Cînd presa a fost subiect de ştiri

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Cînd presa a fost subiect de ştiri jpeg

2011 a fost poate cel mai greu an pentru media românească. Căderea mai multor cotidiene, ruperea în două a Realităţii TV, falimentul Caţavencu SA au avut loc toate în acest interval. Va fi 2012 mai rău sau mai bun? Probabil că la fel, din punctul de vedere al veniturilor din publicitate. Dar asta înseamnă că, cel puţin, presa nu va mai fi în aceeaşi măsură subiect de ştiri pentru ea însăşi, pentru presă.

:-( 18 ianuarie: anul începe cu Traian Băsescu criticînd televiziunile pentru faptul că nu sprijină Guvernul. 

:-) 17 februarie: Mihai Stegerean pleacă de pe poziţia de producător general la Observatorul Antenei 1 spre RCS-RDS. Se va ocupa de Digi News, televiziunea de ştiri RCS-RDS, încă nelansată la sfîrşitul anului.

:-) 18 februarie: Românii au talent începe cu un rating de 18 puncte (aproximativ 2 milioane de telespectatori). E începutul unei epoci în care PRO TV şi Antena 1 investesc în formate puternice, în vogă afară.

:-) 24 februarie: Adrian Ursu şi Oana Stancu pleacă de la Realitatea TV, după un incident cu Sebastian Ghiţă, noul manager al Realităţii TV. Cei doi vor ajunge la Antena 3.

:-) 17 martie: B1 TV se relansează cu ştiri prezentate de Sanda Nicola, o emisiune prezentată de Turcescu şi Cristoiu şi altele. Sorin Oancea, noul proprietar, încearcă o grilă hibridă, între televiziune de ştiri şi televiziune generalistă.

:-( 8 aprilie: Gândul îşi închide ediţia de hîrtie, cu formula de PR „se mută pe iPad“. Experimentul început în 2005 de Cristian Tudor Popescu ca ziar al ziariştilor s-a sfîrşit.

:-( 15 aprilie: Raportul de activitate al TVR, depus la Parlament, arată că instituţia publică are pierderi de 38,5 milioane de euro, egalînd aproape recordul de 39 de milioane al Realitatea Media din 2009.

:-( 20 aprilie: Sorin Ovidiu Vîntu e reţinut la Parchet pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Vîntu acuză o reglare politică de conturi. Va fi arestat preventiv şi trimis în judecată.

:-) 30 aprilie: Elan Schwartzenberg confirmă preluarea postului Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta spusese ceva despre o surpriză pe care i-o pregătea lui Traian Băsescu.

:-) 2 mai: TVR Info se relansează cu Adriana Muraru, Mihai Rădulescu, Ioana Lupea şi Mircea Marian. Postul începe să arate asemănător cu televiziunile de ştiri private. 

:-( 8 mai: Salariile de la Adevărul întîrzie. E începutul unui şir de probleme financiare în grupul media al lui Dinu Patriciu. Ziarul va coborî pînă la 33.000 de exemplare vîndute în medie în iunie.

:-) 14 iunie: Dan Adamescu cumpără la licitaţie, pe 882.000 de euro, brandul „Academia Caţavencu“. Rămîne imediat cu redacţia goală, fiindcă echipa Buşcu va scoate Caţavencii în grupul lui Dinu Patriciu.

:-( 3 august: Ies la iveală restructurări în PRO TV. E vorba de aproximativ 10% din angajaţi.

:-) 23 august: Kanal D dă startul marilor producţii din sezonul de toamnă, cu Vrei să fii milionar, în care Ianţu se întoarce în rolul deţinut pe vremuri la Prima TV. Emisiunea va face performanţe bune, ca tot postul, care se va abona la poziţia celei de-a treia televiziuni comerciale din România. Acasă TV nu mai investeşte în telenovele autohtone, iar Prima nu realizează nimic spectaculos.

:-) 25 august: Riniger România anunţă achiziţia Edipresse-A.S. Supergrupul de reviste format înseamnă peste 20 de titluri; portofoliul ar putea fi redus, dar în mai mică măsură decît dacă cele două companii nu s-ar fi unit.

