Ce rol mai au valorile?

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Îi povesteam foarte înverșunată unei prietene, acum mai mulți ani, despre diverse situații problematice din zona profesională, dar și din cea personală, în care cei din jur ajunseseră să mă încurce. Fie au promis că ne vedem și n-au mai dat nici un semn, deși eu îmi rezervasem acel week-end pentru ei, fie trebuia să lucrăm împreună la un proiect și au ales să plece din București cîteva zile, fie au lăsat să treacă aniversări fără implicarea pe care mi-aș fi dorit-o din partea lor. Partenera mea de conversație m-a ascultat, apoi mi-a spus scurt, fără să-mi dea neapărat dreptate: „Judeci oamenii după sistemul tău de valori”.

15 septembrie este vechea dată a începerii școlilor. Alături de mediul familial, cel educațional generează și șlefuiește valorile viitorilor adulți. M-am întrebat, cînd am gîndit acest Dosar, dacă valorile din școală mai țin pasul cu vremurile. Dacă anturajul și timpul îndelungat petrecut online uniformizează valorile sau influențează formarea și menținerea lor. Dacă acționăm conform valorilor noastre, lăsîndu-ne ghidați de ele, și dacă rămînem în acele relații în care împărtășim aceleași valori. Cît de rigide sînt normele și cum sînt conturate virtuțile în societăți diferite de a noastră, precum cele musulmane. Și, mai ales, cît de importantă este alinierea stilului de viață la propriile valori.

Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele. Că nucleul profund de valori este parte din identitatea noastră și se schimbă relativ puțin, în timp, dar și că valorile nu sînt niște idei platoniciene, ci semnificaţii validate comunitar. Și că, într-adevăr, dincolo de sentimente sau de pasiune, valorile comune, a vedea lucruri similare privind spre lume, sînt un predictor mai bun pentru calitatea și longevitatea unei relații.

După episodul cu prietena mea, despre care povesteam la început, am încercat să tratez mai puțin subiectiv acțiunile celor din jur, care înainte mă deranjau. Mi-am spus că, pentru ceilalți, alte lucruri sînt importante și au întîietate. Am dedus, în urma dialogului cu psihoterapeutul Valentin Arsene, că nu am greșit. Că orice conflict este mai curînd expresia intereselor divergente decît a valorilor contradictorii. E ca și cum am sta pe ramuri diferite ale aceluiași copac, arătîndu-ne cu degetul. În realitate, valorile umane sînt comune și servesc drept ancoră în situații dificile. Ceea ce ne unește este un singur trunchi, iar fructele de care ne bucurăm își trag seva prin aceeași rădăcină.

