Cine ameninţă lumea civilizată?

Publicat în Dilema Veche nr. 551 din 4-10 septembrie 2014
Cine ameninţă lumea civilizată? jpeg

- argument -

Se împlinesc 13 ani de la atacurile teroriste din Statele Unite, considerate drept cele mai teribile din toate timpurile. Trăim de mai bine de un deceniu sub acest spectru şi se spune adesea că acele atentate au schimbat lumea. De atunci însă, au mai avut loc şi alte atentate care au adăugat, de fiecare dată, noi nuanţe, modului în care lumea se raportează la fenomenul terorist. De exemplu, atentatele din Madrid şi din Londra au atras atenţia asupra faptului că răul nu vine doar din afară (cum fusese cazul la 11 septembrie) şi că teroriştii pot proveni chiar din interiorul societăţilor civilizate. Mai de curînd, evoluţia situaţiei provocate de grupările sunnite din nordul Irakului, care vor să instituie un mare califat islamic, l-a făcut pe preşedintele comisiei pentru serviciile de informaţii din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, să afirme că acestea pun Statele Unite într-un pericol mai mare chiar decît fusese cazul înaintea atacurilor de la 11 septembrie 2001. Aceste grupări teroriste au acum la îndemînă tancuri, rachete sau alte mijloace militare moderne şi ştiu să folosească mijloacele de informare şi de propagandă prin Internet şi reţelele de socializare.

Astăzi, teroriştii sînt de multe feluri, iar activităţile lor au devenit foarte diversificate. Dincolo de asta, termenii terorist – terorism au ajuns să se aplice în mod extins, mergînd pînă la formule precum terorism imobiliar.

În Dosarul de faţă ne-am concentrat asupra ideii de terorism în accepţiunea proprie a termenului. Am încercat să lămurim, pe cît posibil, cîteva lucruri: cum se manifestă şi cum este perceput terorismul actual; de unde vine şi ce vrea; care sînt originile atentatelor teroriste, aşa cum le ştim astăzi; cine şi ce le generează; măsura în care ne afectează terorismul ca fenomen global; cît de mare e riscul să ne confruntăm cu asemenea atentate în România.

Pentru a răspunde la aceste întrebări, am apelat la oameni care au cercetat în mod sistematic fenomenul, la specialiştii SRI, la jurnalişti care au lucrat în medii de provenienţă a teroriştilor, la oameni care au simţit pe pielea lor efectele întăririi controalelor şi ale procedurilor antiteroriste.

Ilustraţie realizată de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

consiliere-imprumut-credit-ipotecar
ANALIZĂ De la 3 la 2 camere: TVA-ul mai mare le reduce opțiunile familiilor la început de drum
O familie tânără care voia să-și ia un apartament de 3 camere își va permite doar unul cu două camere după data 1 august când TVA va crește de la 19% la 21% pentru apartamentele noi, susțin contabilii.
25 iulie: Mata Hari este găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei jpeg
25 iulie. Ziua când cunoscuta spioană și curtezană Mata Hari a fost condamnată la moarte
Pe 25 iulie 1917, Mata Hari a fost condamnată la moarte prin împuşcare, fiind acuzată că din cauza ei au murit mii de soldaţi francezi. În ziua de 25 iulie 1943, Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei, l-a destituit pe dictatorul fascist Benito Mussolini.
pamela anderson liam neeson profimedia (1) jpg
Pamela Anderson și Liam Neeson se iubesc pe ecran, dar și în viața reală? Actorul a rămas văduv în urmă cu 16 ani
În ultima vreme, Pamela Anderson (58 de ani) și Liam Neeson (73 de ani) au stârnit numeroase speculații după aparițiile lor apropiate și gesturile tandre de la evenimentele de promovare ale noului film în care joacă împreună. Zâmbete complice, atingeri discrete și chiar un sărut pe obraz la premiera
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Franța va recunoaște oficial Palestina ca stat în septembrie. Macron: „Poporul nostru vrea pace în Orientul Mijlociu”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat joi că Franța va recunoaște oficial statul Palestina, în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care va avea loc în luna septembrie la New York.
horoscop, foto shutterstock jpg
Horoscop vineri, 25 iulie. Evenimente neașteptate pentru nativii unei zodii
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 25 iulie.
insolvente lichidari datorii finantari dosare
Ghid de supraviețuire în afaceri. Ce măsuri pot fi luate pentru a evita insolvența
Economia românească trece printr-o perioadă marcată de incertitudine, creșteri ale costurilor și o presiune constantă pe marjele de profit. În astfel de vremuri tulburi, riscul de insolvență a devenit o amenințare palpabilă pentru companii de toate dimensiunile.
Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, promite protecţie tuturor ungurilor condamnaţi penal în afara Ungariei jpeg
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt: „Nu ne putem imagina o istorie care să contravină intereselor UDMR-ului”
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat că Guvernul de la Budapesta nu va adopta nicio decizie politică legată de România care să contravină intereselor UDMR și ale comunității maghiare de peste hotare.
image png
Iustina reacționează la tupeul ispitelor feminine: „Nici toată apa din lume nu le mai spăla”
Iustina Loghin, una dintre cele mai excentrice și titrate foste concurente ale emisiunii Insula Iubirii, sezonul 8, unde a mers alături de soțul ei, Cornel Luchian, își spune părerea despre ispitele feminine ale noului sezon al show-ului de la Antena 1.
Lotul olimpic al României a obținut rezultate de excepție la Olimpiada Internațională de Fizică 2025 foto FB jpg
Performanță pentru România la Olimpiada Internațională de Fizică 2025: O medalie de aur, patru de argint și două premii speciale
Lotul olimpic al României a obținut rezultate de excepție la Olimpiada Internațională de Fizică 2025 (IPhO), desfășurată în perioada 17–25 iulie la Paris, în Franța. Elevii români s-au întors acasă cu o medalie de aur, patru medalii de argint și două premii speciale.