Cenaclul generaţiei în blugi

Alina PAVELESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Cenaclul generaţiei în blugi jpeg

Acum douăzeci şi şapte (!) de ani, în cea mai neagră perioadă a ceauşismului, o puştoaică din cartierul Berceni se bucura pe înfundate în fiecare miercuri cînd, din motive de economie socialistă, fix la 6 seara, se tăia lumina. Asta însemna că poate chiuli autorizat de la şcoală, ca să mai prindă la radioul cu baterii ultima parte a retransmisiei Cenaclului „Flacăra“. Se dădea pe programul 3. Era un fel de live cenzurat, aşa că puteai auzi – ca şi cînd ai fi fost de faţă – cîntările melancolice, declamaţiile furibunde ale Bardului şi aplauzele frenetice ale mulţimii de fericiţi care prinseseră bilet pe stadion. Se scanda „Trăiască Ceauşescu!“, se cînta cu patos „Lancea lui Horea, sus!“, şi „Noi sîntem români“, şi „Treceţi, batalioane române, Carpaţii“. Lumea îşi aprindea brichetele – „Aprindeţi brichetele!“, se auzea tunînd Bardul, pentru melodiile de dragoste, gen „Focul vînăt e gonit de vînt“ (pe versuri de Esenin, mesdames) sau „Şi totuşi, există iubire“ (pe versuri de Adrian Păunescu, messieurs). Hrană din belşug pentru reveriile rebele ale preadolescenţei!

Două decenii mai tîrziu, puştoaica devenită femeie (aproape) serioasă, cotrobăind prin „secretele“ Cenaclului în sala de studiu de la CNSAS, găseşte o scrisorică de la un informator binevoitor. Din scrisorică află că, aproximativ la vremea cînd ea fugea de la şcoală ca să asculte Cenaclul, venerabila cercetătoare Olga Cicanci, imprudent angajată într-o discuţie cu informatorul, se indigna de orgiile cenacliste şi le taxa drept sursă de imoralitate pentru tînăra generaţie. Ex-puştoaica are o tresărire de nostalgie. Parcă o aude pe propria-i mamă vituperînd în tradiţionala discuţie parentală de la bucătărie, în care se dezbătea dacă să fie lăsată sau nu „la Cenaclu“. Verdictul a fost, fireşte, că nu, căci „bolgia“ cenaclistă nu făcea, în opinia mamei, decît să „strice copiii oamenilor“. Frustrare neostoită, revoltă împotriva adulţilor obtuzi.

După ’85, anul în care Cenaclul a dispărut brusc şi scandalos de pe firmamentul culturii naţionale, n-am mai ascultat melodiile pubertăţii mele decît pe la începutul anilor 2000. Între timp se inventaseră Internetul şi cluburile de fiţe pentru adolescenţi. Abia atunci m-am speriat pentru prima dată de entuziasmul acelor tineri fugiţi de acasă, nu ca să meargă în club, ci să cînte pe stadion, cu Nicu Alifantis: „Trăiască Ceauşescu, Partidul şi poporul / Trăiască România, trăiască tricolorul“. Cum vă spuneam, pe vremea cînd îmi doream cu ardoare să ajung şi eu la Cenaclu, nu exista YouTube şi încă nu văzusem imagini similare ale marelui delir legionar. Nu aveam, să zicem aşa, un termen adecvat de comparaţie. Cît despre poveştile cu sutiene uitate pe stadion după spectacol, nu le credeam, dar mi-aş fi dorit să fie adevărate.

Cu mintea mea de-acum (nu neapărat mai bună decît aia de-atunci), încerc să pricep ce ne mîna pe noi la Cenaclu. De ce ţineam morţiş să fim acolo, ca să ne războim în versuri belicoase cu un duşman nenumit, pe care nu-l cunoşteam şi nici nu eram chiar convinşi că ar fi fost omniprezent în preajma noastră. Înclin să cred că, în alchimia aia ciudată dintre Bard şi mulţime, tocmai mirajul fructului oprit conta cel mai mult. România lui Ceauşescu era, în fond, o terra miserabilis, în care faptul de a avea o pereche de blue jeans şi nişte gumă de mestecat echivala cu a face parte din elita societăţii. Cum să rămîi indiferent cînd un adult (ce-i drept, cam plecat de-acasă cu capul) te gratula pe tine, junele jerpelit din provincie, cu epitetul de „generaţie în blugi“? Într-o comunitate în care contracepţia era interzisă, puritanismul înflorea ca muşcatele în fereastră, iar frica de fornicaţie stătea la temelia educaţiei adolescenţilor, să crezi că într-adevăr există undeva, în interiorul graniţei de sîrmă ghimpată, o insulă de amor „la liber“ – fie ea şi în formă de stadion – era maximum de speranţă permisă. De care profitam cum puteam, şi noi, şi Bardul.

