Cel nepieritor

Ştefan CUCU
Publicat în Dilema Veche nr. 647 din 14-20 iulie 2016
Cel nepieritor jpeg

Anul viitor se vor împlini două milenii de la trecerea în eternitate a unuia dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai liricii universale: Publius Ovidius Naso, poetul iubirii şi al exilului. G. Călinescu îl considera drept „întîiul mare romantic european“, iar Tudor Arghezi îl numea „strămoşul nostru de limbă, de sînge şi simţire“.

Ideea nemuririi, a supravieţuirii creatorului prin perenitatea, prin trăinicia operei sale este prezentă permanent în concepţia ovidiană. Încă din Iubiri (Amores), poetul era obsedat, ca şi Horaţiu, de ideea dăinuirii sale după moarte: „Astfel, chiar cînd voi fi mistuit de văpaia din urmă, / Voi mai trăi, dăinuind în ce-am avut eu mai bun“. (Ergo etiam, cum me supremus adederit ignis, / Vivam, parsque mei multa superstes erit.) (Amores, I, 15, v. 41-42)

La sfîrşitul Metamorfozelor, marele exilat de la Pontul Euxin exclama, conştient că „a înălţat un monument“ şi că „nu va muri cu totul“: „Am săvîrşit o lucrare ce nici a lui Zeus mînie, / Fierul, nici focul, nici timpul ce roade n-o vor nimici-o“. (Iamque opus exegi, quod nec Iovis ira, nec ignis, / Nec poterit ferrum, nec edax abolere vetustas – XV, v. 871-872.)

Dar prin ce a rămas nepieritor Ovidiu, cel mai modern dintre poeţii latini, prin ce a reuşit să învingă secolele şi mileniile? Prin cultivarea unui sentiment etern-uman: iubirea. Este, prin excelenţă, „dascăl al iubirii“ (praeceptor amoris), „cîntăreţ al gingaşelor iubiri“ (tenerorum lusor amorum). Este, totodată, un neîntrecut cîntăreţ al exilului, al sfîşietoarei nostalgii pentru patria pierdută. În el se vor regăsi exilaţii, alungaţii din ţinutul natal din toate secolele şi mileniile.

Ştefan Cucu este profesor emerit la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

politie marea britanie foto epa efe png
Trei iranieni, arestați în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Teheranului
Trei bărbați din Iran au fost arestați de autoritățile Marii Britanii, fiind acuzați de spionaj în favoarea Teheranului.
bruce springsteen foto shutterstock
Trump îl jignește pe unul dintre cei mai mari artiști rock ai SUA, care umple stadioane în toată lumea: „Un nesimțit, enervant și agresiv”
Bruce Springsteen, unul dintre cei mai mari artiști ai Americii, a deschis turneul său european cu un mesaj politic puternic împotriva administrației Trump, iar președintele american nu a întârziat să răspundă cu jigniri și amenințări.
dani mocanu nicusor dan foto captura video png
Dani Mocanu i-a făcut manea lui Nicușor Dan: „Președintele perfect pentru un trai ca în Occident”
Manelistul Dani Mocanu a lansat vineri seara, 17 mai, piesa „Pro Europa”, în care acesta își arată susținerea pentru candidat pe care îl numește „mare matematician”.
smiling happy florist her nursery standing holding potted red geraniums her hands as she tends garden plants greenhouse jpg
Mușcatele și tendințele verii pentru terase și balcoane: culoare, natură și relaxare
Descoperă cele cinci tendințe pentru amenajarea teraselor, balconului sau verandei. Inspiră-te din stiluri colorate, eco-șic și mediteraneene și creează-ți un spațiu de vis cu ajutorul mușcatelor.
cub andi moisescu png
Andi Moisescu, sfat de aur pentru câștigătorul marelui premiu de 120.000 de euro de la Românii au talent: „Recomand...”
Deși au trecut mai bine de 14 ani, Andi Moisescu își amintește primul sezon „Românii au talent” ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Într-un interviu recent, juratul celebrului show de talente de la Pro TV a povestit despre temerile pe care le-a avut la începutul proiectului, dar și despre sfatul pe ca
image png
O româncă deghizată în femeie de serviciu a furat bijuterii de peste 640.000 de euro dintr-una dintre cele mai luxoase locuințe din Londra
O româncă de 24 de ani, însărcinată, a reușit să pătrundă într-un conac de lux din Londra, deghizată în femeie de serviciu, și a furat bijuterii în valoare de peste 640.000 de euro.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Rezultate EXIT-POLL, turul II al alegerilor prezidențiale 2025. Primele estimări, duminică la ora 21:00 pe adevarul.ro
Duminică, 18 mai 2025, la ora 21:00, odată cu închiderea urnelor, adevarul.ro va publica primele estimări ale sondajelor exit-poll pentru turul II al alegerilor prezidențiale 2025. Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional.
globe 7510104 1280 jpg
Continentul care se rupe în două pentru a da naștere unui nou ocean. Fenomenul rar care va redesena harta lumii
Un fenomen tectonic de proporții colosale este în plină desfășurare în estul Africii, unde continentul african se fracturează lent, dar inevitabil. Cercetătorii avertizează că asistăm la începutul unui proces care, în decurs de milioane de ani, ar putea duce la apariția unui nou ocean pe Terra.
zodii cu noroc in urmatorii 2 ani jpg
Cele 4 zodii care încep să fie mai norocoase după vârsta de 30 de ani. Destinul lor se schimbă radical
Pentru mulți dintre noi, vârsta de 30 de ani marchează un prag important: momentul în care maturitatea, experiența și răbdarea încep să-și spună cuvântul. Din punct de vedere astrologic, anumite zodii par să strălucească cu adevărat abia după acest moment.