:-( 29 august: B1 lansează grila de toamnă, din care lipsesc ambiţiile de post generalist. Cancan TV, plecată la Kanal D pe late night, va face performanţe bunicele.

:-( 17 septembrie: Prima ediţie de X Factor. Are în jur de 650.000 de telespectatori. Talent show-ul Antenei 1 va fi devansat ulterior de filmele programate la concurenţă de PRO TV şi se va situa sub rezultatele de la Vocea României.

:-) 27 septembrie: Începe pe PRO TV Vocea României. Un pic peste un milion de telespectatori audienţă. Programul va performa peste X Factor de la Antena 1, dar nu va atinge audienţele record de la Românii au talent. La sfîrşitul sezonului, Vocea... va mînca bătaie de la Plasa de stele a lui Dan Negru.

:-) 28 septembrie: Forbes publică Top 500 miliardari. Clasamentul mogulilor media e radical diferit, numai Dinu Patriciu rezistă undeva pe locul al doilea, în timp ce Sorin Ovidiu Vîntu sau fetele lui Dan Voiculescu se plasează mult în urma lui Dan Adamescu (România liberă) sau Zoltan Teszari (RCS).

:-( 2 octombrie: Distractis, adică Divertis fără Toni Grecu, intră pe TVR 1 cu un format de numai 35 de minute. Programul nu reuşeşte decît un loc al cincilea în top. E începutul sfîrşitului pentru unul dintre cele mai verticale şi iubite branduri din televiziunea românească.

:-) 4 octombrie: CNA sancţionează OTV cu întreruperea emisiei timp de 10 minute, pentru tărăboiul pe care îl face Dan Diaconescu pe propriu-i post cu Partidul Poporului. 

:-( 15 octombrie: Şerban Huidu provoacă un accident la munte, soldat cu trei morţi. Începe un circ naţional pe toate posturile TV, clienţi ai lui Huidu de la Cronica cîrcotaşilor – ca Oana Zăvoranu sau Gigi Becali – sînt luaţi la întrebări de presă şi debitează diferite aiureli pe tema accidentului.

:-) 23 octombrie: Realitatea TV se rupe în două; posesorul licenţei, Elan Schwartzenberg, intră în emisie de la Willbrook peste echipa de la Casa Presei, care ascultă de Sebastian Ghiţă şi emite din vechiul sediu, controlat tot de acesta. Realitatea lui Ghiţă avea să devină RTV sau România TV.

:-( 2 noiembrie: Oamenilor de la Jurnalul naţional, Săptămîna financiară şi Fin.ro li se cere să dea teste profesionale. Ultimele două publicaţii nu se conformează şi, ulterior, dată fiind şi lipsa profitului, rămîn doar pe Internet.

:-( 2 noiembrie: Elena Udrea apare pe coperta revistei Tabu într-o rochie de piele, care se va dovedi „photoshopată“ în zona decolteului. Ministrul Turismului a mai apărut în ipostaze tabloide la TV şi a făcut endorsement de brand la un alt glossy, The One, cu un clip care a circulat pe Internet.

:-( 23 noiembrie: Iese la iveală vestea că Odyssey Communication, agenţia de publicitate a lui Dinu Patriciu, e în insolvenţă. Odyssey e chiar agenţia care cîştigase pitch-ul din 2010 al ziarului Adevărul, deţinut de acelaşi proprietar, iar insolvenţa Odyssey vine în mare parte din datoriile către televiziuni pentru campaniile Adevărul.

:-) 23 noiembrie: Un format original autohton, Miss fata de la ţară, realizat de Media Factory pentru Prima TV, e cumpărat de Time Warner. Fata de la ţară intrase în circuitul internaţional prin difuzarea în Ucraina.

:-( 29 noiembrie: Consiliul de Administraţie al TVR aprobă concedierea a 300 din cei 3300 de angajaţi. Puţin şi tîrziu, pentru o instituţie care s-a multiplicat în şase posturi, dintre care cel mai răsărit, TVR 1, înregistrează performanţe sub Kanal D şi Antena 3.

