Ce spun angajatorii

Publicat în Dilema Veche nr. 352 din 11 - 17 noiembrie 2010
Ce spun angajatorii jpeg

- interviu cu Simona NICOLAESCU, director executiv al Dynamic HR -

Dynamic HR este o companie de recrutare și selecție, consultanță în resurse umane, orientare în carieră.

Care este politica dvs. în privinţa persoanelor cu dizabilităţi?

Ne dorim ca prin acţiunile noastre să acordăm sprijinul necesar persoanelor cu dizabilităţi pentru a dispune de aceleaşi posibilităţi de alegere individuală, de a avea acces la incluziunea socială şi de a-şi îndeplini rolurile şi responsabilităţile în aceeaşi măsură ca persoanele care nu suferă de vreun handicap. 

În momentul în care angajez o persoană cu dizabilităţi vizibile îi spun: „Aici eşti un coleg la fel cu toţi ceilalţi colegi, aici nu ai handicap, ci un job pe care este nevoie să îl îndeplineşti într-un mod profesionist“. 

Oferiţi un număr de locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi?

În 2009 am angajat o persoană din această categorie, iar în ultimul an am angajat încă trei persoane. Criteriile de selecţie nu sînt în funcţie de dizabilitate, ci de aptitudinile cerute de posturile disponibile şi de capacitatea de adaptare în colectivul nostru. Unele persoane au fost recomandate de Fundaţia Motivation, iar altele au fost identificate prin surse proprii. 

În momentul de faţă, aveţi asemenea angajaţi în compania dvs.? Ce fel de posturi ocupă? 

Persoanele cu dizabilităţi angajate în compania noastră ocupă poziţii diverse: secretar administrativ, asistent relaţii publice şi comunicare, analist resurse umane. 

Acestea au studii superioare şi postliceale, s-au integrat rapid la cerinţele postului şi relaţionează bine cu ceilalţi angajaţi ai companiei. 

Situaţia din România în ce priveşte asigurarea unui loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi este diferită, în momentul de faţă, de cea din alte ţări europene? 

La nivelul Uniunii Europene se recunoaşte necesitatea acordării unei atenţii deosebite aspectelor complexe cu privire la persoanele cu handicap, privind nu doar accesul la îngrijiri pe termen lung şi la servicii de sprijin, dar şi recunoaşterea dreptului acestora „de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială şi profesională, precum şi participarea la viaţa comunităţii“, după cum este stipulat în Carta Europeană a drepturilor fundamentale. 

În ultimii ani se încearcă şi în România o reducere a gradului de excludere socială, dar mai sînt multe de făcut. 

Cu ce probleme se poate confrunta un asemenea angajat acolo unde lucrează? 

O persoană cu dizabilităţi are probleme mari cînd este nevoită să folosească transportul în comun, mă refer mai ales la cele care au afectat sistemul locomotor. De asemenea, clădirile în care ne defăşurăm activitatea nu au fost condiţionate să aibă rampă de acces în clădire şi la diferitele etaje. 

De curînd, un prieten care ştia că noi angajăm persoane cu handicap m-a întrebat dacă aş putea angaja un fost coleg de-al său, care din păcate nu mai vede. În timp ce expunea problema mă gîndeam cum l-am putea include în companie, însă imediat mi-au venit în minte: Cum va folosi calculatorul? Cum va naviga pe Internet? Aici cred că este o problemă şi de informare, poate că există soluţii să angajezi şi un nevăzător pentru o muncă de birou, însă nu ştii ce instrumente să-i pui la dispoziţie ca să-l poată ajuta la locul de muncă.

interviu realizat de Iaromira Popovici

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.