Cinema „Miorița” și ecranele din viața noastră

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

Era cinematograful nostru de cartier, pe Moșilor, la intersecția cu bulevardul Republicii, dincolo de el se sfîrșea cartierul și începea centrul. Mai ales la final de săptămînă, era populat îndeosebi de elevii școlii noastre, Școala nr. 23, dar probabil că veneau copii și de la alte școli din împrejurimi. Mi-amintesc că iarna era atît de frig în sală, încît trebuia să vedem filmul cu căciula în cap, cu fular și cu mănuși, dar oricum așa stăteam și în noile noastre apartamente socialiste. Frig era peste tot… și în sălile de teatru, și în cele de concert. Vara, în schimb, cînd în București temperaturile ajungeau la 40 de grade, cam ca și acum, în sală era mai răcoare și era bine. În întunericul acela prăfos în care firele de praf dansau în conul de lumină al proiectorului, vedeam filme istorice românești și uneori filme americane inofensive, cu teme mitologice, cum ar fi un film despre eroul Hercule total ridicol, cu efectele de atunci (l-am revăzut de curînd). Odată am văzut un film de animație care m-a impresionat și care se numea Pasărea de foc spațială, habar n-aveam că vedeam primul anime mangadin viața mea. În clasa a II-a, colegul meu de clasă Năstase Sorin m-a invitat să mergem împreună la Tarzan, dar fără părinți, să mergem doar noi doi. De fapt, a fost altfel, toată școala vuia: „S-a băgat Tarzan la Miorița!”. Era clar că toată școala va fi acolo sîmbătă, cînd am ajuns în fața cinematografului am găsit acolo o mulțime de copii (fără părinți) care se îmbulzeau să cumpere bilete. Năstase Sorin s-a descurcat remarcabil, a dat din coate, a fost primul la coadă, după care s-a întors cu biletele într-o mînă, m-a smucit pe mine și m-a prins cu cealaltă, tîrîndu-mă după el: „La etaj, avem bilete la etaj!”. Era mîndru de el și zicea că de acolo se vede cel mai bine. Apoi ne-a învăluit pe amîndoi întunericul, firele de praf dansau în lumina proiectorului, s-a rupt de două ori filmul și toată sala de copii a făcut dezamăgită „Ăăăăă”, s-au aprins chiar și luminile pînă cînd proiecționistul a reușit să lipească rola de film la loc. Însă tot ce am trăit în acea o oră și jumătate, eu și Năstase Sorin, am trăit dincolo de noi, într-un univers de pe un ecran. Mi se părea foarte straniu și neverosimil faptul că noi eram niște copii, proaspeți pionieri, care locuiam pe Calea Moșilor în România socialistă, iar la zece metri de noi eroul Tarzan se dădea huța pe liane într-o junglă în alb și negru, două lumi aproape una de alta, dar fără vreun punct de tangență. 

Ecranul era o fascinație în sine, la orice film, nu doar la Tarzan, așa cum a fost pentru generații întregi de oameni înaintea noastră, indiferent dacă au trăit sau nu într-un regim comunist. Mi se pare incredibil acum faptul că veneau oameni la cinema ca să urmărească buletine de știri, ca să afle ce se întîmpla pe front sau în altă parte, din moment ce eu îmi iau știrile de pe telefon în fiecare dimineață, iar uneori nici nu mai catadicsesc să dau un click pe imagini, vizualul e atît de prezent în viața noastră încît nu mai valorează mai nimic. 

În afară de marele ecran de la cinema „Miorița”, mai aveam și „micul ecran”, cel al televizorului de acasă. Multă vreme a fost un televizor Diamant care era mai mult închis, o mobilă pe care se așternea același praf ca în sala de cinema. Nu aveai de ce să-l deschizi – program nu era decît seara și totul era propagandă în afară de, din cînd în cînd, vreun film bulgăresc. Doar sîmbăta puteam vedea zece minute de desene animate. Lumea de pe ecranul televizorului era tot alb-negru ca aceea din multe dintre filmele de pe ecranul de la cinema, dar auziserăm noi că se inventase și televiziunea în culori, unii își cumpărau un soi de supraecran care se fixa peste ecranul televizorului și le dădea senzația că văd colorat. Însă cei care aveau video acasă, aveau de regulă și televizoare color, Elcrom sau Telecolor. Televizoare produse în România, nu mai țin minte dacă erau foarte scumpe sau pur și simplu nu se găseau de cumpărat, primul l-am avut după 1990, atunci cînd am avut și primul computer, CIP, care funcționa atașat ecranului unui mic televizor Sport. Televizorul Sport era considerat o „minune” a tehnicii, singurul televizor portabil, de camping și de vacanță, îl luai de un mîner și-l cărai după tine oriunde, avea o mică antenă care, cu chiu, cu vai, prindea, cu purici, postul public de televiziune. Îmi amintesc campingurile de pe la mare unde oamenii, în concediu, se strîngeau în jurul vreunui televizor Sport ca să se uite la meci. Noi nu ne plimbam prin țară cu televizorul, căci nu aveam nici mașina, așa că l-am folosit doar împreună cu calculatorul, pe ecranul lui am jucat primele jocuri Pac-Mac și Moon Alert. Nu mai știu cînd mi-am dat seama cît de importante au devenit ecranele în viața noastră, poate atunci cînd au apărut primele televizoare cu ecran plat, apoi celebrele „plasme”, iar taică-miu, care era îndrăgostit de televizoare, se oprea de fiecare dată în dreptul vitrinei de la Bucur Obor ca să le admire. Poate cînd am primit primul telefon smart și am refuzat să-l folosesc, ce rost are să vezi imagini pe un telefon cînd te poți uita la televizor? Poate atunci cînd o prietenă care tocmai născuse își lăsa fetița de nici un an cu orele în fața televizorului, deschis pe un post de muzică, iar bebelușul se tîra vrăjit spre ecran, căci nu putea încă să meargă, încerca să-l pipăie și rîdea. Mi-am dat seama că generația asta nouă va fi altfel. Cinema „Miorița” a supraviețuit, cred că a rămas singurul cinematograf de cartier din București, acum se numește cinema „Europa”.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.