Cînd se stinge lumina

C─ât─âlin OLARU
Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Cînd se stinge lumina jpeg

Dac─â singur─âtatea e distan╚Ťa care ne separ─â de ceilal╚Ťi, nic─âieri nu e╚Öti mai singur ca ├«n spa╚Ťiu. ├Än Solaris (1972), Tarkovski picteaz─â prima constela╚Ťie a depresiei cosmice. De la remake-ul mai pu╚Ťin languros al lui Soderbergh p├«n─â la Moon al lui Duncan Jones ╚Öi High Life al lui Claire Denis, astronautul ├«╚Öi p─âstreaz─â alura glam de sihastru al spa╚Ťiului. C├«nd rolurile se schimb─â, alienarea r─âm├«ne pe pozi╚Ťii: ├«n The Man Who Fell to Earth (1976), interpretat c├«nd absent, c├«nd cu accente paroxistice, de un Bowie puternic narcotizat, extraterestrul Newton caut─â umanitatea ╚Öi descoper─â depresia. C├«t despre Tarkovski, ├«n Zon─â, adic─â tot un spa╚Ťiu cu rezonan╚Ťe extraterestre, spleen-ul e ├«nc─â mai ap─âsat. ╚śi ├«n C─âl─âuza (1979), eroului ├«i dau replica tot doi camarazi, dar asta nu-l ajut─â cine ╚Ötie ce.

Cazul extrem, singur─âtatea propriu-zis─â. Total─â. Implacabil─â. Simbolul ei cel mai pregnant, supermarket-ul gol, peisaj co╚Ömaresc prin excelen╚Ť─â. Din el, se serve╚Öte, cu o rutin─â ├«ndelung exersat─â, Robert Morgan, eroul lui The Last Man on Earth (1964), ecranizare a unui roman al autorului american Richard Matheson. Protagonistul interpretat de Vincent Price duce un trai iner╚Ťial, impregn├«nd ecranul cu o combina╚Ťie de sarcasm, sastisire ╚Öi sil─â. Singur─ât─â╚Ťii actuale i se opune fericirea de odinioar─â ╚Öi i se propun drept remediu consumul de jazz ╚Öi alcool, respectiv compania unui c─â╚Ťel, care se ├«nt├«mpl─â s─â traverseze peluza casei lui Morgan ╚Öi pe care acesta ├«l va salva ulterior, chiar ├«nainte ca ultimul om de pe P─âm├«nt s─â afle c─â nu e chiar ultimul.

Remake-ul The Omega Man (1971) e f─âcut din aceea╚Öi pl─âmad─â, dar are alt gust, alt─â form─â, alt miros, pe scurt, e altceva. Morgan ascult─â tot jazz, dar nu pentru c─â jazz-ul ar fi o simpl─â distrac╚Ťie, ├«n calitatea lui de muzic─â popular─â (nu mai e), ci pentru c─â eroul trebuie s─â emane rafinament prin fiecare por: poart─â haine de catifea, joac─â ╚Öah, casa lui e plin─â de tablouri ╚Öi busturi. Cu toate acestea, nu e suficient de rafinat ├«nc├«t s─â nu trag─â cu arma automat─â ├«nc─â din secunda 80 a filmului, cu gra╚Ťia unui zilier care sap─â cu cazmaua (opera╚Ťiune pe care o va tot repeta). Robert r─âm├«ne la bustul gol c├«nd ╚Ťi-e lumea mai drag─â, iar c├«nd afl─â c─â exist─â ╚Öi o ultim─â femeie pe P─âm├«nt, nu e deloc clar dac─â ce vrea e s─â-i vorbeasc─â sau s─â o violeze. ├Än interpretarea lui Charlton Heston, eroul lui Matheson cap─ât─â valen╚Ťe mesianice, dar e un Iisus asupra c─âruia singurul har care pogoar─â e cel al ├«nc├ónt─ârii de sine.

