„Ce planetă ciudată!”

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Viețile netrăite jpeg

Dacă ar fi existat o mantră pentru vremurile recente, ea ar fi putut să sune astfel: „Izolare, înstrăinare, însingurare”. Tot ce am mai experimentat pînă acum în istoriile noastre personale la capitolul ăsta s-a resetat. Cu siguranță că există multe forme de singurătate, cum putem vorbi și de niște vîrste și temperaturi ale ei. O vreme m-am întrebat chiar dacă e resimțită într-un fel de bărbați și altfel de femei sau doar presiunea socială e cea care le filtrează diferit.

Paradoxul stă în faptul că, în pandemie, hulita singurătate a devenit „dezirabilă”, cel puțin la nivel de discurs. Am vorbit cu mulți oameni care au trăit și simțit în acest an diverse variante ale ei. Și unii spun că efectele ei se vor resimți pe termen lung. Că nu ne vom reconecta la vechea viață de ființe sociale și sociabile prea ușor, chiar dacă ne dorim asta.

Mi-am propus în Dosarul de acum să merg puțin pe firul apei și să văd ce se întîmplă cu singurătățile noastre. Dacă le putem privi în ochi de aproape, dacă starea de însingurare se poate îmblînzi astfel încît să mergem mai departe, fără să ne uităm, disperați și triști, că nu e tot timpul cineva în dreptul umărului nostru. Are legătură cu faptul că trăim la oraș sau la țară, cum arată în filme și, mai ales, cum ne construim viețile ca s-o integrăm cît mai bine în povestea noastră? Oare scapă cineva să nu fie atins de aripa ei?

Cînd vine vorba despre singurătate, fiecare are propria reprezentare. Unii o să spună că o detestă, alții că și-o doresc. Că poate fi insuportabilă atunci cînd ești într-un cuplu sau, din contra, că își caută un partener/parteneră tocmai ca să scape de blestemul ei. În mulțime devine, uneori, dureroasă de-a dreptul și paradoxurile nu se opresc aici.

Pentru artiști e vitală, așa că i-au închinat, pe bună dreptate, nenumărate ode. În lipsa ei nu există creație. Și, atîta timp cît o să există pe lume cărți și povești despre tot felul de singurătăți, ar trebui să ne fie un pic mai ușor. M-am gîndit, ca în multe alte ocazii, la Micul Prinț, care caută, solitar, să înțeleagă ce se întîmplă în jurul lui:

„De pe un munte înalt ca acesta“, își spuse el, „am să cuprind dintr-o privire toată planeta și pe toți oamenii…“ Dar nu zări altceva decît piscuri de stîncă foarte ascuțite.

– Bună ziua! spuse el cu totul la întîmplare.

– … ziua! … iua! … iii! îi răspunse ecoul.

– Cine sînteți? întrebă micul prinț.

– … sînteți! … teți! … eee! răspunse ecoul.

– Fiți prietenii mei, sînt singur! spuse el.

– … sînt singur… singur… singur… răspunse ecoul.

 „Ce planetă ciudată!“, se gîndi el atunci. „E toată uscată, ascuțită și sărată. Iar oamenii sînt lipsiți de imaginație. Repetă ce li se spune…”

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

WhatsApp, foto Shutterstock jpg
Escrocheria de pe WhatsApp care a păcălit zeci de părinți: „Bună, mamă…”. Cum sunt convinși oamenii să trimită bani în conturi false?
O nouă înșelătorie care face ravagii pe WhatsApp a păcălit deja zeci de persoane în Marea Britanie, majoritatea părinți.
McDonald's Grant My Passion jpg
McDonald’s investește în viitorul tinerilor: granturi de peste 50.000 euro pentru adolescenți cu inițiativă din România
Programul Grant My Passion, dezvoltat de McDonald's în România, în parteneriat cu asociația The Social Incubator, se adresează tinerilor cu vârste între 17 și 19 ani, din întreaga țară.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
George Simion, interviu pentru presa italiană: „Am primit un mesaj de la Departamentul de Securitate Internă al SUA”
George Simion, a declarat faptul că a primit un mesaj de felicitare de la Departamentul de Securitate Internă al SUA într-un interviu acordat publicației italiene Corriere della Sera.
BeFunky collage (81) jpg
George Simion poartă un ceas românesc de colecție, în ediție limitată. Ce semnificație are și cât costă accesoriul de lux
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, își susține constant mesajul naționalist prin gesturi simbolice menite să transmită atașamentul față de valorile românești. Printre acestea se numără și alegerea unui accesoriu de lux cu o profundă încărcătură istorică.
George Simion Foto FB george simion jpg
Pe ce s-a bazat rețeta succesului lui George Simion în diaspora - analiză Politico
Alegerile prezidențiale din România au oferit o imagine clară a rupturii dintre țară și cei plecați din ea.
vacanta peisaj shutterstock jpg
Ce beneficii îți aduc, de fapt, vacanțele?
Fiecare dintre noi are propria viziune și definiție în minte când spune „am nevoie de o vacanță.” Dar indiferent ce ne imaginăm, este dovedit că vacanțele nu ar trebui neglijate.
George Simion FOTO Profimedia
Regizorul Tudor Giurgiu, în avion cu George Simion: „Vorbește tare, îi place să se audă. Ardelenii se uită la el cu jenă și reținere”
Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai cunoscuți regizori români și fondatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, a călătorit în această dimineață în avion cu George Simion de la Cluj-Napoca la București. Ulterior, a scris o postare devenită virală.
ski 4028979 1280 jpg
Satul din România unde se poate schia și vara. De unde a fost inspirat acest concept: „Feelingul este undeva la 90% cu zăpada cea autentică”
Chiar dacă iarna și-a închis oficial porțile, iar temperaturile au urcat la 25 de grade Celsius, sporturile de iarnă nu sunt date uitării. Într-un sat din județul Gorj, pasionații de schi pot trăi în continuare emoția coborârilor în viteză, grație celei mai lungi pârtii artificiale din România.
image png
Prăjitură cu mere. Nu necesită coacere și are un gust demențial
Dacă iubești deserturile cu mere, dar nu ai timp sau chef să pornești cuptorul, această prăjitură fără coacere este exact ce-ți trebuie.