Ce scriu germanii despre noi

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În presa germană, România este percepută – adesea, alături de Bulgaria – ca o ţară cu o natură frumoasă (Delta Dunării etc.), filme premiate, dar urmărită permanent de spectrul sărăciei, cu neajunsurile aferente: infracţionalitate, trafic de carne vie, prostituţie şi migraţie economică masivă – romi, în cea mai mare parte. Situaţie de care este responsabil, în primul rînd, un stat ineficient şi corupt, incapabil să absoarbă multitudinea de fonduri europene disponibile. 

● Cele mai recente titluri despre România, din Der Tagesspiegel: trei ştiri despre cîinii străzii, una despre tablourile furate de la Rotterdam şi una despre splendorile Deltei Dunării.

● Europarlamentarul Zamfirescu – cel mai de seamă yesman din Europa. 

„Europarlamentarul Dan Dumitru Zamfirescu aprobă fără discernămînt orice proiect de lege. Ultranaţionalistul român nu a spus niciodată «nu», la ultimele 541 de voturi. Colegii din Parlament îl bănuiesc de oportunism: fostul ofiţer de securitate nu vrea decît să-şi încaseze salariul. Cel mai recent, cu ocazia controversatei discuţii despre noua lege a tutunului, Zamfirescu a răspuns de 63 de ori «da», unor întrebări contradictorii:

Avertismentele şi imaginile şocante să acopere 50% din suprafaţa pachetului de ţigări? Zamfirescu votează pentru.

Avertismentele să acopere 65%? – Pro.

Să aibă industria tutunului dreptul să decidă unde anume, pe pachetul de ţigări, să apară imaginile şocante? – Da.

Imaginile şocante trebuie puse pe latura inferioară a pachetului? – Pentru.

Pot fi ţigările electronice puse pe piaţă fără o autorizaţie specială? –  Corect.

E nevoie de o autorizaţie pentru fiecare ţigară electronică? – De acord.“ (Der Spiegel, 21 octombrie 2013)

● CDU şi SPD vor să înăsprească legea prostituţiei

„E de necontestat faptul că numărul prostituatelor din România şi Bulgaria a crescut exponenţial după intrarea în Uniune, în 2007, a celor două ţări. În Stuttgart, bunăoară, unde industria sexului este foarte strict monitorizată, 82% din cele 3359 prostituate luate în evidenţă sînt străine.“ (Märkische Allgemeine, 12 noiembrie 2013)

● Lupta de zi cu zi împotriva hoţilor de cupru

„Deutsche Bahn (Căile Ferate germane) se confruntă anual cu pagube de ordinul milioanelor, pricinuite de maşinaţiile bandelor organizate de infractori din România şi Bulgaria. Numai anul trecut, pagubele au depăşit, la nivelul întregii Republici Federale, suma de 17 milioane de euro.“ (Die Welt, 10 noiembrie 2013)

● Vienna Insurance Group se resimte în urma pierderilor suferite pe piaţa română

„Vienna Insurance Group (proprietar, în România, al Omniasig, ASIROM şi BCR Asigurări de Viaţă) e afectată, în al patrulea trimestru al anului 2013, de pierderile din România. Ţelul declarat al VIG e aducerea afacerii din România, pînă acum, în pierdere, în zona de rentabilitate. VIG s-a exprimat, într-un comunicat de presă, despre «dificultăţile persistente ale pieţei din România».“ (dpa-AFX, 11 noiembrie 2013)

● Hartz IV pentru o familie română: Friedrich avertizează cu privire la creşterea numărului de imigranţi economici, în urma hotărîrii judecătoreşti

„Numărul imigranţilor va creşte, susţine ministrul federal de Interne Friedrich, ca urmare a precedentului creat prin decizia tribunalului social regional NRW, care a acordat unei familii române ajutorul de şomaj «Hartz IV». De acest tip de ajutor social beneficiau, pînă de curînd, numai cetăţenii germani. La nivelul întregii Republici Federale, acest precedent ar putea atrage după sine schimbarea statutului a 130.000 de imigranţi. Friedrich cere ca România şi Bulgaria să plătească pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale romilor în ţările de origine. Iar UE trebuie să urmărească îndeaproape ca diversele fonduri europene disponibile să fie absorbite de cele două ţări.“ (Der Spiegel, 10-12 octombrie 2013)

● „Celebrităţi născute pe 12 noiembrie: Ryan Gosling (…) şi Alexandra Maria Lara, actriţă germană de origine română, născută la Bucureşti, în 1978.“ (Saarbrücker Zeitung, 12 noiembrie 2013) (M. P.)

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.