computer, CIP, care funcționa atașat ecranului unui mic televizor Sport. Televizorul Sport era considerat o „minune” a tehnicii, singurul televizor portabil, de camping și de vacanță, îl luai de un mîner și-l cărai după tine oriunde, avea o mică antenă care, cu chiu, cu vai, prindea, cu purici, postul public de televiziune. Îmi amintesc campingurile de pe la mare unde oamenii, în concediu, se strîngeau în jurul vreunui televizor Sport ca să se uite la meci. Noi nu ne plimbam prin țară cu televizorul, căci nu aveam nici mașina, așa că l-am folosit doar împreună cu calculatorul, pe ecranul lui am jucat primele jocuri Pac-Mac și Moon Alert. Nu mai știu cînd mi-am dat seama cît de importante au devenit ecranele în viața noastră, poate atunci cînd au apărut primele televizoare cu ecran plat, apoi celebrele „plasme”, iar taică-miu, care era îndrăgostit de televizoare, se oprea de fiecare dată în dreptul vitrinei de la Bucur Obor ca să le admire. Poate cînd am primit primul telefon smart și am refuzat să-l folosesc, ce rost are să vezi imagini pe un telefon cînd te poți uita la televizor? Poate atunci cînd o prietenă care tocmai născuse își lăsa fetița de nici un an cu orele în fața televizorului, deschis pe un post de muzică, iar bebelușul se tîra vrăjit spre ecran, căci nu putea încă să meargă, încerca să-l pipăie și rîdea. Mi-am dat seama că generația asta nouă va fi altfel. Cinema „Miorița” a supraviețuit, cred că a rămas singurul cinematograf de cartier din București, acum se numește cinema „Europa”.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătoasă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.