Şatra cenacliştilor

Ca să ajungi pe stadionul viselor tale, aveai în faţă un adevărat parcurs de combatant. Mai întîi, trebuia să pîndeşti momentul cînd şatra colorată a cenacliştilor poposea, în sfîrşit, în oraşul tău. Urma alt hop important: să-ţi convingi părinţii să te lase sau, în caz contrar, să ai un plan ca să fugi la timp de acasă. În ambele cazuri, aveai nevoie de bani de bilet. După ce făceai rost de ei, îţi mai trebuiau şi nişte abilităţi de a te lansa în economia subterană, dat fiind că biletele nu erau chiar uşor de procurat. Abia după ce treceai prin toate aceste probe, te confruntai cu ce era mai greu: încropirea unei ţinute adecvate. Asta însemna o geacă, de preferinţă cît mai jegoasă, desenată inspirat cu pixul, nişte blugi rupţi pe care, dacă proprietarul avea mijloace şi rafinament, îi condimenta copios cu insigne (o cunoştinţă de-a mea şi-a agăţat de ei chiar şi „Meritul pionieresc“, căpătat la o olimpiadă naţională; era de efect, avea o frumoasă culoare albastră); în lipsă de adidaşi, mergeau şi nişte bascheţi importaţi de la frăţescul popor chinez. Cum vedeţi, în această economie de bunuri simbolice, sutienul nu prezenta chiar nici o importanţă.

Astfel echipaţi, demnii reprezentanţi ai „generaţiei în blugi“ erau aproape gata de luptă. Zic „aproape“ pentru că, înainte de a pătrunde în sanctuarul Cenaclului, mai trebuia să treci şi de filtrul nelipsitei Miliţii socialiste. Ăştia se postau la intrare şi aveau prostul obicei să pună tot felul de întrebări, care pentru orice om normal ar fi fost retorice, dar nu şi pentru ei: de ce ai plete şi barbă?, de ce ai fusta prea scurtă sau pantalonii prea evazaţi?, de ce ţi-ai mîzgălit bunătate de geacă cu pixul, cînd mumă-ta şi tată-tu muncesc din greu la fabrică, să ai tu ce îmbrăca?. Uneori te puneau să le arăţi buletinul, ba chiar te trăgeau şi-n poză, ca să ştie de unde să te ia în cazul că ai fi avut chef de jonglerie cu vreun ipotetic sutien. Abia scăpat de razia miliţienistă, aflai dintr-un afiş că spectacolul la care tocmai intraseşi se ţine sub simandicoasa oblăduire a UTC-ului local. Te umfla rîsul, convins fiind că era opera vreunui farsor. Intrai, vorba Bardului, „în amor fără nume“ şi în comerţul cu iluzii fără să bănuieşti nimic.

Înăuntru, pătrundeai într-un fel de Twin Peaks, unde nici o bufniţă nu era ce părea a fi. Te trezeai doinind cu foc despre „Basarabia străbună“, deşi n-aveai decît o idee vagă cam pe unde-o fi Basarabia asta pe hartă – în manualele de istorie, era strict interzis să se scrie ceva despre ea. Cîntai avîntat „Ozoszep“ şi „Lancea lui Horea“, fără să sesizezi nici o contradicţie în termeni. Căscai gura la „Hevenu Shalom Aleichem“, căci nu ştiai mai nimic despre evrei, ori despre Holocaust (alt subiect tabu pentru manualele de şcoală). În fine, de unde pînă atunci te certaseşi furcă cu ea ca să te lase la Cenaclu, te pocnea din senin o dragoste nebună de maică-ta cînd îl auzeai jelind pe Tudor Gheorghe. Ba chiar de amîndoi părinţii, cînd băga Hruşcă marele hit „Rugă pentru părinţi“ şi însuşi Bardul îi ţinea isonul recitînd cu vocea lui de tunet. Din bairamul iniţiatic ieşeai abia spre dimineaţă, confuz şi epuizat. Simţeai că nu mai ai decît trei dorinţe: să poţi intra pe şest în casă fără să-i trezeşti pe ai tăi; dacă nu-ţi ieşea, atunci măcar să nu se prindă că ai golit pînă la fund sticla de poşircă tîrguită cu ultimii bani; şi, în sfîrşit, să tragi un toc de bătaie tuturor duşmanilor patriei. Păcat că, în locul peştişorului de aur, la ieşire te aştepta tot impasabilă Miliţie socialistă. Care, la sfîrşitul comédiei, se-nnebunea să dea amenzi tulburătorilor de linişte.