├Än I Am Legend (2007), supermarket-ul gol e ├«nlocuit de New York-ul gol, priveli╚Öte ├«nc─â ╚Öi mai nelini╚Ötitoare. C├«inele cu privirea blnd─â reapare ├«n peisaj, iar jazz-ul e ├«nlocuit de golf. I Am Legend e un ÔÇ×Omega ManÔÇŁ epurat de camp, cu scene de ac╚Ťiune nu tocmai credibile, dar ocolite de accente comice, ╚Öi cu un erou cu o nou─â caracteristic─â definitorie. Ap─âsat de o triste╚Ťe cople╚Öitoare, doctorul lunetist interpretat de Will Smith e ata╚Öant ╚Öi nu prea. Tot e ceva: m─âcar nu mai e libidinos.

B─âie╚Ťeii poart─â albastru, feti╚Ťele poart─â roz, iar a fi scenarist e o meserie de b─ârbat. A╚Öa se face c─â singur─âtatea cinematografic─â e, ├«n propor╚Ťie cov├«r╚Öitoare, masculin─â. Galantoni, dar cu m─âsur─â, ace╚Öti b─ârba╚Ťi care sufer─â ╚Öi iar─â╚Öi sufer─â le ofer─â c├«teodat─â ╚Öi personajelor de parte femeiasc─â luxul de a sim╚Ťi una-alta. Printre excep╚Ťii, personajele interpretate de Gena Rowlands ├«n filmele lui John Cassavetes. ├Än A Woman Under the Influence (1974), Mabel e cu at├«t mai singur─â, cu c├«t e permanent ├«nconjurat─â de ceilal╚Ťi (╚Öi nimeni nu scap─â ocazia de a-i pune ├«n vedere c─â modula╚Ťiile ei temperamentale s├«nt mereu inadecvate). ├Än Opening Night (1977), Myrtle ├«╚Öi ia alcoolul drept aliat ├«n lupta cu stresul post-traumatic ╚Öi cu un rol pe care ├«ncearc─â s─â-l ├«mbl├«nzeasc─â. ├Än sf├«r╚Öit, ├«n Gloria (1980), cel mai anemic din titlurile mari ale lui Cassavetes, str─âmo╚Ö al L├ęon-ului lui Besson ╚Öi imn ├«nchinat ├«nv├«rtelii, eroina e singur─â ├«mpotriva unor mafio╚Ťi, av├«nd drept unic─â proptea complimentele pe care i le face, cu extrem─â zg├«rcenie, un b─âie╚Ťel de ╚Öase ani.

Monica Vitti v─âzut─â prin ochii lui Antonioni, poet al t─âcerilor ╚Öi al angoaselor. Delphine din Le Rayon Vert (1986), a c─ârei singur─âtate nu e mai pu╚Ťin ap─âs─âtoare doar pentru c─â urgen╚Ťa ei se refer─â la concediul de var─â, institu╚Ťie francez─â la fel de material─â ca Fiscul sau Jandarmeria. Rosemary din horror-ul lui Polanski din 1968, ╚Öi ea, la fel ca Mabel, singur─â ├«n mijlocul unei haite. Ines din Toni Erdmann (2016), singur─â ├«ntr-un Bucure╚Öti primitor, dar nu mai pu╚Ťin str─âin, prad─â unor s├«c├«ieli vecine cu h─âr╚Ťuirea, dar care ├«n cele din urm─â o salveaz─â. Felicia Ozanei Oancea, singur─â ├«n acela╚Öi Bucure╚Öti, agresat─â necontenit, ├«n atacuri de slab─â intensitate, de for╚Ťe pe care ├«i e imposibil s─â le st─âp├«neasc─â. Benni din Systemsprenger (2019), singur─â ├«ntr-un sistem extrem de generos cu cei care i se conformeaz─â (╚Öi doar cu ei). Clara din Aquarius (2016), singur─â ├«n fa╚Ťa termitelor imobiliare, ├«ntr-o Brazilie tot mai neospitalier─â ╚Öi mai de ne├«n╚Ťeles.

Singur─âtatea nu are gen ╚Öi nu are patrie. E pretutindeni, iar ├«mpotriva ei nu exist─â ad─âpost. Nici ├«n spatele ecranului, nici ├«n fa╚Ťa lui.

C─ât─âlin Olaru este critic de film.

Foto: captur─â din filmul Solaris (regia Andrei Tarkovski, 1972)

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.