image png
Cu aromă de kiwi, papaya sau mango
Exoticul mai e la modă? E corect politic?
p 10 sus Costica Acsinte, flickr jpg
Între exotic și exotism
Exoticul este o necesitate pentru cunoaștere și devenire. Exotismul – o frînă în calea lor.
image png
Condimente și continente
Nu sînt nici Academia Română, nici Epicurious, ca să pot decreta ce facem de mîine cu cuvântul „exotic“ și cu exotismul.
image png
Un acasă care nu mai există
Am mers în cartierul copilăriei pentru prima dată astă-vară.
image png
Cum facem diferența dintre exotic și barbar?
Mîncărurile făcute de maică-mea. Doar ele pot susține, ca niște Atlași, cerințele definiției exotismului.
image png
Comunismul este exotic
În consecință, operînd cu criteriul exotismului, s-ar putea spune despre comunismul românesc că a fost un regim exotic care a luptat din răsputeri împotriva exotismului.
image png
Insula din insulă
Şi multe altele, o cacofonie de plante, arbori şi arbuşti, a căror asociere pare oarecum inoportună şi forţată.
image png
Zanzibar, insula contrastelor
Zanzibar e acel loc în care le descoperi pe toate.
p 14 WC jpg
Caracatiță în porumbiște și șaorma la stînă
Nepotrivit în farfurii, adică „gastronomicește exotic“, este, mai ales în mediul rural, și banalul busuioc.
Mîntuirea biogeografică jpeg
O patologie dezirabilă
În percepția genialității s-a petrecut o schimbare de paradigmă.
p 10 jpg
Geniul, copilul divin și puer-ul etern
Cred că acest arhetip al geniului marginal și inadaptat social are două surse
p 11 Cesare Lombroso jpg
Genii, gene și alte mutagene… morbigene
Nu în sensul bun al creativității, al reprezentării idealurilor și valorilor culturale perene, ci într-un sens deconcertant, opus: există oare și o „genialitate“ a răului?
p 12 WC jpg
p 13 jpg
Gen fără jenă
Iscă-se geniul pentru-a ne ține oameni în lumea de iască, neutru de goală ca o soacră simulacră.
p 14 WC jpg
Despre genialitate în era Inteligenței Artificiale
În aceste condiții, Inteligența Artificială însăși își pierde caracterul artificial.
p 7 A  Durer jpg
Geniul, între Carpați și prăpastie
Indivizii geniali există, fără putință de tăgadă, poate în mai mică măsură decît cei care se cred astfel, indiferent de domeniul în care activează.
Marius Chivu jpg
Cel mai perfect
Social media funcționează ca o instituție investită ad-hoc cu puteri legislative, judecătorești și executive.
3256859352 062021380e o jpg
Perfecționismul, mistuitoarea patimă a fake-ului
Social media a devenit șablonul totalitar pentru felul în care ar trebui să arate fericirea.
p 11 jpg
Să conjugăm verbul „a munci” – mai mult ca perfect sau viitor?
Viitorul aparține companiilor și managerilor care au capacitatea de a trata corect, personal și uman fiecare om cu care lucrează.
p 12 jpg
Social media și banalitatea binelui
Uneori situațiile în care ne indignăm nu sînt albe sau negre, ci au nenumărate nuanțe de gri.
Laboratorul Schimbării, școala într un container și observatorul astronomic jpeg
Obsesia perfecțiunii feminine
Sîntem perfecte în imperfecțiunea noastră.
p 14 sus jpg
Sînt o mamă unică, la fel ca toate mamele
Au trecut exact 3.880 de zile de cînd sînt mamă.
image png
p 10 WC jpg
Ne încălzim sau ne răcim?
Schimbările climatice nu elimină variațiile naturale ale vremii pe termen scurt sau evenimentele meteorologice extreme din timpul iernii.

Adevarul.ro

image
Motivul pentru care o celebră violonistă româncă nu a fost lăsată să urce în avion. „M-am oferit să cumpăr încă un bilet”
Violonista de renume internațional Mihaela Martin dorea să urce într-un avion, din București, cu celebra sa vioară Guadagnini, care datează din anul 1748. Personalul companiei aeriene a informat-o însă că nu poate urca la bord cu instrumentul decât dacă îl înregistrează ca bagaj de cală.
image
Rețeta celor mai buni gogoșari în oțet. Secretul murăturilor cu care nu dai greș, ce pui ca să fie delicioase
Cei mai buni gogoșari în oțet se fac după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Murăturile ies delicioase și pot fi păstrate mult timp în cămară. Ingredientul secret le face gustoase și crocante.
image
„Nașul“ mafiei siciliene a intrat în comă ireversibilă. Ultima dorință a lui Matteo Denaro, un ucigaș cu sânge rece
Cel mai căutat lider mafiot italian din lume, prins după 30 de ani, a intrat vineri într-o comă ireversibilă. Matteo Denaro, în vâsrtă de 61 de ani, care suferă de cancer la colon, a cerut să nu fie resuscitat.

HIstoria.ro

image
Cum era așteptat Carol al II-lea la gară? „Lipsește numai d. Titulescu, care nu s-a putut scula”
Gazetăria dintre cele două războaie excela printr-un gen absent în presa de azi: reportajul politic. Jurnalişti de talent, aleşi dintre tineri scriitori, trudind ziua la ziare pentru poezia creată noaptea, erau în stare să transforme într-o proză poliţistă pînă şi o şedinţă de la Finanţe.
image
Inițiativa celor 3 Mari si politica revizionista a Ungariei
Președinta Ungariei, Novak Katalin, a participat miercuri, 6 septembrie, la summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, la un an de la ultima vizită a acesteia în capitală. Cu ocazia acestei întâlniri oficiale, între doamna Nova
image
Regina-Mamă Elena, dezamăgită de întâlnirea cu Hitler
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, în 1940, și urcarea pentru a doua oară pe tron a lui Mihai, principesa Elena a fost invitată de mareșalul Ion Antonescu să revină în România pentru a fi alături de fiul său.