:-) 1 decembrie: Adrian Sârbu a cîştigat 11 milioane din vînzări de acţiuni la companiile sale, în 2010-2011, a aflat Adevărul. Dacă CME, compania pe care o conduce în prezent Sârbu, va fi absorbită de Time Warner în 2012, astfel de tranzacţii vor fi mai puţin posibile.

:-) 15 decembrie: Naşul TV a lui Radu Moraru primeşte licenţă. Grila conciliază nume de emisiuni generos-pozitive (Dimineţi senine) cu titluri bîntuite (Sfîrşitul lumii). Lansarea are loc la un an şi cinci zile de la chixul cu 10 TV. Dar se făcea să rămână Moraru fără televiziune, mai ales în campanie?

Iulian Comanescu
este analist media şi redacorul-şef al revistei de media The Industry. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

kkk foto anthony karen
KKK se alătură lui Trump pentru deportarea imigranților. Fluturașe xenofobe în Kentucky: „Să plece acum!”
Poliția din Kentucky investighează după ce o serie de pliante rasiste Ku Klux Klan care le spuneau imigranților „să plece acum” au fost distribuite în tot statul în ziua inaugurarii.
lukoil scris in ruseste jpg
Bulgaria, îndemnată să cumpere rafinăria Lukoil, pentru a preveni monopolul rusesc
Experții în energie și economiștii au îndemnat guvernul bulgar să ia în considerare achiziționarea rafinăriei Lukoil din Burgas, ca urmare a preocupărilor tot mai mari privind viitorul proprietar al instalației.
image png
Directorul JP Morgan, cea mai mare bancă de investiții din lume, avertizează că bursa americană este umflată
Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan Chase, cea mai mare bancă de investiții de pe Wall Street, declară că bursa americană este „oarecum umflată”.
FOTO @FantomasRitorna / X
Studenții italieni au „spânzurat” un manechin cu chipul lui Elon Musk în celebra piață în care a fost executat Mussolini
Un grup de studenți italieni de stânga au spânzurat un manechin cu chipul lui Elon Musk în Piazzale Loreto din Milano, acuzându-l de gesturi fasciste la ceremonia de învestitură a lui Trump.
gunoi, freepik jpg
Ce comoară a găsit un tânăr la coșul de gunoi? Nu i-a venit să creadă cât valorează
Un tânăr din Grecia a avut parte de o surpriză de proporții, atunci când a încercat să ducă gunoiul. Chiar sâmbăta trecută, în orașul Salonic, din nordul Greciei, bărbatul a găsit lângă coșurile de gunoi o statuie ce s-a dovedit că ar avea o vechime de aproximativ 2.000 de ani!
SBU psihiatru sef corupt webp
Psihiatrul-șef al armatei Ucrainei a strâns peste un milion de dolari de la începerea invaziei ruse. A fost reținut pentru corupție
Psihiatrul-șef al armatei Ucrainene a fost reținut după ce a fost acuzat de corupție și că ar fi câștigat peste 1 milion de dolari de când a început invazia rusă, în 2022.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan: Cererea de suspendare a preşedintelui Iohannis, o „acţiune irațională de imagine”. Acuzațiile POT la adresa șefului PNL
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis este o acţiune de imagine, „iraţională”, fără un impact concret. Liberalul a atras atenția că semnăturile nu au fost depuse la ambele camere, așa cum prevede regulamentul.
preparatul de pe vremea dacilor jpg
Preparatul de pe vremea dacilor care ar putea fi 100% românesc. Se consumă pe săturate și în zilele noastre
Multe dintre produsele tradiționale românești s-au născut datorită numeroaselor influențe culturale care au fost resimțite pe aceste meleaguri de-a lungul timpului. Însă, poate că mulți dintre noi ne-am întrebat dacă există o rețetă exclusiv românească, care să se fi născut fără influențe externe.
Gabriela cristea jpg
Gabriela Cristea, schimbare radicală de look, după ce a plecat de la Antena Stars: „Sunt un pic șocată”
La începutul acestei luni, Gabriela Cristea dat o fugă la salonul de înfrumusețare, unde a mers alături de soacra sa. Prezentatoarea TV nu a făcut atunci o schimbare radicală, doar și-a reînnoit culoarea părului. Însă, cum a promis că urmează să își schimbe look-ul în luna ianuarie a acestui an, ved