Ce spun astrele

Publicat în Dilema Veche nr. 307 din nr. 307
Ce spun astrele jpeg

2010 este anul Tigrului, se pare un an prielnic doar pentru ţări precum Chile, Coreea, Cuba, Franţa, Italia şi Uganda. Nimeni nu se grăbeşte să facă predicţii pentru România, doar Ramonei Gabor, sora lui Moni (a lui Iri), astrele i-au rezervat deja o emisiune de televiziune, mai spre sfîrşitul anului. Din cauza faptului că toată atenţia vrăjitoarelor, clarvăzătorilor şi a cititorilor în stele este îndreptată către fatidicul an 2012, în care oricum vom muri cu toţii sau vom trece într-o altă dimensiune, pentru 2010 prezicerile sînt puţine, dar sumbre. Cum ar fi profeţia clarvăzătoarei bulgăroaice Vanga, această „Nostradamus din Est“ care ne spune că anul viitor, prin noiembrie, va izbucni Al Treilea Război Mondial, ca urmare a unui conflict în Hindustan. Războiul va dura patru ani şi se va desfăşura la început cu arme convenţionale şi, mai spre final, adică prin septembrie 2014, vor fi şi ceva atacuri cu arme nucleare şi chimice. Înţelegem din prezicerile vecinei cu o capră mai paranormală decît a noastră că vom trece relativ cu bine de anul 2012, căci prin 2018 lucrurile se vor mai linişti, nu vom mai extrage petrol şi „Pămîntul se va odihni“ în pace.

Să vedem ce spune însă şi adevăratul Nostradamus... Ceva mai cumpătat decît Vanga, el nu se aruncă cu predicţiile mai departe de un dezastru ecologic în Marea Neagră, „o catrastofă ce va fi provocată de hidrogenul sulfurat“, dar şi de apariţia unui Antichrist sîngeros care nu se ştie dacă va avea sau nu o legătură cu moartea Papei Benedict al XVI-lea, în 2012, ca urmare a unui asasinat sau a unei răniri involuntare. Cert este că în 2015, SUA vor avea prima femeie preşedinte, nimeni alta decît Hillary Clinton.

Conform spuselor unui renumit astrolog german care nu şi-a dezvăluit identitatea, faptul că pînă la sfîrşitul lui 2009 vom avea de două ori lună plină – a doua, de pe 31 decembrie, fiind cea cu adevărat nefastă – este un semn că anul 2010 va fi extrem de prost şi plin de eşecuri. Îl contrazice Pavel Globa, un faimos astrolog rus, cel care a prezis destrămarea URSS-ului şi atentatele din 11 septembrie: în 2010, Rusia va depăşi criza economică. Se pare că lunile pline ruseşti sînt altfel poziţionate decît cele germane, căci tot Globa ne mai dezvăluie că, în urma crizei, se va dizolva Uniunea Europeană, Germania va lua o decizie disperată şi se va uni cu Franţa, iar Rusia şi Ucraina, state mai puternice decît oricînd, vor face, în sfîrşit, parte din Europa de Est.

Fosta membră a grupului Trio Expres, Carmen Harra, în prezent psihoterapeută la New York, „vede“ o tentativă de asasinat asupra lui Barack Obama pe care îl aşteaptă un an foarte dificil. În urmă cu cîteva luni a mai profeţit şi că Băsescu va pierde alegerile, iar ţara va fi condusă de un „bărbat foarte atrăgător“. Totuşi a precizat că marja de exactitate a previziunii era doar de 50%. Probabil că astrele nu erau aliniate cum trebuie.

Cutremurul devastator prezis pentru 2007 s-a amînat pentru 2010, iar astrele îi vor influenţa pe miniştrii noului cabinet în deciziile lor – spun cititorii în stele autohtoni. Favorizat de astre va fi Emil Boc, iar greu încercat se pare ca va fi Vasile Blaga, care „va avea mari frămîntări“, în vreme ce Elena Udrea „va beneficia de o protecţie astrală deosebită“.

În rest, Berbecii vor fi din nou irascibili, Taurii, din ce în ce mai nervoşi, Racilor le merge prost, Leii sînt furioşi de-a binelea, căci „zodiacul tuturor zodiilor“ anunţă un an al conflictelor. Vrăjitoarele au fost zgîrcite în previziuni, criza economică se pare că le-ar fi afectat resursele magice. Una dintre ele ar fi afirmat că anul acesta nu mai ghiceşte decît contra cost, doar clienţilor ei, oameni importanţi, desigur, şi că nu-şi mai permite să-şi piardă timpul cu viitorul României.

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.