Pe la începutul lui ’89, Adrian Păunescu se juca de-a disidenţii, tolerat tacit de stăpînire. Frecventa asiduu Ambasada Americană. Un sociolog – cred că tot american – îl descria într-o revistă de profil ca fiind „simbolul libertăţii“ tinerimii române. Să fim serioşi, prea mulţi activişti PCR asudaseră la această imagine pentru ca ea să poată fi credibilă. Mai plauzibil sună ipoteza unui istoric autohton, Dragoş Petrescu, care scrie undeva că, în megalomania lui, Adrian Păunescu a prestat pentru regimul comunist un imens serviciu de propagandă: a distras energiile tinere de la o posibilă revoltă anti-sistem, canalizîndu-le spre febra naţionalismului. Sau poate, cine ştie, adevărul se află undeva la mijloc, între cele două interpretări. Aşa cum, din prima dragoste, oricît de zbuciumată, tot rămîi măcar cu un anume fel de a-ţi înclina capul cînd săruţi, şi „generaţia în blugi“ a rămas – asta-i sigur – cu cîte ceva de la Cenaclu. Unii – mulţi-puţini, nimeni n-a stat să-i numere –, cu fervoarea naţionalistă. Alţii, majoritatea, cu nostalgia tinereţii apuse. În sfîrşit, alţii, printre care şi subsemnata, cu convingerea că „pe Pămînt, idioţii au arme“. Iar ăsta e un adevăr transistoric, greu de subestimat.

Şi da, pe lume vor fi veşnic puştoaice „cu sînge de viperă“, gata să se umfle în pene cînd le cînţi: „Da, da, tu, tu, mi-ai înşelat simţămintele / Da, da, tu, tu, mi-ai rănit inimaaa“.

Alina Pavelescu e arhivistă și scriitoare.

Foto: Arhiva CNSAS

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

stima de sine jpg
Spune-ți des aceste afirmații! Îți cresc încrederea de sine și te ajută să fii mai puternic
Ai stima de sine scăzută și vorbești mult cu tine, în termeni negativi? Sau poate treci printr-o criză și ai nevoie de puțin optimism? Sunt niște obiective pe care le urmărești, dar simți că ai mai pierdut din forță și tenacitate? Unele afirmaţii pot fi de ajutor pentru a-ți regăsi puterea interioar
diferenta dintre vreme si clima jpg
Prognoză meteo duminică, 17 noiembrie. Cod galben de ceață în mai multe județe. Vremea se încălzește ușor
În prima parte a zilei, duminică, 12 noiembrie, însă la amiază vremea se va încălzi în majoritatea zonelor. Maximele pleacă de la 5 grade în zona Transilvaniei și ajung la 12-13 grade în Muntenia, în Moldova și în sudul Banatului.
Bela Karolyi Foto arhivă jpg
Comitetul Olimpic și Sportiv Român, după decesul lui Bela Karolyi: „A fost creatorul Nadiei Comăneci și al gimnasticii româneşti de success”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite. Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a spus despre acesta că „a atins perfecțiunea pe pământ”.
stomatolog diabet jpg
Această boală cronică poate fi depistată la un control stomatologic de rutină
Medicii stomatologi pot ajuta la detectarea semnelor timpurii ale diabetului de tip 2, arată studiul INDICATE-2, realizat de Haleon cu sprijinul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.
Bela Karoly FOTO Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Românj pg
A murit Bela Karolyi. Antrenorul Nadiei Comăneci avea 82 de ani. „Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, a murit vineri, 15 noiembrie, la 82 de ani.
alibec bataie kosovo jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Plecat în Franța împreună cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eugen Ionesco a fost salahor într-o fabrică de vopseluri.
Agim Ademi federatia Kosovo jpg
Silviu Purcarete by Peter Uhan jpeg
INTERVIU Silviu Purcărete, regizor: „În comunism funcționa un fel de autocenzură: încercai să găsești un compromis prin care să spui ce voiai“
Ascunse în spatele replicilor bine tâlcuite și al recuzitei atent realizate, mesajele spectacolelor de teatru au trecut de multe ori nebăgate în seamă de comuniști – nu toți însă au fost dispuși să facă un compromis, iar pentru asta au plătit un preț mare.