Ce spun angajatorii

Publicat în Dilema Veche nr. 352 din 11 - 17 noiembrie 2010
Ce spun angajatorii jpeg

- interviu cu Simona NICOLAESCU, director executiv al Dynamic HR -

Dynamic HR este o companie de recrutare ╚Öi selec╚Ťie, consultan╚Ť─â ├«n resurse umane, orientare ├«n carier─â.

Care este politica dvs. în privinţa persoanelor cu dizabilităţi?

Ne dorim ca prin ac┼úiunile noastre s─â acord─âm sprijinul necesar persoanelor cu dizabilit─â┼úi pentru a dispune de acelea┼či posibilit─â┼úi de alegere individual─â, de a avea acces la incluziunea social─â ┼či de a-┼či ├«ndeplini rolurile ┼či responsabilit─â┼úile ├«n aceea┼či m─âsur─â ca persoanele care nu sufer─â de vreun handicap. 

├Än momentul ├«n care angajez o persoan─â cu dizabilit─â┼úi vizibile ├«i spun: ÔÇ×Aici e┼čti un coleg la fel cu to┼úi ceilal┼úi colegi, aici nu ai handicap, ci un job pe care este nevoie s─â ├«l ├«ndepline┼čti ├«ntr-un mod profesionistÔÇť. 

Oferiţi un număr de locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi?

├Än 2009 am angajat o persoan─â din aceast─â categorie, iar ├«n ultimul an am angajat ├«nc─â trei persoane. Criteriile de selec┼úie nu s├«nt ├«n func┼úie de dizabilitate, ci de aptitudinile cerute de posturile disponibile ┼či de capacitatea de adaptare ├«n colectivul nostru. Unele persoane au fost recomandate de Funda┼úia Motivation, iar altele au fost identificate prin surse proprii. 

├Än momentul de fa┼ú─â, ave┼úi asemenea angaja┼úi ├«n compania dvs.? Ce fel de posturi ocup─â? 

Persoanele cu dizabilit─â┼úi angajate ├«n compania noastr─â ocup─â pozi┼úii diverse: secretar administrativ, asistent rela┼úii publice ┼či comunicare, analist resurse umane. 

Acestea au studii superioare ┼či postliceale, s-au integrat rapid la cerin┼úele postului ┼či rela┼úioneaz─â bine cu ceilal┼úi angaja┼úi ai companiei. 

Situa┼úia din Rom├ónia ├«n ce prive┼čte asigurarea unui loc de munc─â persoanelor cu dizabilit─â┼úi este diferit─â, ├«n momentul de fa┼ú─â, de cea din alte ┼ú─âri europene? 

La nivelul Uniunii Europene se recunoa┼čte necesitatea acord─ârii unei aten┼úii deosebite aspectelor complexe cu privire la persoanele cu handicap, privind nu doar accesul la ├«ngrijiri pe termen lung ┼či la servicii de sprijin, dar ┼či recunoa┼čterea dreptului acestora ÔÇ×de a beneficia de m─âsuri care s─â le asigure autonomia, integrarea social─â ┼či profesional─â, precum ┼či participarea la via┼úa comunit─â┼úiiÔÇť, dup─â cum este stipulat ├«n Carta European─â a drepturilor fundamentale. 

├Än ultimii ani se ├«ncearc─â ┼či ├«n Rom├ónia o reducere a gradului de excludere social─â, dar mai s├«nt multe de f─âcut. 

Cu ce probleme se poate confrunta un asemenea angajat acolo unde lucreaz─â? 

O persoan─â cu dizabilit─â┼úi are probleme mari c├«nd este nevoit─â s─â foloseasc─â transportul ├«n comun, m─â refer mai ales la cele care au afectat sistemul locomotor. De asemenea, cl─âdirile ├«n care ne def─â┼čur─âm activitatea nu au fost condi┼úionate s─â aib─â ramp─â de acces ├«n cl─âdire ┼či la diferitele etaje. 

De cur├«nd, un prieten care ┼čtia c─â noi angaj─âm persoane cu handicap m-a ├«ntrebat dac─â a┼č putea angaja un fost coleg de-al s─âu, care din p─âcate nu mai vede. ├Än timp ce expunea problema m─â g├«ndeam cum l-am putea include ├«n companie, ├«ns─â imediat mi-au venit ├«n minte: Cum va folosi calculatorul? Cum va naviga pe Internet? Aici cred c─â este o problem─â ┼či de informare, poate c─â exist─â solu┼úii s─â angajezi ┼či un nev─âz─âtor pentru o munc─â de birou, ├«ns─â nu ┼čtii ce instrumente s─â-i pui la dispozi┼úie ca s─â-l poat─â ajuta la locul de munc─â.

interviu realizat de Iaromira Popovici

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.